Wyniki I Ostrowieckiego Konkursu Ortograficznego
Ilość postów: 8 | Odsłon: 422
Wyniki I Ostrowieckiego Konkursu Ortograficznego
Wyniki I Ostrowieckiego Konkursu Ortograficznego – DYKTANDO 2007 o tytuł Mistrza Ortografii Ziemi Ostrowieckiej:
I miejsce – Mistrz Ortografii Ziemi Ostrowieckiej Agnieszka FIRMANTY, 16 – letnia uczennica I LO im. S. Staszica w Ostrowcu Świętokrzyskim, reprezentantka gm. Ostrowiec Świętokrzyski (nagroda: laptop, porcelanowa figurka Fabryki Porcelany A. S. w Ćmielowie, Wielki Słownik Ortograficzny PWN)
II miejsce – I Wicemistrz Ortografii Ziemi Ostrowieckiej Paulina Dębowska, tegoroczna maturzystka, uczennica III LO im. W. Broniewskiego w Ostrowcu Świętokrzyskim, reprezentantka gminy Kunów (nagroda: aparat cyfrowy, przejazd dla dwóch osób do Włoch, Wielki Słownik Ortograficzny PWN, porcelanowa figurka Fabryki Porcelany A. S. w Ćmielowie)
III miejsce – II Wicemistrz Ortografii Ziemi Ostrowieckiej Monika Kowalczyk (nagroda: odtwarzacz DVD, Wielki Słownik Ortograficzny PWN, porcelanowa figurka Fabryki Porcelany A. S. w Ćmielowie)
Ponadto przyznano dwa wyróżnienia (miejsca IV – VI) oraz nagrodę specjalną dla „najbardziej zaawansowanego wiekowo” uczestnika Konkursu.
Gość, 2007-03-02, 13:39, odpowiedz
Podpis:
Odp.: Wyniki I Ostrowieckiego Konkursu Ortograficznego
Gratulacje dla ZWYCIĘZCÓW! :-))
Gość_edek, 2007-03-02, 13:48, odpowiedz
Podpis:
Podobno była to osoba w wieku 75 lat /"najbardziej zaawansowana wiekowo"/, a myślałam, że to będę ja. Dzięki mojemu pierworodnemu wzięłam udział w tym konkursie i dobrze. Myślę, że nieżle mi poszło.
Gość_E.K., 2007-03-02, 13:57, odpowiedz
Podpis:
No i może ja się skuszę na konkursik. Ale to zależy od tego, czy Stowarzyszenie Młodych Ostrowczan będzie kontynuować imprezę.
Zwycięzcom i uczestnikom gratuluję.
Gość_W.K., 2007-03-02, 21:22, odpowiedz
Podpis:
Gratuluję E.K. Nigdy bym nie pomyślał, że jesteś najstarsza na dyktandzie. A ja wezmę udział w dyktandzie, tylko wtedy gdy zorganizują go ostrowiacy a nie ostrowczanie.
chuchalscy, 2007-03-02, 22:55, odpowiedz
Podpis:
Drogi chuchalscy
Gdybyś wziął udział w dyktandzie i wykładzie prof. Bralczyka dowiedziałbyś się, że poprawna forma to "ostrowczanie", a nie "ostrowiacy". Pozdrawiam
Gość_Uczestniczka, 2007-03-03, 19:09, odpowiedz
Podpis:
Masz racje 'chuchalscy' !!!
Idąc dalej tym tropem powinno być w przymiotniku nie ostrowieckiego a ostrowczanskiego (co jak sam pan profesor przyzna -nie ma najmniejszego sensu), zaś mieszkancy Warszawy powinni byc warszawczanie, Opatowa- opatowczanie, Ożarowa - ożarowczanie czy tez Ćmielowa -ćmielowczanie.
Jestem na tropie tego dziwolągu wzorowanego prawdopodobnie i niefortunnie nasladowanego zarowno w liczbie pojedynczej jak i mnogiej na poprawnych zreszta formach od mieszkanca Kielc- czyli Kielczanin-Kielczanka liczba mnoga Kielczanie, ale w dopelniaczu Kielczan.
