W 83 rocznicę napaści Niemiec hitlerowskich na Polskę na Zamku Królewskim w Warszawie odbędzie się prezentacja raportu o poniesionych przez Rzeczpospolitą Polską stratach wojennych. Kwota w raporcie wyliczona jest na ponad 850 miliardów dolarów. Raport składa się z trzech tomów.
Pierwszy tom raportu przedstawia opis i szacunki dotyczące strat demograficznych i materialnych.
Drugi - dokumentację zdjęciową, fotograficzną wojny i okupacji niemieckiej "wraz z brutalnością okupacji.
Trzeci tom jest rejestr miejsc zbrodni, egzekucji, masowych mordów Polaków czy pacyfikacji wsi polskiej.
Na ten dzień czekali Polacy
Nie wiem czy dobrze myślę ale wg mnie świętować powinno się raczej zakończenie albo zwycięstwo. Ale świętować i cieszyć się z wybuchu wojny no nie jestem przekonana.
Nikt się nie cieszy. Chodzi o upamiętnienie napaści Niemców na Polskę. Tego nie wolno zapomnieć.
Polska zawsze zamiast wziąć się do roboty i iść w lepszą przyszłość, to uprawia ascetyzm. Biczuje się, wspomina, ale wniosków nie wyciąga i nie reaguje. Nie bez powodu jest tyle powiedzeń jak mądry po szkodzie itd.
14:38 w takim razie jak cię okradnie złodziej nie biegnij na policję. Weź się do roboty, nie biczuj się dogadaj się ze złodziejem i wejdź w spółkę. Nie bądź asceta.
Każdy agresor powinien odczuć
14:43 Złe porównanie. W mojej wersji właśnie bym zadzwonił na policję i złodzieja by złapali. W twojej nie było by policji, bo byś nie dopuszczał, że ktoś może okraść cię dwa razy.
Swietowalby ze go złodziej okradl ale dalej zamkow by nie wymienił xD
Czemu syreny nie wyły w Ostrowcu
Gościu 14:27 a gdzie tu ktoś pisze o świętowaniu? Pamięć o rocznicy to nie świętowanie a UPAMIĘTNIANIE! A to różnica.
Czytaj ze zrozumieniem. Chyba, ze należysz do tego obozu, który nieustannie składa hołdy Niemcom w Brukseli i Berlinie i wstydzi się polskości, twierdząc, że "polskość to nienormalność".
Przemówienia, szczególnie pana premiera Morawieckiego na Zamku Królewskim i sam raport robią wrażenie.
Mnie to zrobił wrażenie tym "wirus jest w odwrocie" i "miska ryżu"
14:39 Ty pewnie należysz do tego obozu, który nie lubi demokracji i "Państwo prawa nie musi być państwem demokratycznym "
14:27, doprawdy, dorosła osoba nie jest w stanie odróżnić świętowania od upamiętnienia?
Sądząc po wypowiedziach czy można uznać że to dorosłe osoby?
14:27 Według mnie źle.To jest dbanie o pamięć o naszych rodakach poległych w walkach,zamordowanych w wyniku napaści hitlerowskich Niemiec.To jesteśmy im winni.Cześć ich pamięci!
14.27.
To nie radość z rozpoczęcia, tylko rocznica napasci, ku przestrodze i pamięci.