Gościu_rob49 oświadczam, że nigdy nie pisałam do Ciebie, moje słowa nie do Ciebie były skierowane, a do gościa/gościówy i Adriana. To on bił brawo jak ślepiec. Twoja postawa jest godna nasladowania.
Pielgrzymka, Sandomierz, czerwiec 1999 roku. Coś niesamowitego, papież przyciągnął setki tysięcy ludzi, zapamiętam to wydarzenie do końca życia.
A Jego śmierć - mam takie wrażenie - wniosła wśród Polaków, do ich rodzin i w kontaktach z przyjaciółmi mnóstwo pokoju i spokoju.
Odp.: Mineły 3-lata od śmierci,ukochanego,JANA PAWŁA II
Wg mnie nie jest to nagana , ale jest odcięcie życia przykładnego od tego, które przykładnym nie jest - tego życia nazwenego życiem na marginesie, a to juz przesada, żadne zycie nie może być nazywane zyciem na marginesie !
Gość_Kocjusz, Dziś, 13:22 , odpowiedz
Podpis: (Gość)
Odp.: Mineły 3-lata od śmierci,ukochanego,JANA PAWŁA II
Twoim zdaniem, ten co zabija czy gwałci
to żyje przykładnie?
Bo chyba min. o to chodzi.
Jeżeli istnieje wyrażenie "żyć na marginesie" to zostalo wymyślone ,nie bez powodu.
Gość, Dziś, 14:00 , odpowiedz
Podpis: (Gość)
Zlezy, jak kto margines zycia rozumie....Ja bronie tych, co nie chodza do kościoła, co nie wierza, bądź mówią, że nie wierza, co popełniają błędy, czynią zło, które nie zwasze objawiac się musi morderstwem czy gwałtem na drugim człowieku. Bronie tych, co być może jeszcze nie uwierzyli, co kradną, bo sa głodni, atakują bo sa slabi. Często potem tego zaluja. Takie zycie nie jest dla mnie zyciem na marginesie i wymaga pomocy a nie potepienia i nazywania go marginalnym.
W kwestii gwałtów i morderstw sie moze nie wypowiadajmy - dla wszystkich z nas to rzecz oczywista - to sa czyny zbrodnicze.
Każdy przejaw wrogości wobec innych buduje mur napięcia między ludżmi i odsłania serce z kamienia.Każdy akt dyskryminacji jest aktem niesprawiedliwości i naruszeniem godności.Ilekroć jesteśmy nietolerancyjni,zamykamy oczy na obraz Boga w drugim człowieku.Ilekroć odmawiamy uznania wymogów sprawiedliwości w skali całego świata,brakuje nam zmysłu powszechnej solidarności.(Jan Paweł II, Adelajda ,30.11.1986)