Pozdrawiam 'ostrowiaka'
Gość_Ostrowiak, 2007-03-03, 22:06, odpowiedz
Podpis:
Nie masz racji "Ostrowiaku". W formie "ostrowczanin" zaczodzi oboczność spółgłoskowa "c" do "cz", stąd Ostrów -ostrowianin, Ostrowiec-ostrowczanin. Przyznam szczerze,że ta forma mi się nie podoba,ale cóż -takie są prawidła języka polskiego
Gość, 2007-03-14, 19:28, odpowiedz
Podpis:
Lista wątków
CZY NIE MOŻNA BYŁO TU KONTYNUOWAĆ
Bylem rok temu ( w przeciwienstwie do prezydenta miasta). Fajny pomysl to dyktando, ale to SMO moglo by tez jakis koncert w parku miejskim czy na rynku zorganizowac. Ja tam do nich musze napisac :)
Bo znowu urzad miasta sciagnie jakies tanczace cyganki do parku i przyjdzie na to tak jak rok temu 5 osob :)
Sdali czy możesz nas reprezentować ? I zapytać Prof. Miodka o to, kim my właściwie jesteśmy-;)))) Pamiętasz nasz espory o Ostrowiaków i Ostrowczan? Myślę, że już przycichły ale temat jest bardzo ciekawy.
A jak dla mn ie najfajniejszą nazwą jest Ostrowiecczanie Świętokrzyscy.
Nie pamietam kto to wymyślił?
Ja moge zapytać w Waszym imieniu. Chyba będę sprawdzać te dyktanda. W ubiegłym roku sprawdzałam. Powiem Wam tylko tyle, że dogłębnie studiowałam ten temat i wiem , co powie Miodek : "ostrowczanin" to poprawna forma. Mnie sie to tez nie podoba, ale takie są reguły...:(
W drodze kompromisu, używajmy obu wymiennie:)
Ja już raz na ten temat pisałem.Profesory
Balcerak,Miodek i inni zapomnieli chyba
o regionaliźmie i ludziach żyjących w tym
mieście ktorzy z dziada pradziada mówili
OSTROWIAK i OSTROWIANKA.a te naukowe ich wywody niech sobie do tyłka
wsadzą.Ich niebyło na świecie a tu ludzie tak mówili i mówić będą.Na nic tu nie
zdadzą się ich naukowe wywody i ich
tytuły.
Zapytaj neti69 i obyś sie zdziwił ;)
sdali Ciebie nie znam a o neti69 teraz
dopiero się dowiedziałem.NETI69 witam
ja Ciebie.Prof.Miodek pochodzi ze Śląska.
On rozumie chyba co to jest gwara śląska.
On szanuje ten język śląski,bo to jest
staropolszczyzna.Tak samo Ostrowiacy
tworzyli język i nazewnictwo-czemu uczeni
ludzie nie chcą uszanować starodawnych
OSTROWIAKÓW i ich języka?Tu kłania się
historia a nie pseudonaukowe teorie.
Dlaczego Prof.Miodek nie zajmie się takimi
stworkami jak CHREPTUS (adres mailowy Liceum o 100 letniej tradycji)
J.Chreptowicz przewraca się w grobie
za bezczeszczenie jego nazwiska.
Dodam jeszcze że zwracałem się z tym tematem do dyr. Nowaka,U.M. ,Wiadomości
-Św. do dzisiaj nie dostałem odpowiedzi.
Takie kalanie osób zasłużonych dla Polski
powinno być karnie ścigane.NETI69
proszę o odpowiedź.
Zbyszku, Chreptowicz ma taki adres??? Ale heca! Dali ciała nie ma co......
Przyznam, że też mi się to nie podoba. Jestem absolwentką tego liceum i uważam ,że umieszczanie w adresie strony internetowej popularnego, uczniowskiego określenia tej szkoły jest zdecydowanie nie na miejscu.
Gościu z 08.14 ja wiem że ma taki adres.
Jaki "długopis" ten idiotyzm wymyślił.
Powinni teraz światli ludzie zabrać mu
maturę i tytuły naukowe.Nie kalajmy nazwisk ,które dla Polski i świata coś znaczą.Szanujmy NASZ język,nie zaśmiecajmy Go karykaturalnymi słowami
z j. angielskiego,niemieckiego rosyjskiego.
Nie długo sami nie będziemy mogli zrozumieć naszych dzieci i wnuków,to już
się dzieje.Naród który traci język, traci
tożsamożść.
Zbyszku, muszę Cię rozczarować, bo określenie "ostrowiak" nie ma nic wspólnego z gwarą...