Zachęcam do uczestnictwa w Obchodach 69. rocznicy zamordowania dwóch tysięcy !!! mieszkańców Ostrowca Świętokrzyskiego i innych mieszkańców getta Ostrowiec.
Obchody odbędą się w dniach 11-12 października:
-niestety nie będzie ani mszy, ani przemarszu na rynek (który był miejscem kaźni), rac, wieńców przy pomniku pomordowanych,(2 tys. ludzi!, bo takowego niema), rodzin pomordowanych też nie będzie.
Uczcijmy pamięć dwóch tysięcy ludzi!!!!!!., których okupanci hitlerowscy zabili 11-12 października 1942 r. .
@makabi - według moich informacji mord miał miejsce na terenie obecnego Kirkutu, tam też zamordowanych pogrzebano we wspólnej mogile.
Nic mi nie wiadomo na temat tego, by władze czy jakiekolwiek organizacje społeczne miały upamiętnić tę zbrodnię. Dwa tysiące ludzi było, dwa tysiące ludzi nie ma, nic się nie stało... :-( Wszyscy we wspólnej dziurze w ziemi i wspólnej dziurze w pamięci...
Nie liczyłbym na tłumy. Naszemu społeczeństwu amputowano skutecznie jakąś część pamięci, w której mieścił się los połowy (tak! połowy!) mieszkańców Ostrowca.
Kilka linków :
http://www.kirkuty.xip.pl/ostrowiecsw.htm
http://www.polin.org.pl/cities/439/info/
http://www.ostrowiecnr1.pl/zdjecie/Na-tle-zydowskiego-getta/
to smutne, że miasto nie ma zamiaru upamiętnić także tej zbrodni...
To smutne że ludzie używają sarkazmów aby dogryźć młodym którzy wzięli udział w uroczystości na rynku. No ale widać nie wszystkim jest to na rękę ( jakaś ukryta opcja niemiecka?) :D
@xxx - to smutne, że młodzi ludzie mają wybiórczą pamięć i zdolni są tylko do prostych, niekontrowersyjnych i urządzanych pod publiczkę widowisk.
Zginęło 30 Ostrowiaków powieszonych na Rynku, urządzono uroczystości, race, przemówienia, kwiaty... Zginęło 2000 Ostrowiaków rozstrzelanych na Kirkucie - i cisza...
Xxx, wiesz może, czemu nikt nie obchodzi zamordowania DWÓCH TYSIĘCY ludzi? Czemu władze o nich nie pamiętają, czemu nie pamiętają o nich ci młodzi, którzy wzięli udział w uroczystościach na Rynku?
Czy aby nie wyłącznie dla tego, że byli wyznania mojżeszowego?
Dwa tysiące ludzi... Nie wyjeżdżaj mi proszę z opcją niemiecką, dobrze? Bo to ja jestem za tym, żeby UPAMIĘTNIĆ WIĘKSZĄ NIEMIECKĄ ZBRODNIĘ.
No to zorganizuj takie obchody jak tak bardzo chcesz. Nic nie stoi na przeszkodzie. Pokaż, że tak jak kibice coś potrafisz.
To bardzo dobry pomysł. Przecież to rodziny zamordowanych na Rynku są co roku organizatorami uroczystości, a miasto się tylko dołącza. Więc jeśli będą chcieli potomkowie lub nie tamtych ofiar przypomnieć o tej zbrodni, to też na pewno się dołączy.
@gość 20:29 - problem w tym, że ofiary z Getta nie mają potomków... Z 16 tys ostrowieckich Żydów ocalało około 130 osób :-/ Są rozsiani po całym świecie, nie wiem, czy ktoś z potomków mieszka jeszcze w Ostrowcu :-(
W tym roku będzie już 70-ta rocznica. Zwracam się tą drogą do prezydenta Ostrowca i Przewodniczącego Rady Miasta aby godnie uczcić rocznicę likwidacji ostrowieckiego getta w nocy z 11 na 12 października 1942 roku. Na terenie dzielnicy żydowskiej mieszkało wówczas 15 tys. osób (większość to Żydzi ostrowieccy, resztę stanowili przywiezieni z innych części Polski i z całej Europy). Niemal wszystkich wywieziono do Treblinki, gdzie śmierć w komorach śmierci gazowych poniosło 11 tys. ludzi. W czasie akcji wysiedleńczej na miejscu w Ostrowcu zginęło ponad tysiąc osób. W 1939 roku Żydzi stanowili prawie 40% ludności naszego miasta. Pozostała pustka którą w końcu trzeba wypełnić ludzką pamięcią. Raz na zawsze i w sposób jak najbardziej trwały.
Zbigniew Chuchała
ta drogą możesz sie jeszcze dłuuugo zwracać, niestety...
Przy najbliższej okazji pobytu mojego w Ostrowcu zrobię to osobiście, zapewniam.
Pamięć Polaków również trzeba czcić, a nietylko Żydów.
To byli Polacy wyznania mojżeszowego,przyjacielu 10:15! Tak,Polacy!