Ktoś wie ,czy będą jakieś obchody w Ostrowcu z okazji 29 rocznicy powstania pierwszej Solidarności w naszej hucie ?
Czy jest już gdzieś jakaś propozycja uroczystości ?
Czy jak co roku zaczną się i skończą na wymuszonej mszy dla małej grupki hutników ?
Bo w innych miastach programy obchodów od dawna są udostępnione ..
Oj ,oj .Mizerniutkie zainteresowanie ludków tym temacikiem.Wszyscy widzą do czego doprowadziła Solidarność i poza grupką pasjonatów i fanatyków ,mają w du..pie ,a jak!
Pewnie będą obchody w ich siedzibie na Pułankach:), tam pytaj
Pytam o informację kogoś z pierwszej
Solidarności ?
Zapytaj Palikota i innych durniów .Jedno jest pewne; Solidarność du..py dała
"Nie dała " - tylko ją komuchy 13.XII.81r zamordowali ,mam na myśli pierwszą Solidarność
Solidarnosc w całym znaczeniu tego słowa
powinna byc jedna (ale dzisiaj co Ci to da??)
Ostrowianko to jest bardzo proste Pierwsza Solidarność dała ujście wielkim przemianom w Polsce i Europie.Polska po pamiętnym Sierpniu
1980r wybuchła radością , nadzieją i niespotykaną aktywnością . To był karnawał WOLNOŚCI.Idea którą łączyła Solidarność to:
akceptacja nowej struktury związku oraz negacja starych struktur,form i sposobów działania . W minionym okresie dokonał się przełom w myśleniu społeczeństwa .......... .
Radość rzeczywiście była krótka.Dziś z tamtego związku nie zostały nawet szczątki..
Pierwszej Solidarności pozostaje tylko satysfakcja i radość że uczestniczyła w jednym z najwspanialszych momentów w historii Polski. Aaaaa czy warto coś pisać o drugiej "S" sama widzisz co się dzieje w Polsce o jej narodzin tj. od 1989r???? Tylko tyle mogę Ci podpowiedzieć że odeszła o ludzi pracy..
"Solidarność" miała pewną rolę do spełnienia. Była pierwsza i tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi (wszyscy znają to przysłowie). Cieszmy się, że mamy dzisiaj wolność. Szkoda, że wielu ludzi myli wolność (szczególnie wolność słowa) ze szczeniackim krzykactwem.
Ostrowianka czy z tej mojej odp. jesteś usatysfakcjonowana ,jeżeli nie to Ci jeszcze odpowiem jak Admin zezwoli?? Bo mój dodatkowy aneksik który wyjaśniał różnice bardziej konkretną Admin nie wyświetlił.
Nie musisz mi nic wyjasniac,ja Tobie też
mogłabym dużo opowiedziec.Dzisiaj bardzo boli jak Ci co nie mieli nic wspólnego z tamtym okresem,przypisują sobie zasługi.
rozejrzyj się dobrze i zobacz kto ze Starostwa zasiada w komisji bezpieczeństwa a w okresie internowania
jak postąpił?.....Oj Sylwester zbyt mało i dużo i jeszcze więcej wiem.Pozdrawiam.
nareszcie ktoś konkrety >> Robert to nic ciekawego natomiast TW 'STARA' to już coś, a nie wspomnę o TW szer.Banasiku -bajkopisarzu , czy TW "Andrzej" Chyba starczy na dobry początek ,ale czy na to zezwoli Admin???
Ostrowiankę wystraszyłem albo ...... mam info dla ciebie dzyń dzyń . Jak może już wiesz J.G. robi wystawę pt."W kręgu Hutniczej Solidarności z lat1980-81.".Prawdopodobnie otwarcie wystawy nastąpi pod koniec Sierpnia w ZDK w Galerii Fotografii. Wiem i to na pewno że J. udostępni ok 150 nazwisk osób które zakładały pierwszą Solidarność w Starym i Nowym Zakładzie huty. Jestem ciekawy jak się będą ... ale zresztą już odczuwa się zamieszanie w pewnych kołach drugiej Solidarności.
Lech Wałęsa,kultowa postać tej organizacji.Ale dlaczego Anna Walentynowicz nie lubi tego kolesia i vice versa?
Może coś Ci to podpowie: Lustracja.eu/artyku/List_Anny_Walentynowicz
Przepraszam zła info ::
lustracja.eu/artykuly/list_Anny_
Walentynowicz
Spieszę się i tego efekt:
Lustracja.eu/artykuly/List_Anny_Walentynowicz
Sylwester... podobno Józkowi AŁ chce zablokować wystawę , bo nie godzi się na listę "czerwonych" kacyków aby wisiała na wystawie..ale jaja . Macki jeszcze są długie a jakie bezczelne no i układy ..