Dlaczego na portalu Ostrowca Św. robicie księgę jakiś mieszkańców Ostrowa? Dlaczego na tym portalu nie ma księgi Ostrowczanów - mieszkańców Ostrowca Św.?
tak ma być i nie siej propagandy o tym była mowa 12 lat temu
Jaka propaganda? 12 lat temu była mowa o tym, że za kilka lat stworzymy portal z księgą dla Ostrowiaków? Ciekawe...
Musisz stworzyć konkurencyjny portal z "właściwymi" mieszkańcami - ostrowczanami. ;-)
O jakiej Ty konkurencji mówisz? O jakich "właściwych mieszkańcach"? Powtórzę może pytanie, bo go w ogóle nie zrozumiałeś: "Dlaczego na portalu Ostrowca Św. robicie księgę mieszkańców Ostrowa?"
Goścu_ostrowczanin - ten temat był już wałkowany dawno temu. Ty chcesz odgrzewać stare kotlety. ;-)
Jako purytanin językowy zwróć większą uwagę na własne błędy - "jakiś mieszkańców" - powinno być - jakichś mieszkańców. :-)
Przecież nawet profesor Miodek wypowiadał się na ten temat. Mówił, że forma "ostrowiak" jest poprawna, tak jak "warszawiak" zamiast "warszawianin".
po tamtej dawnej dyskusji, wiemy już, że obie formy są poprawne, to faktycznie odgrzewane kotlety, ale forma"ostrowczanów" wydaje mi sie niepoprawna, moze sie myle, ale ostrowczan, księga ostrowczan, byłoby dobrze, nie wazne, językoznawcy orzekli - obie formy są poprawne, chociaż ja tez wolałam formę Ostrowczanin, Ostrowczanie, zamiast Ostrowiacy i Ostrowiak.
Może ktoś podejmie próbę wytłumaczenia - dlaczego mieszkańcy miasta OSTRÓW, nie mogą nazywać się ostrowczanami, tylko ostrowiakami.
Mieszkańcy OSTROWA też mogą nazywać się ostrowczanami. Ostrów - więc, ostrowczanie ...
Dotychczas to był koronny argument, że tylko mieszkańcy Ostrowa mogą być ostrowiakami.
tak czy srak co to komu przeszkadza,ze z Ostrowca to ostrowiak
Wydaje mi się, że dyskusja na temat "ostrowiaków" jest bezcelowa ,a nazwa "ostrowczanie" udziwniona.Od dziesiątków lat mieszkańcy Ostrowca to byli ostrowiacy i chociażby z tego względu-niech tak zostanie!
Więc zostaw Urszulo Ostrowieckich ostrowiaków w spokoju. To już rozstrzygnięte. Powiedz czy twoim zdaniem mieszkańca OSTROWA można nazwać OSTROWCZANEM.
Jak Was zwal tak Was zwal ale macie najbardziej nielubiane miasto w Polsce.
Nie rozumiem dlaczego mieszkańcy Ostrowca, to od jakiegoś czasu, Ostrowczanie (tak jak mieszkańcy Ostrowa). To wbrew zasadom gramatyki.
Nazwy mieszkańców miejscowości tworzy się dodając do rdzenia wyrazu tworzącego nazwę miejscowości odpowiedni przyrostek.
i tak:
Ostrów - rdzeń:ostrow + przyrostek:- anin = ostrow(cz)anin (ostrowczanin),l. mn. ostrow(cz)anie
Ostrowiec - rdzeń:ostrow' (miękkie w=w(i)) + przyrostek: -anin = ostrowianin, l. mn. ostrowianie. Może być też ostrowiak - ostrowiacy na zasadzie analogii z np. warszawianin = warszawiak warszawianie= warszawiacy, wrocławianin=wrocławiak lub wrocławianie=wrocławiacy. Ta druga nazwa, mniej elegancka ale poprawna i używana. Często przyjmuje się jako główna (jak w przypadku naszego miasta )
Nie jesteśmy więc wg mnie i zasad gramatyki ostrowczanie ale ostrowiacy i już.
Tak mnie uczono na filologii polskiej na znanej uczelni a byłam niezłą studentką.
Chcesz podważyć opinię prof.Miodka?No to gratuluję wiedzy!