Co do tego pana też było sporo "ale" ze strony jego organizacji
przed wojną w Poslce było dużo żydów, po wojnie też ich sporo zostało i najgorsze jest to ze u władzy czy politycznej czy medialnej, ułożyli sie z komunistymi a dziś ich dzieci w tych mediach plują na nas polaków wciąż uwypuklając nam nasz błędy, chcą nas zniszczyć !!
oni Polskę mają za nic, bo oni nie są Polakami oni tylko tu mieszkają ! i to jest najgorsze że my na to pozwalamy, nie jestem za PIS-em ale dobrze, ze oni choć trochę walczą o nas Polaków i mam nadzieję że tak bedą walczyć dalęj
09.58.
Ponury, tylko ja wiem ze on dla Ciebie żaden bohater, dla Ciebie bohaterami są komuniści co mordowali ich !
Ponury był żołnierzem AK, który walczył z faszystami i zginął jeszcze w czasie wojny. Nie splamił się walką bratobójczą i nie bratał się faszystami.
Ponury to bohater bez dwóch zdań! Zastanawia mnie natomiast kult NSZ-tu. Bywało różnie dlatego zastanowiłbym się, tymczasem no. pan Ołownia osobisty przyboczny pana starosty podczas świętowania Dnia Pamięci w Perspektywach paradował w bluzie z krzyżem NSZ na piersi, co zresztą udokumentował na Fb.
Czy pan Ołownia jest świadom tego , że nsz wspołpracowało z hitlerowcami?
Czy jest świadom tego , że oficerowie nsz wspołpracowali z ostrowieckim gestapo?
Czyli czci tych ktorzy wspołpracowali z mordercami Polakow , z mordercami mieszkańcow Ostrowca.
Zachęcam do przeczytania raportow dowodcow AK światczących o kolaboracji nsz z niemcami!!!
Chyba nie do końca jesteś świadom tego co piszesz. Większość Żołłnierzy Wyklętych było w NSZ
A ten dalej swoje, kolaboracja, kolaboracja i kolaboracja. Powtarzasz non stop, że NSZ współpracowało z mordercami mieszkańców Ostrowca... Niestety dla Ciebie większość ludzi jest już uświadomiona i taka tania demagogia do nich nie trafia, setki mieszkańców naszego miasta pokazało Ci środkowy palec w ostatnim tygodniu i tak jest przy każdej nadarzającej się okazji, czy to 1 marca przy jak wcześniej z okazji premiery filmu o "Tarzanie". Została Ci tylko ta Twoja mowa nienawiści na forum. Bez odbioru.
Ja tylko kończąc dodam tekst modlitwy NSZ, bo pewnie jeszcze nie każdy ją zna:
Panie Boże Wszechmogący,
daj nam siłę i moc wytrwania
w walce o Polskę,
której poświęcamy nasze życie.
Niech z krwi niewinnie przelanej braci naszych,
pomordowanych w lochach gestapo i czeki,
niech z łez naszych matek i sióstr,
wyrzuconych z odwiecznych swych siedzib,
niech z mogił żołnierzy naszych,
poległych na polach całego świata,
powstanie Wielka Polska.
O Mario, Królowo Korony Polskiej,
błogosław naszej pracy i naszemu orężowi.
O spraw miłościwa Pani,
patronko naszych rycerzy,
by wkrótce u stóp Jasnej Góry i Ostrej Bramy
zatrzepotały polskie sztandary z Orłem Białym
i Twym wizerunkiem. Amen.
Zdziwisz się Mruwa ilu wam pseudo ostrowieckim patriotom mieszkańcy Ostrowca pokazują ów palec.
Poznali się na was już kombatanci AK , znają was mieszkańcy Ostrowca.
To , że toleruje was obecna władza , nie znaczy , że będzie już tak zawsze.
Ten kto wspołpracował z hitlerowcami po wsze czasy był jest i będzie zdrajcą ojczyzny.
Aż mnie ściska w gardle jak sobie przypomnę ile wsi spalili Niemcy za to, że pomagały NSZ. Ale co Cie obchodzą polskie ofiary prawda? Wolisz to swoje polityczne kuglarstwo. Z Twoją niewiedzą próbowałem walczyć, ale z polityką którą wyznajesz nie zamierzam dyskutować. Przelej krew w rocznicę Powstania. Chociaż tyle pożytku z Ciebie będzie.
A ile wsi Niemcy spalili za to, że mieszkańcy pomagali AL lub BCh?
Armia Ludowa miała bardzo małe poparcie w społeczeństwie. Stety lub niestety, ale swoimi "akcjami" sobie na to zasłużyła. Nie słyszałem, żeby dokonano pacyfikacji jakiejś wsi, gdyż ta wspierała GL/AL, natomiast dochodziło do pacyfikacji ze względu na akcje tych oddziałów jak np, niedaleko Kielc w Łopusznie.
To ile tych wsi spalono za pomaganie NSZ? generalnie na wsi bano się każdego obcego, bo nigdy nie było wiadomo co to za jeden i co wyniesie lub czy nie zrobi się samozapłon, o kurach i kaczkach nie wspomnę.
Z tego co czytałem, nigdzie nie ma rozkazu stwierdzającego że ten atak był spowodowany niechęcią do NSZ. Taka opinia panowała w PRL co skwapliwie teraz podpinasz pod to, bo pasuje do teorii, a jeszcze niedawno pewnie była złym pijarem komunistycznym.
Skoro odnośnik jest do Twojego postu to raczej do niego się odnoszę. Nigdy tak naprawdę nie ustalono przyczyny tej pacyfikacji w 100%. Taki bystry domorosły historyk i fan żołnierzy wyklętych nie wie co głoszono w PRL? aż trudno w to uwierzyć a właściwie się nie da.