To znaczy post SDALI z mailem od prof. Miodka?
sdali proszę o ustosunkowanie się,dlaczego ten post ma być usunięty.Czyżby to było nieprawdą.Adminie proszę nie usuwać tego postu,dopóki sprawa się nie wyjaśni.
sdali co się dzieje.Ktoś tu jest niepoważny.
Nie przypuszczam że to Ty sdali,
STOWARZYSZENIE MŁODYCH OSTROWCZAN SERDECZNIE ZAPRASZA NA SPOTKANIE OTWARTE PROF. JANA MIODKA Z MIESZKAŃCAMI ZIEMI OSTROWIECKIEJ W DNIU 11 MAJA 2008 ROKU O GODZ. 19:00 W GALERII FOTOGRAFII KINA "ETIUDA"
Program II Ostrowieckiego Konkursu Ortograficznego DYKTANDO 2008:
12:00 – Uroczyste rozpoczęcie Konkursu. Powitanie zaproszonych gości i uczestników.
12:15 – Powitanie gościa honorowego Konkursu prof. zw. dr hab. Jana Miodka.
12:30 – Część konkursowa.
13:00 – Zakończenie części konkursowej.
13:10 – Wykład monograficzny prof. zw. dr hab. Jana Miodka pt. „Najważniejsze zjawiska współczesnej polszczyzny”.
14:45 – Ogłoszenie wyników Konkursu. Wręczenie nagród laureatom.
15:30 – uroczyste zakończenie Konkursu.
Program pobytu prof. Jana Miodka na ziemi świętokrzyskiej:
11.05.2008 rok (niedziela) godz. 13:30 – 15:30
Szlakiem „świętokrzyskich „pereł” – wizyta w Sanktuarium Relikwii Świętego Krzyża Klasztoru Zakonu Misjonarzy Oblatów Maryi Niepokalanej na Świętym Krzyżu.
11.05.2008 rok (niedziela) godz. 17:00
Wizyta w odrestaurowanym XIX – wiecznym Pałacyku Tarnowskich.
11.05.2008 rok (niedziela) godz. 19:00
Spotkanie otwarte z mieszkańcami ziemi ostrowieckiej w Galerii Fotografii Kina „Etiuda”.
12.05.2008 rok (poniedziałek) godz. 09:00 – 11:30
Szlakiem „świętokrzyskich „pereł” – wizyta w Rezerwacie Archeologiczno – Przyrodniczym „KRZEMIONKI”.
12.05.2008 rok (poniedziałek) godz. 11:45 – 16:30
II Ostrowiecki Konkurs Ortograficzny DYKTANDO 2008.
12.05.2008 rok (poniedziałek) godz. 17:00 – 19:00
Szlakiem „świętokrzyskich „pereł” – wizyta w jedynym w Polsce Żywym Muzeum Porcelany i Fabryce Porcelany A. S. w Ćmielowie.
Dzięki za info. W niedzielę będę na pewno...
Sdali - pozdrawiam-;))))
Ja od dawnma wiedziałam, że to jest poprawna forma-;))))))
Widać na Ciebie mozna liczyć-;)
Dzięki-;)
Z OGROMNYM SZACUNKIEM I SYMPATIĄ DLA TYCH WAS, KTÓRZY TEJ FORMY NIE LUBICIE-;)
Ja doskonale czytam ze zrozumieniem. Wiem, że chodzi o formę potoczną. Proszę mnie czytać ze zrozumieniem, to do neti i do E.K., heheeh. Ja się nie domagałem nigdy aby zlikwidować formę ostrowczanin. Mówcie sobie jak chcecie. Ja się tylko domagałem aby uznać tę starą formę jako na przykład potoczną. I nie denerwujcie się bo ja sobie od kilku lat na wszystkich forach ostrowieckich używam w tym temacie. I bawi mnie jak wszyscy się na mnie wkurzają.
Ps. Tak E.K., ja wiem kto to sdali, mam dobrą pamięć mimo wieku. Wiem nawet kim Ty jesteś E.K. Zdenerwowałaś mnie tylko tym, że jestem w gorącej wodzie kąpany. Bardzo natomiast jestem zadowolony z Twojej opinii, że bardziej do mnie pasuje ostrowiak. Do Ciebie nie pasuje ostrowczanka, tak samo zresztą jak i do neti.
Ja na przykład wcale się na chuchalskich nie wkurzam. Masz do tego prawo, żeby używać formy, która Ci odpowiada, a która nota bene jest w tzw. powszechnym użytku w przypadku sporej części mieszkańców tego miasta.
