Następny zdziwiony coś usłyszał tylko nie wie co i gdzie ,zobacz tłuczku w takim Ostrowcu co osiedle jest kościół kiedyś ktoś tak wymyślił a jeden szpital na miasto wiec co się dziwisz że kościołów jest więcej .Ale w tym marnym poście bardziej chodzi o prowokacje .
W Ostrowcu jest 11 kościołów i jeden szpital.Radujmy się,że społeczeństwo jest tak zdrowe i w podzięce stawia co rusz nowe kościoły a przy okazji sute plebanie.Alleluja.
Żadnego,ja tylko wiele wiele pomagałem przy budowie za symboliczne Bóg zapłac.
Ciekawe, kto by pomógł przy budowie nowego szpitala.
Ja jestem chętny.Zeby szybciej otrzymać mieszkanie w bloku,pracowałem do 14,a później na budowie bloku pomagałem.
Bóg,który stworzył świat i wszystko na nim,On,który jest panem nieba i ziemi,nie mieszka w świątyniach zbudowanych ręką ludzką i nie odbiera posługi z rąk ludzkich,jak gdyby czegoś potrzebował,bo sam daje wszystkim życie i oddech,i wszystko.
Dzieje Apostolskie 17:24-25
Kościoły są potrzebne , ale plebanie powinny być skromniejsze.
A ciekawe jakie funkcje pełniły kościoły (obok miejsc kultu) podczas licznych wojen które przetaczały się przez naszą ojczyznę ? Ciekawe kto prowadził domy chorych, ubogich, lazarety, szpitale przez wieki, zanim zaczęły powstawać szpitale? Kościoły powstają od 1050 lat, szpitale (państwowe) - nie więcej niż 200 lat.
Może wolicie aby było jak na zachodzie? - w opuszczonych kościołach dyskoteki, parki do jazdy na deskorolce, sklepy i miejsca rozpusty.
*zanim zaczęły powstawać na większą skalę szpitale świeckie - rzecz jasna
korekta
opodatkowac wiernych nowym podatkiem koscielnym.
Sam się opodatkuj 11:47. Płacę podatki i ich część może być przeznaczana na kościół.
To nie tak do końca gościu.Zarabiasz ,płacisz podatki.Kupując jakąs usługę np.przejazd taksówką,płacisz też podatek od tego.Tak samo z kościołem.Chodzisz tam,korzystasz więc płać podatek.Migasz się,bo gdybyś miał za chodzenie do kościoła zapłacić np.8-10 procent swojego dochodu,zastanowiłbys się czy warto.
Pod warunkiem, że jak kopniesz w kalendarz to w 4 deski i prosto na cmentarz. Wara od kościoła.