W czasie nadzwyczajnej sesji Rady Miasta, radni, na wniosek prezydenta, zdecydowali o obniżce ceny za wodę dla wszystkich mieszkańców posiadających wodomierze. Zgodnie z projektem uchwały dopłaty będą obowiązywały w okresie od 1 kwietnia 2020r. do 30 czerwca 2020r. No i pytanie: 1 zł za metr sześcienny ?, czy obniżka o jeden złotych za metr sześcienny ?. Czy mam spisać jutro licznik ?, no bo skoro od 1 kwietnia. Dużo szumu, mało konkretów.
https://www.um.ostrowiec.pl/pl/dla-mieszkanca/aktualnosci/6501-pomoc-dla-mieszkancow-ostrowca-swietokrzyskiego-miasto-doplaci-1-9-mln-zl-za-wode-czyli-1-zl-za-metr-szescienny-dla-kazdego-mieszkanca-za-ii-kwartal-tego-roku
No nie błysnąłeś zbytnio, bo właśnie na podstawie tego artykułu zapytałem o konkrety. Zadałem konkretne pytania, a w tym linku ich nie znalazłem.
"1 zł za metr sześcienny dla każdego mieszkańca, za II kwartał tego roku" - to jest w tytule, te duże litery na początku, białe na niebieskim tle.
Potem jest "Bazując na wielkości sprzedaży wody odnotowanej w analogicznym okresie roku ubiegłego, szacuje się, że wprowadzenie dopłat na okres 3 miesięcy będzie wymagało zaangażowania środków z budżetu gminy w wysokości ponad 1.9 mln zł."
Można wywnioskować, że dopłacenie 1,9mln zł pozwoli na ten manewr jak w tytule.
Czego nie rozumiesz?
Licznik sie obraca, jak odróżnić 1 kw. od 2-go ? Spisywane są co pół roku.
"Bazując na wielkości sprzedaży wody odnotowanej w analogicznym okresie roku ubiegłego, szacuje się" - szacunki na podstawie licznika zbiorczego na bloku i odczytów z analogicznych okresów ubiegłego roku.
Może też będzie odczyt wodomierzy teraz. Można ułatwić sprawę wysyłając mailem odczyt do swojej spółdzielni i przy okazji zapytać tam.
Widzisz, można odpisać normalnie bez "nie błysnąłeś zbytnio".
Czyli jak spisują co pół roku to będą bazować na rozliczeniu z półrocza z tamtego roku? Czyli jak w tamtym roku w zużyłem od stycznia do czerwca np. 60 m3 to i w tym roku podobnie mi naliczą?
Na pewno wszyscy mieszkańcy Ostrowca przeczytali twój wpis i jutro będą dzwonić do swoich spółdzielni podając im stany liczników, tylko, że pracownicy spółdzielni powiedzą, że za wcześnie. No ale reasumując: nie zabieraj głosu, jeśli nie masz nic konkretnego do powiedzenia. Może jeszcze powiesz mi jak zrozumiałeś wpis " 1 zł za metr sześcienny dla każdego mieszkańca, za II kwartał tego roku" jestem bardzo ciekawy.Dla mnie takie sformułowanie jest jasne- za każdy zużyty metr sześcienny wody zapłacę 1 zł.Ale mając zawsze na uwadze skłonności do manipulacji informujących radziłbym zrozumieć : 1 zł do każdego metra...............
Od jutra 1000 litrów wody w Ostrowcu za złotówkę, lejcie strumieniami, korzystajcie bez ograniczeń, ale tylko ci co mają liczniki gość 22:13 za 60 m3 zapłacisz 60 zł.Radujcie się i weselcie się.
Jestem zdania, że dopłaci miasto po złotówce za m3.
O !! Krótko i zwięźle bez wywodów i błyskotliwości , że - to jest w tytule, te duże litery na początku, białe na niebieskim tle. Jak za 60 m3 zapłaciłeś 600 zł, to zapłacisz 540. Teraz się zgadza, a może jednak 1 zł za metr ...?? Aaaa nie wiadomo..
Na mocy tej uchwały, przez trzy miesiące: kwiecień, maj i czerwiec 2020 roku, mieszkańcy Ostrowca Świętokrzyskiego, którzy posiadają wodomierze zapłacą za metr sześcienny zużytej wody tylko symboliczną złotówkę. Obniżka ceny za wodę to jedno z rozwiązań zaproponowanych przez prezydenta Jarosława Górczyńskiego w związku z zagrożeniem rozprzestrzeniania się koronawirusa, a co się z tym wiąże, trudną sytuacją gospodarczą i ekonomiczną, odczuwalną również w domowych budżetach. Źródło https://www.lokalnatelewizja.pl/wiadomosci/21013,ostrowiec-zlotowka-za-wode-przez-trzy-miesiace
Super, to za trzy miesiące zapłace jakieś 25 zł. No to sie prezydent postarał pod patronatem.
Weźcie pod uwagę, że do wody płaci się jeszcze za scieki. Więc np. za 10 m³ wody to nie będzie 10zł a 65zł.
Ponieważ płacę większą zaliczkę za zużycie wody,kiedyś zamieszkiwało 4 osoby, obecnie dwie, po pół roku miałem dość duże zwroty. Teraz wszyscy po równo, a co z moją nadpłatą ?
A z czego miasto dopłaci? Z naszych podatków!
Idioto,a z czego porypańcu rząd zapłaci, z naszych podatków. Jpkmać. Was to sieją czy z kapusty.?
są jeszcze ścieki