Obiecałam sobie, że na niedzielnym spotkaniu z prof. Miodkiem zaproponuję usankcjonowanie obu używanych form.Podobnie jest w przypadku nazwy: warszawiak/warszawianin.
Przypominam po raz ostatni: mój upór w kwestii poprawności językowej ostrowiak/ostrowczanin jest czysto teoretyczny, a wynika ze zdecydowanego potępiania przez większość STRONOWICZÓW formy "ostrowczanin", z czym , wedle zasad poprawnościowych języka polskiego, nie mogę się zgodzić. Szanuję natomiast tradycję , sama zostałam wychowana "na formie" ostrowiak/ostrowianka. Na obozach harcerskich śpiewałam słynną piosenkę" Ostrowiacy wszak to nie byle jacy, nie żadni to pętacy, każdy fason ma..."hehe.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i myślę, że goszcząc tu u Was nie wzbudziłam jakichś niezdrowych emocji.:):):)
No to już tylko czekam na słowo pojednania ze strony E.K. Popatrzcie, można się dogadać jak Polak z Polakiem, jak ostrowiak z ostrowianką i ostrowczanin
z ostrowczanką.
Gość neti69--masz diabelskie cyfry w swoim "nicku".I pomału z szatana stajesz
się ANIOŁKIEM.Ja wczoraj poświęciłem 3
godz. na uchwały Rady Języka Polskiego.Ta rada jest silna ilościowo (38 osób) mająca
w swoim ręku prawo,ale w nikłym stopniu
je wykorzystuje.Czytając tam to sprawozdanie z 2003 r.nie zostałem tym
podbudowany.To pokolenie dziś chodzące
do szkół będzie inwalidami języka polskiego
w Polsce.Czy rada nie może tej sytuacji
zmienić?Na pewno wiesz o czym piszę.
Diabelskie cyfry? Nie..., choć przyznam,że w swojej dacie urodzenia mam takich o wiele więcej, hehe.
Do roli aniołka nie pretenduję. Powiem ,że wręcz przeciwnie...
Domyślam sie, o czym mówisz, ale zapewniam Cię , że jest mnóstwo innych przyczyn językowego inwalidztwa młodego pokolenia. To zatrważajace, niestety.
Zgadzam sie z tym , co napisałeś powyżej o RJP. Pewne zapisy ustaw o języku polskim w ogóle nie weszły do powszechnego zastosowania...Mam na myśli między innymi zachwaszczanie naszego języka licznymi anglicyzmami i stosowanie ulotek informacyjnych w języku polskim. Dużo by o tym pisać Zbigniewie...Ciesze się jednak, że mogę z kimś o tym podyskutować. Będziesz na spotkaniu z Miodkiem?
neti69--jestem OSTROWIAKIEM od bardzo
dawna.Tu moje nogi wyrosły,ale gdzie indziej w świat poniosły.Od 40 lat mieszkam
w Katowicach.Może Prof.JAN MIODEK tu
zawita.Względy finansowo zdrowotne i rodzinne nie pozwalają mnie na wyjazdy.
Zapraszam Ciebie do mnie jak będzie
dyktando katowickie.Ciekawi mnie bardzo,
czy Ty jesteś polonistką ,a może jesteś w
tej R.J.P.?Bardzo ciekawy masz charakter
typu nie mówię nie ale tak też nie mówię.
Miło mnie było Ciebie poznać.
Zbigniewie, dziękuję za zaproszenie. Bardzo jestem ciekawa , do jakiego "typu" zakwalifikowałbyś mój charakter...hehe.
Nie wiedziałam, że mieszkasz poza Ostrowcem.
Jestem polonistką, "rozgryzłeś mnie" :):) Do RJP jeszcze mi daleko...hehe.
Pozwól więc proszę, że zwrócę Ci uwagę (tylko się nie pogniewaj), że nie mówimy "miło mnie było" tylko "miło mi było" i nie "pozwalają mnie" tylko "pozwalają mi".
Wybacz to skrzywienie zawodowe...Chyba się nie obrazisz, prawda?
Też mi było bardzo miło Cię poznać (wirtualnie oczywiście) :):):)
ble ble ble Polonistko zrób poprawkę na miejsce zamieszkania,oraz gwarę oraz że to nie jest klasówka.
Pozdrawiam i więcej luzu.
Przepraszam, mogę się mylić, ale wydaje mi się, że powinno się powiedzieć w tym przypadku "teraz mnie było bardzo miło cię poznać...".
Pozdrowienia
Tak , ale ja napisałam nie "teraz" , tylko "też", a w składni to już będzie różnica różnica Jacku :):):)