Co za bzdury. Coraz lepiej kodziarstwo sobie poczyna. Przed wyborami premię dostali pewnie.
Dalej zostaje 30 podatków i opłat.
Jednym słowem, my wszyscy finansujemy ich obietnice i rozdawnictwo.
I jak z czystym sumieniem pójść i zagłosować na niezależnego, od którego nic nie zależy? O nie, tylko nie to!
Gdyby nie PoPis to betonu w Polsce by nie było.
Dziwne, że ja jakoś tych podatków nie odczuwam. Jeśli więc nawet zostały wprowadzone to warto było dla efektu, który jest teraz. Przynajmniej ja tak to odczuwam z perspektywy mojego gospodarstwa domowego.
Pewnie jesteś w tej drugie Polaków co myśli, że w ogóle nie płaci podatków :)
Niewiem ale mnie za PO zylo sie dostatniej,jestem bezpartyjny ale za PO bylo lepiej nieczepiali sie par mlodych i tych ktorzy chca sobie dorobić,np skosic trawe u sasiada
znaczy oszukiwałeś państwo Polskie
Nie... to państwo oszukuje opodatkowując potrójnie pieniądze już opodatkowane.
Dał na dwa obiady nad Bałtykiem:(( a sobie pazurkami wydrapali dużą kasę i stołki za zarządzanie łąkami - żenada i obłuda.
Niższy VAT obejmie np. produkty dla niemowląt (w tym żywność dla najmłodszych, ale także pieluszki), zupy i żywność dietetyczną oraz owoce cytrusowe i tropikalne. W przypadku tych produktów od 1 lipca stawka VAT spadnie z 8 do 5 proc – informuje businessinsider.com.pl.
W serwisie czytamy też, że zmniejszy się też stawka na pieczywo i wyroby ciastkarskie. Dotychczas były one objęte trzema różnymi stawkami, w zależności od terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości. Teraz wszystkie będą opodatkowane 5 proc. stawką.
Wyższym podatkiem objęte zostaną skorupiaki (z 5 proc. na 23 proc.), a także lód używany do celów spożywczych czy drewno opałowe (w tych dwóch przypadkach z 8 proc. na 23 proc.). Stawki mają wzrosnąć również w przypadku niektórych przypraw nieprzetworzonych i napojów.
Bo nie można zrobić jednego jednolitego podatku dla wszystkich i na wszystko. Po co w ogóle te zabawy? Często książki nt zmian w VAT mają po 1000 stron. Kto w ogóle ma czas to czytać, analizować i jeszcze zajmować się tym z czego firma przynosi zyski.
Jakie są spodziewane wpływy do budżetu wynikające z tej zmiany?
'Rząd wprowadził podatek cukrowy od napojów słodzonych rzekomo dla naszego dobra i zdrowia a teraz obniża VAT na ciastka.... Jak zwykle nasz rząd jest logiczny i konsekwentny we wszystkim co robi'
PiSiorom i tak nie wmówisz że czarne to czarne a białe to białe.