mam pytanie dostałem mandat od strazy miejskiej poniewaz szedłem ze swoim psem owczarkiem niemieckim na smyczy ale bez kaganca.Jaki przepis reguluje te kwestie i gdzie go znajde z gory dzieki za odpowiedzi ps jezeli nie znajde zakładam im sprawe
jeżeli pies nie jest na smyczy i nie ma kagańca to wtedy mandat ale jak był na smyczy to nie powinni dawać jak coś to upomnienie ale mojej znajomej kazali założyć pekińczykowi kaganiec
Uchwała Nr XXXII/140/2012 Rady Miasta Ostrowca Świętokrzyskiego z dnia 7 grudnia 2012 r. dział VI §36
http://www.eko.um.ostrowiec.pl/pliki/2013125110755RMXXXII14020121207(1).pdf
pisze w nim, że pies ma być wyprowadzany tylko na smyczy lub uprzęży i w kagańcu. Wcześniej, w ustawie z 2006 , było "lub kagańcu" i całość trochę inaczej brzmiała chyba, ale to już nie ważne. Nikt specjalnie nie przejmował się tym nowszym przepisem i widzę psy na ulicach bez kagańców, ale w świetle prawa to nawet Chihuahua w torebce ma mieć kaganiec.
Zakładasz im sprawę, powiadasz?
A z jakiego paragrafu? :-D
Jest ustawa, gdzie wymienione jest 10 najniebezpieczniejszych ras, które muszą chodzić w kagańcu oraz pozostałe psy, które są agresywne - poszukaj tej ustawy, a swoją drogą, trzeba by się zapytać prawnika, jak interpretować te niby uchwały naszych władz, wydaje mi się, że niesłusznie dostałeś ten mandat, trzeba go było nie przyjmować.
Oczywiście owczarek niemiecki nie jest wśród tych niebezpiecznych ras - poszukaj tej ustawy.
Wykaz ras psów uznawanych za agresywne obejmuje następujące rasy psów:
1) amerykański pit bull terrier;
2) pies z Majorki (Perro de Presa Mallorquin);
3) buldog amerykański;
4) dog argentyński;
5) pies kanaryjski (Perro de Presa Canario);
6) tosa inu;
7) rottweiler;
8) akbash dog;
9) anatolian karabash;
10) moskiewski stróżujący;
11) owczarek kaukaski.
poszukaj na forum bo kiedyś był podobny post , który dotyczył psów
owczarek niemiecki ze względu na masę ciała i wielkośc rasy, musi mieć kaganiec nawet jak ma smycz. Tak więc mozesz im założyc...wiesz co? kaganiec.
Ważniejsza uchwała od Ustawy?????????????????????????????
@Gość 17:27 Którą ustawę masz na myśli? uchwała jest "Na podstawie art.4 USTAWY z dnia 13 września 1996r. o utrzymaniu czystości i porządku
w gminach" pisze na początku. W podanej ustawie masz punkt 2 podpunkt 6)
narzucający gminie określenie obowiązków osób utrzymujących zwierzęta domowe.
SERCE MI STAJE JAK WIDZĘ STARSZEGO GOŚCIA, KOŁO 80 ŁAZI Z WILKIEM BEZ ŻADNEGO KAGAŃCA!
mi też, tyle, że ze wzruszenia, bo nie ma nic piekniejszego, niz przyjaźń starego człowieka i starego psa....\
A idźcie do lasu na Gutwin to dopiero zobaczycie jak idioci puszczają swoje pitbule ze smyczy i bez kagańców. No bo pieseczek musi się wybiegać, a tam chyba nikt nie powinien chodzić?
Dostał 50 mandatu i będzie im sprawę o to zakładał, co za człowiek
do klawy penis -a skad wiesz ile dostał a pozatym moze go nie stac na zapłacenie nawet takiego mandatu a skoro dostał niesłusznie to trzeba walczyc oni niech sie zajma czyms pozytecznym a nie bzdetami bo skoro jest na smyczy to nie stanowi zagrozenia ludzie nie przesadzajcie zobaczcie ile chodzi takich psów na smyczy a bez kaganca
ja potwierdzam. Zawładnęli to miejsce swymi bezmozgimi psami. W takiej stuacji trzeba odstrzelić te psy.