Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy uważasz, że dobrze zagłosowałeś w kwietniu wybiarając obecnie rządzących?
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

69. rocznica mordu 11-12.X.1942

Ilość postów: 45 | Odsłon: 5116 | Najnowszy post
  • 69. rocznica mordu 11-12.X.1942

Zachęcam do uczestnictwa w Obchodach 69. rocznicy zamordowania dwóch tysięcy !!! mieszkańców Ostrowca Świętokrzyskiego i innych mieszkańców getta Ostrowiec.

Obchody odbędą się w dniach 11-12 października:

-niestety nie będzie ani mszy, ani przemarszu na rynek (który był miejscem kaźni), rac, wieńców przy pomniku pomordowanych,(2 tys. ludzi!, bo takowego niema), rodzin pomordowanych też nie będzie.

Uczcijmy pamięć dwóch tysięcy ludzi!!!!!!., których okupanci hitlerowscy zabili 11-12 października 1942 r. .

Gość_MakabiOstrowiec1932
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: 69. rocznica mordu 11-12.X.1942

@makabi - według moich informacji mord miał miejsce na terenie obecnego Kirkutu, tam też zamordowanych pogrzebano we wspólnej mogile.

Nic mi nie wiadomo na temat tego, by władze czy jakiekolwiek organizacje społeczne miały upamiętnić tę zbrodnię. Dwa tysiące ludzi było, dwa tysiące ludzi nie ma, nic się nie stało... :-( Wszyscy we wspólnej dziurze w ziemi i wspólnej dziurze w pamięci...

Nie liczyłbym na tłumy. Naszemu społeczeństwu amputowano skutecznie jakąś część pamięci, w której mieścił się los połowy (tak! połowy!) mieszkańców Ostrowca.

Tinca
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 4

Odp.: 69. rocznica mordu 11-12.X.1942

to smutne, że miasto nie ma zamiaru upamiętnić także tej zbrodni...

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

To smutne że ludzie używają sarkazmów aby dogryźć młodym którzy wzięli udział w uroczystości na rynku. No ale widać nie wszystkim jest to na rękę ( jakaś ukryta opcja niemiecka?) :D

Gość_xxx
        Zgłoś
        Odpowiedz

@xxx - to smutne, że młodzi ludzie mają wybiórczą pamięć i zdolni są tylko do prostych, niekontrowersyjnych i urządzanych pod publiczkę widowisk.

Zginęło 30 Ostrowiaków powieszonych na Rynku, urządzono uroczystości, race, przemówienia, kwiaty... Zginęło 2000 Ostrowiaków rozstrzelanych na Kirkucie - i cisza...

Xxx, wiesz może, czemu nikt nie obchodzi zamordowania DWÓCH TYSIĘCY ludzi? Czemu władze o nich nie pamiętają, czemu nie pamiętają o nich ci młodzi, którzy wzięli udział w uroczystościach na Rynku?

Czy aby nie wyłącznie dla tego, że byli wyznania mojżeszowego?

Dwa tysiące ludzi... Nie wyjeżdżaj mi proszę z opcją niemiecką, dobrze? Bo to ja jestem za tym, żeby UPAMIĘTNIĆ WIĘKSZĄ NIEMIECKĄ ZBRODNIĘ.

Tinca
          Zgłoś
          Odpowiedz

No to zorganizuj takie obchody jak tak bardzo chcesz. Nic nie stoi na przeszkodzie. Pokaż, że tak jak kibice coś potrafisz.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

@gość - myślę, że masz rację. W przyszłym roku spotkamy się na wspólnych obchodach 70tej rocznicy likwidacji Getta w Ostrowcu na Kirkucie, prawda?

Tinca
              Zgłoś
              Odpowiedz

Jestem za.

Gość_MakabiOc1932
                Zgłoś
                Odpowiedz
              • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

Czekam

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

To bardzo dobry pomysł. Przecież to rodziny zamordowanych na Rynku są co roku organizatorami uroczystości, a miasto się tylko dołącza. Więc jeśli będą chcieli potomkowie lub nie tamtych ofiar przypomnieć o tej zbrodni, to też na pewno się dołączy.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

@???? 12 13 dzięki za linki może kiedyś zobaczę ten kierkut w sumie niedaleko się często jest a nawet nie wiedziałem ,że tam tylu ludzi naraz zatłukli .

Czlowiek
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
                  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 14

@gość 20:29 - problem w tym, że ofiary z Getta nie mają potomków... Z 16 tys ostrowieckich Żydów ocalało około 130 osób :-/ Są rozsiani po całym świecie, nie wiem, czy ktoś z potomków mieszka jeszcze w Ostrowcu :-(

Tinca
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 15

W tym roku będzie już 70-ta rocznica. Zwracam się tą drogą do prezydenta Ostrowca i Przewodniczącego Rady Miasta aby godnie uczcić rocznicę likwidacji ostrowieckiego getta w nocy z 11 na 12 października 1942 roku. Na terenie dzielnicy żydowskiej mieszkało wówczas 15 tys. osób (większość to Żydzi ostrowieccy, resztę stanowili przywiezieni z innych części Polski i z całej Europy). Niemal wszystkich wywieziono do Treblinki, gdzie śmierć w komorach śmierci gazowych poniosło 11 tys. ludzi. W czasie akcji wysiedleńczej na miejscu w Ostrowcu zginęło ponad tysiąc osób. W 1939 roku Żydzi stanowili prawie 40% ludności naszego miasta. Pozostała pustka którą w końcu trzeba wypełnić ludzką pamięcią. Raz na zawsze i w sposób jak najbardziej trwały.

Zbigniew Chuchała

chuchalscy@
      Zgłoś
      Odpowiedz

ta drogą możesz sie jeszcze dłuuugo zwracać, niestety...

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Przy najbliższej okazji pobytu mojego w Ostrowcu zrobię to osobiście, zapewniam.

chuchalscy@
          Zgłoś
          Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 18

Pamięć Polaków również trzeba czcić, a nietylko Żydów.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

To byli Polacy wyznania mojżeszowego,przyjacielu 10:15! Tak,Polacy!

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
1 post w tym wątku został wyłączony z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tym postem.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -