Wiem o tym AndrzejŁ już nie całą listę blokuje tylko trzy nazwiska "czerwonych". Ale jaki gad
taki człowiek niby... myśli ma jak kacyk z lat osiemdziesiątych i jeszcze nowe do niego nie dotarło !!!
Sylw.... wystawa wisi w powietrzu ,wszystko
Józek musi mieć potwierdzone przez historyków nawet wypowiedzi i relacje uczestników z lat 80 tych z Ostrowca. No chyba że Stowarzyszenie wynajmie lokal za 500 zł dziennie to wtedy mogą wystawić co chcą.Popatrz jeden k...... znowu uniemożliwia poznanie nazwisk z tamtego okresu.Ale fatum czy układy ?
ERA jutro o godz.12oo Prezydent ostatecznie podejmie decyzję w sprawie Józka wystawy "W Kręgu Solidarności Hutniczej w latach 1980-81". Idę na to ciekawe spotkanie do UM bo ciekawość mnie zżera ....
Spotkanie się odbyło i Prezydent powiedział że nie jest " władny w tej sprawie i decyzję podejmie Pani EB Dyr.MCK w dn 17.08.2009r. kiedy to wraca z urlopu. Nie mogę pojąć jednej rzeczy poco druga decyzja w sprawie wystawy "W kręgu.... " kiedy na początku tego roku Pani Dyr.wyraziła zgodę na nią i dofinansowała kwotą 2 000 zł. Dobitnie widać jak ludzie na stanowiskach w Ostrowcu boją się prawdy z tamtego okresu czasu????
Ja wcześniej zauważyłem nieudolność i niemoc jakie opanowało od samego początku po wyborach ludzi na stanowiskach w Ostrowcu .W grę nie tylko wchodzą układy ale brak konkretnych decyzji indywidualnych ludzi zajmujących wysokie funkcje w naszym mieście. Boją się odpowiedzialności , a forsę podatników wiedzą jak brać.
Dzisiaj po 2 godz.21min.spotkaniu które odbyło się w M C K . Dyr. M C K Pani E.Baran podtrzymała swoją pierwszą decyzję odnośnie wystawy "W KRĘGU SOLIDARNOŚCI HUTNICZEJ w LATACH 1980-81." Wystawa zostanie otwarta jak zakładano w dn.28.08.09 w Galerii Fotografii w ZDK. Nasuwa się jedno pytanie jak ci co usiłowali zablokować wystawę Stowarzyszenia Represjonowanych w Stanie Wojennym o pierwszej SOLIDARNOŚĆI spojrzą tym ludziom w twarz. Lista ok.170 założycieli NSZZ SOLIDARNOŚĆ huty będzie jedną z
najważniejszych ekspozycji wystawy.
Podaje aktualny termin otwarcia wystawy:
Dnia 28.08.2009 r. o godzinie 18 oo.
Folder kończą drukować w drukarni w Starachowicach , a Panowie plastycy z Galerii Fotografii mam nadzieję że zdążą ją wykonać w czasie w co bardzo wierze . Jeżeli tak się stanie to nikt i nic już nie zablokuje tej wystawy. Dlatego w imieniu Józka G. mam zaszczyt zaprosić nie tylko Pierwszą SOLIDARNOŚĆ z lat 1980 - 1982 ale i mieszkańców Ostrowca do obejrzenia wystawy na której pokazane będą nazwiska pierwszych założycieli SOLIDARNOŚCI ale i kawał historii z tamtego okresu zwanego przez historyków KARNAWAŁEM WOLNOŚCI.
Czy bedzie mozna umiescic w Internecie
liste nazwisk pierwszych założycieli SOLIDARNOŚCI w Ostrowcu?
Nawet wskazane ,bo folder w pierwszej wersji miał mieć ok. 70-80 kartek , a ostatni po okrojeniu będzie miał 30 kartek. Sponsorzy się wycofali bo kryzys. A druga "S" ofiarowała jedynie 1 000 zł. mimo że pod koniec lat 90-tych otrzymała w spadku po pierwszej SOLIDARNOŚCI dość sporą kwotę.
Aby nie psuć obchodów 29 rocznicy powstania Solidarności Józek G. wystąpi we wrześniu z pismem do drugiej 'S' na co wydali te pieniądze w imieniu założycieli Solidarności ze Starego i Nowego Zakładu byłej Huty im.M.Nowotki w Ostrowcu. Bo prawo przewiduje że odebrać im nie możemy ale rozliczyć jak najbardziej na forum prasy Ostrowieckiej jak tego domagają się przedstawiciele pierwszej Solidarności i upoważnili Józka G. do tego.
Sylwester, czy moglbys umiescic tę listę?
Mam w sumie dobra pamiec i chcialbym
zobaczyc kto na niej jest.
Wystawa musi mieć pewną tajemnicę Slawku.
Dlatego zapraszam obejrzysz wystawę i otrzymasz folder ,a w nim wszystkie nazwiska
związane z tamtym okresem . Zapraszam w piątek.
Sylwester, mieszkam troche za daleko
wiec niestety nie bede mogl byc na wystawie. Udanego ogladania zycze.
Jeszcze raz zapraszam , na wystawę . Otwarcie dziś o godzinie 18oo . Czekam na wypowiedzi.
Byłam widziałam opowiem :
Wystawa w tonowana jest w lata 80 te . Atmosfera jak z tamtego okresu ... Otwarcie wspaniałe , naprawdę na żywo tamte lata .
Były nawet łzy wzruszeń ... Warto zobaczyć
zdjęcia, może ktoś rozpozna się jak za młodu wyglądał ?
Czy ta wystawa bedzie miala szanse
dostac sie na "website"... mieszkajacy daleko moglilby zobaczyc..
S.
Slawek - wystawy już nie ma po 7 dniach została zamknięta przez czynniki wyższe tak mi dzisiaj powiedział Pan Andrzej Ł. twierdząc że zainteresowanie wystawą było dość spore . Przed otwarciem wystawy zapewniano że wystawa W Kręgu Solidarności Hutniczej będzie otwarta przez minimum dwa - trzy lub cztery tygodnie jak będzie zainteresowanie tą wystawą. Jak sam widzisz Sławku K. w Ostrowcu nic się nie zmieniło.
Pytam może ktoś chętny w Ostrowcu jest aby udostępnił lokal pod wystawę bo folderów z 800 szt. zostało około 200szt.
Sławek a może podesłać ją do Ciebie bo Stany Zjednoczone to nie są aż tak daleko???? Co....