Zastanawiam sie czy moge, nie przyjsc do pracy, jesli w pomieszczeniu jest 13 stopni ciepla :(. Jest mi strasznie zimno, ta praca to nie praca fizyczna tylko umyslowa. Zimnica poprostu, co mam z tym zrobic, pracodawca, nie kwapi sie by to zmienic.
Misia, zgłoś to do Inspekcji Pracy. Tak być nie może!
w pomieszczeniach pracy należy zapewnić temperaturę odpowiednią do rodzaju wykonywanej pracy (metod pracy i wysiłku fizycznego niezbędnego do jej wykonania), nie niższą jednak niż 14°C, chyba że względy technologiczne na to nie pozwalają (np. praca w chłodniach). Natomiast w pomieszczeniach pracy, w których jest wykonywana lekka praca fizyczna, i w pomieszczeniach biurowych, temperatura nie może być niższa niż 18°C (§ 30 powyższego rozporządzenia).
A co powiesz o pracy na otwartym powietrzu przy temperaturze takiej jak była dzisiejszej nocy, czyli -16 stopni, bez zapewnienia ciepłych napojów, posiłków czy pomieszczenia do ogrzania?
Wszystko jest winą pracownika,że godzi się na takie warunki i nigdzie takiego faktu nie zgłasza.
Ja powiem tak,pracuję w sklepie,przy grzejnikach nastawionych na max jest 13 stopni,wszystko przez to,że ogromne witryny sklepowe są nieszczelne,którymi wieje równo!Lokal wynajmowany jest od OTBSu a ich to nie obchodzi,że Ty marzniesz,jak Ci zimno,to sobie okna wymień!!!I co,pracodawca okna wymieni (koszt kilkunastu tysięcy) a najemca umowę wypowie,bo np zechce wynająć lokal na kolejny bank?I tylko podwyżki walą co 3 m-ce!
OTBSu jest inaczej , oni się nie chcą właśnie zgodzić by pracodawca wymienił szyby na koszt własny ale z możliwością obniżenia płacenia czynszu na czas spłacania i można to by było rozłożyć na rok i by się zgrali pracodawca by wymienił i pracownik by miał ciepło , a OTBS by miał tak czy siak pieniądze z czynszu + jeśli by pracodawca zrezygnował , to nowe szyby . Ale oni się nie chcą zgodzić
Zgłaszając sprawę do PIP, nie musisz sie przedstawiać. A uwierz,ze to na bank pomoże
No tak, myslalam o zgloszeniu a jesli jest zatrudniany tylko jeden pracownik, to pracodawca bedzie wiedzial, ze to własnie on zgłosil...
Ale jak jest z odmowa przyjscia? Moge sie nie zgodzic przyjsc do pracy?
a jeśli pracuje często na słupach energetycznych bez prawie względu na pogodę to co?,jeśli jest np -3 z wiaterkiem to co?,powiem że nie,nie, po prostu muszę i już.
Romek1-chetnie cie zastapie -jezeli to zeork
być może,ale nie napewno,myślisz pewnie że kasa mi z kieszeni wypada,ale niestety mylisz się,jesteś za młody na takie manewry,a to co napisałeś to dyskwalifikacja z tego zawodu,jesteś zbyt pewny siebie i zbyt narwany.
i co?,to co napisałem zgadza się?
oczywiscie ze moze byc ,ajk szlak cie trafi ,to nie musisz sie martwic na twoje miejsce w tym miescie jest tysiace ,nie ma problemu.