Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy uważasz, że dobrze zagłosowałeś w kwietniu wybiarając obecnie rządzących?
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

78 lat temu dla 29 rodzin powieszonych na ostrowieckim Rynku zatrzymał się czas!

Ilość postów: 20 | Odsłon: 1028 | Najnowszy post
  • 78 lat temu dla 29 rodzin powieszonych na ostrowieckim Rynku zatrzymał się czas!

– Chwila była okropna do przeżycia. Miałem broń, mogłem uśmiercić najbliższego kata, ale nie wolno było tego czynić. O godzinie 18.00 zjechały dwie platformy i jeden wóz. Pozdejmowali Żydzi ze sznurków trupy, powrzucali na wozy i wywieźli na cmentarz do jednej mogiły – tak w swoim dzienniku datę 30 września 1942 roku wspominał Wawrzyniec Łodygowski, który w okresie wojny prowadził sklepik na Alei 3 Maja. Wspomnienia światło dzienne ujrzały dzięki Waldemarowi Broćkowi, ostrowieckiemu historykowi. 30 września 1942 roku dla rodzin 29 powieszonych w samym sercu miasta – na ostrowieckim rynku, przez nazistowskiego okupanta, zatrzymał się czas. Byli wśród nich kupcy, naczelnicy instytucji miejskich, urzędnicy, nauczyciele, właściciel browaru, pracownicy ubezpieczalni społecznej. – Dziś, po upływie 78 lat to przerażające, jak informacje na temat tamtych tragicznych wydarzeń są fałszowane i jak wciąż wprowadza się w błąd czytelników – mówi Monika Bryła-Mazurkiewicz, prezes Centrum Krajoznawczo-Historyczneg

Gość
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: 78 lat temu dla 29 rodzin powieszonych na ostrowieckim Rynku zatrzymał się czas!

https://naostro.info/78-lat-temu-dla-29-rodzin-powieszonych-na-ostrowieckim-rynku-zatrzymal-sie-czas

Pamiętacie o tej smutnej rocznicy, którą dziś ziekształcają ludzie o historii nie mający pojecia? Wystarczy siegnac do ostatiej Gazety Ostrowieckiej, w artykule o egzekucji jest mnóstwo błędow w nazwiskach, a takze błędów merytoryczych. Wstyd.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: 78 lat temu dla 29 rodzin powieszonych na ostrowieckim Rynku zatrzymał się czas!

Bo najważniejsze artykuły w GO dotyczą bieżących sukcesów lokalnej władzy, a historia .... to widzimy. Czy dziś Browarze Kultury będzie choćby symboliczna wzmianka tej rocznicy ?

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Wśród powieszonych był wybitny ostrowiecki samorządowiec i budowniczy Browaru Stanisław Saski.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 4

Odp.: 78 lat temu dla 29 rodzin powieszonych na ostrowieckim Rynku zatrzymał się czas!

I takie tematy to ja rozumiem. Oby więcej ciekawych treści pojawiało się na forum. Pozdrawiam

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Popieram jak najwięcej prawdy historycznej.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 9

Odp.: 78 lat temu dla 29 rodzin powieszonych na ostrowieckim Rynku zatrzymał się czas!

Wincyj! Zrób jakiś kącik ze starymi zdjęciami Ostrowca i okolic. Kiedyś szukałem do pracy siostrzenicy i większość linków rzucanych nawet tutaj przestała działać. Może Wy będziecie mieli większą siłę przebicia.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 7

Cz ów "nazistowski okupant" pochodził z Marsa ?

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Z odległej galaktyki, a "Żymianie" teraz będą rościć sobie prawo do księżyca.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Były tu na Forum zdjęcia z egzekucji i potem wykopane groby za cmentarzem przy ul. Denkowskiej i żałobnicy. Poszukam czy nie mam wśród kopii.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

Lubię historię ale ile razy będziemy wałkować historię a nie zastanawiać się nad przyszłością? czemu tak nie wspomina się powstańców listopadowych, styczniowych? dla mnie od momentu postawienia tej pętli zaczął się upadek miasta.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

To jedno z najważniejszych wydarzeń dla tego miasta, tragicznego, ale bardzo istotnego. Ludzie tacy jak Ty gościu z 15.30 brakiem poszanowania dla historii poświadczają, że nie ma na czym tej przyszłości budować. Naród, który nie ma tożsamości nie istnieje. Chyba, że jesteś przedstawicielem postkomuny ostrowieckiej, która jak powszechnie wiadomo – wiecznie żywa.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Przykre to wydarzenie zwłaszcza dla rodzin a i dla społeczeństwa ostrowieckiego i należy pamiętać , ale nie zapominać o innych miejscach każni których jest jeszcze kilka w mieście np róg Słowackiego i Okólnej czy na Sandomierskiej i wiele innych o których się zapomniało.Myślę że trzeba na równi traktować jednych i drugich,dbać i wspominać a nie upamiętniać wybiórczo.

Gość_x
          Zgłoś
          Odpowiedz

Przecież co roku jest to samo rynek, rynek, rynek w lesie w stronę Karczmy leży mój kuzyn i nigdy nie słyszałem, że to kolejna rocznica jego zamordowania. Czym się różni? czy ktoś nawet w Ostrowcu wie że byli tacy ludzie?

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Za Ojczyznę zginęło 6 milionów Polaków. Pamiętamy o wszystkich. Jest kilka rocznic w ciągu roku, kiedy czcimy pamięć poległych. IPN odkrywa coraz więcej mogił tych, o których komuniści chcieli zatrzeć ślady zbrodni. Nikt do tej pory nie robił dla bohaterów walki o wolność Ojczyzny, ile robi obecny rząd. Pwenie wszystkich grobów nie odnajda i nie pochowają szczatków z honorami, dlatego grób nieznanego żołnierza jest takim symbolem pamięci o wszystkich poległych. Cześć ich pamięci!

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

zgadzam się z 16:41 że składać kwiaty i dbać o miejsce tragedii należy wszystkim a nie tylko notablom.

Gość_ja
                Zgłoś
                Odpowiedz

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -