Coraz więcej jest dowodów na to, że chrześcijaństwo istniało już wcześniej na naszych ziemiach. Problem jednak w tym, że było to chrześcijaństwo w obrządku słowiańskim, autorstwa Cyryla i Metodego, czyli … herezja:) Papież Stefan VI uznał (w bulli „Quia te zelo fidei”) obrządek słowiański za heretycki.
Chrzest Państwa Wiślan (przyłączonego do Państwa Wielkomorawskiego przez Świętopełka I Wielkiego) nastąpił najprawdopodobniej około 880 roku. Jednak Kościół Słowiański, funkcjonujący obok lokalnych pogańskich kultów, był przede wszystkim wierny Słowianom, a nie papieżowi, czy kościołowi germańskiemu. Przez Mieszka zdrajce się podporządkowali co dziwne, przecież Słowianie o był lud ceniący sobie wolność i nie napadał na inne nacje. Nie łamali kołem, nie palili na stosie jak kościół tych którzy się nie chcieli poddać przymusowej chrystianizacji? Proszę Cię nie ośmieszaj swoimi płytkimi wypowiedziami Słowian.
Bardzo mi się podoba na zachodzie ,pokaż mi bogate państwo katolickie ?
Czy wyobrażasz sobie w Ostrowcu 10 szpitali i jeden kościół ??
Jednego nie można utrzymać a ty pieprzysz o dziesieciu?Masz nie równo pod sufitem.
Po co ci kościół?! Chcesz się modlić!?
Zrób to w domowym zaciszu! Będzie
taniej i przyjemniej!
Racja! Do modlenia nie teza kościoła!
Rozum starczy!
Naucz się poprawnie pisać, a jak się nauczysz to wtedy do dzieła
Propaganda jak za komuny. Droższe spożywcze, tanieją lokomotywy.
Modlitwa ma tym większą siłę, im więcej ludzi modli się razem gościu 07:48. Do tego między innymi służą kościoły, choć nie tylko.
To tylko świadczy o Twoim braku wiedzy 17:50. Nie masz się czym chwalić.
W końcu nadszedł siódmy dzień i żołnierze okrążyli miasto siedem razy. Gdy zagrały rogi, Izraelici zaczęli krzyczeć i mury naprawdę runęły! Wtedy Jozue nakazał: ‛Zabijcie wszystkich w mieście i spalcie je. Spalcie wszystko. Zostawcie tylko srebro, złoto, miedź i żelazo i oddajcie je do skarbca w przybytku Jehowy’.
Z jeden kościół w mieście można by przerobić na dziecięcy szpital psychiatryczny bo jest bardzo potrzebny