Koncert zespołu Moonset w restauracji Ptaszek w klatce
A czy wiecie może drogie kobiety/mamy dlaczego to nazwijmy "święto" obchodzą nasze córeczki w szkołach - począwszy od maluszków ?
Czy o trzy, cztero, pięcioletnim dziecku( i starszym) płci żeńskiej można mówić jako o kobiecie ?
Tak dla refkeksji postawiłam to pytanie
Pytanie rozumiem postawione bez głębszej refleksji, do której zachęcałam ?
8 marca- Dzień Kobiet.Istnieje już od wielu wielu lat.Można śmiało to święto nazwać tradycją.Kto nie lubi, źle się z tym czuje, nie ma obowiązku go obchodzić. To tak jak z Bożym Narodzeniem czy Wielkanocą. Czy wszyscy ludzie celebrują te święta?Nie.
Jest Dzień Chłopaka, Dzień Mężczyzny, Dzień bez papierosa, Dzień bez samochodu, Dzień Św.Walentego i można jeszcze dużo wyliczać takich dni, które nie koniecznie stały się jakąś tradycją, jednak istnieją.Kto chce to uznaje takie dni, kto nie chce to nie, nie ma takiego przymusu.
Pisałam o małych dziewczynkach i tych trochę większych w aspekcie chociażby realiów szkolnych, toteż nie widzę w tym co napisałeś o 23.35 nic w tym temacie. Odwołałeś się za to do tradycji. Cóż zależy jakich lat sięgają początki twojej tradycji w tym temacie, bo moje - jak pamięcią sięgam dotyczą okresu, w którym dziewczynki były dziećmi, a nie kobietami, a nazwa "święta", o które chodzi brzmi nie inaczej tylko tak jak na załączonym obrazku.
Poza tym, co to za tradycja godna tego by zajmował się nią aż system oświaty.
Liczba tych dni i ich nazwy - oprócz tego, że chociażby świadczą o głupim trendzie robienia wody sodowej z mózgu i o głupocie autorów (ale nie tylko), też ma się nijak do tego by dawać odpowiednie rzeczy słowo i nie dorabiać filozofii do rzeczy tak oczywistych jak np szacunek każdego dnia dla każdego człowieka czy to jest mężczyzną, kobietą dzieckiem i wtedy taka tania komercja i rozdrabnianie się w temacie szacunku między ludźmi nie ma racji bytu.
00.08, mój post nie był odpowiedzią na Twój. Czy widzisz w nim, abym zwracała się do Ciebie? To tylko moja refleksja dotyczącą tematu wątku.
Też mam problem z "formą", ale ważne, że treść jest zrozumiała.
14.28, "Tez mam problem z "formą"- to znaczy, ze w Twojej rodzinie ktoś ma taki sam problem??
:)) powiedzmy, że nie wiem. A co w temacie - jakieś refleksje ?
Przypominam ze jest to MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ KOBIET. A 10/03 DZIEŃ MESZCZYZNY. Milo jest jak ktoś pamięta. Wystarcza same słowa i to jest najważniejsze. Nie zbierajmy sobie tej przyjemności i bądźmy dla siebie mili
doucz sie nieuku to takie lewackie swieto jak ty perelka