Sprawa dotyczy obowiązku szkolnego dla 6latków, jest projekt, żeby wcisnąć 6latki do szkoły już od 1 września 2009. Szkoły zupełnie nie przygotowane!
Poniżej list do posłów i senatorów:
www.ratujmaluchy.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=2&Itemid=5
Wysyłam do zbigniew.pacelt@sejm.pl przemyslawgosiewski@wp.pl
biurorusiecki@tlen.pl taki list:
"Proszę o odpowiedź na list z 16 września wysłany przez prowadzących portal www.ratujmymaluchy.pl Państwo Karolinę i Tomasza Elbanowskich i zajęcie stanowiska w sprawie projektu obowiązkowej edukacji 6latków.
Pozdrawia wyborca z Ostrowca Świętokrzyskiego
podpis"
Może będziecie chcieli się przyłączyć, wystarczy wysłać maila jak wyżej.
Popieram ,nie dla obowiązku szkolnego 6 latków.Zabiera się dzieciństwo.Chyba jacyś tetrycy.A może rządzić można do 60 roku życia?,nie do śmierci.
Adres tej strony to RATUJMALUCHY.PL, a nie RATUJMYMALUCHY !
a ja jestem zatym zeby 6 latki chodzily do szkoly>Zreszta i tak juz chodza do klasy zerowej to jest naprawde dobry sposob na przyswojenie dziecku obowiazku szkolnego pracy w grupie!To wcale nie jest zabieranie dziecinstwa!!!!!!MOIM SKROMNYM ZDANIEM A MAM DO NIEGO PRAWO:)
Znow sie nie zalogowalam sorkiiiiiiiii EWJUNIA
Wszyscy nie a ewjunia tak aaaaaaaaaaaaaaa
moje dziecko poszlo do zerowki majac 5 lat nie dlatego ze taki byl moj kaprys tylko taki tu jest obowiazek na poczatku mialam obiekcje i nie bylam zadowolona ale powiemze jestem zaskoczona jak dzieci na to reaguja myslam ze bedzie placz niechec do szkoly ale znow sie mylilam moj synek chodzi z checia i ochota i nawet nie musze go zmuszac do odrabiania lekcji a dodam jeszcze ze jest i byl rozpieszcziony i to bardzo przez cala rodzinke Tak wiec obawy ze zabiera sie dziecinstwo sa z jednej strony uzasadnione ale z drugiej czym wczesniej dzieciom wpoimy obowiazki tym lepiej dla nich i dzieci w swoim gronir dogaduja sie bardziej niz z nami doroslymi
Poseł na Sejm RP Jarosław Rusiecki odpowiadając na listy rodziców ”Nie dla obowiązku szkolnego dla 6 latków” poinformował, że z niepokojem obserwuje te niebezpieczne, nieprzemyślane i szkodliwe dla dzieci rozwiązania. Jako parlamentarzyści PiS jesteśmy otwarci na wszelkie Państwa uwagi, sugestie czy propozycje rozwiązań odnoszące się do problemu rozpoczęcia edukacji przez sześciolatków w szkołach podstawowych.
Jednocześnie zachęcam Państwa do odwiedzenia naszej strony www.kppis.pl. Po kliknięciu na znajdujący się tam banner zostaną Państwo przekierowani na podstronę, gdzie znajduje się m.in. list do rodziców 6-latków, aktualne relacje z przebiegu prac Parlamentu nad reformą, forum i specjalny adres mailowy 6-latki@kppis.pl, na który rodzice sześciolatków mogą kierować swoje uwagi na temat proponowanych przez MEN zmian.
i jak tam maluchy? chodza do szkoły w wieku 6 lat? chyba nie wypaliło nie?
Według mnie to nie chodzi oto by zabierać dzieciakom dzieciństwo ale żeby szkoły były na to naprawdę przygotowane. Ja obserwuję to na przykładzie naszej szkoły na wsi, gdzie ilość klas jest tak ściśle wyliczona , że gdyby pojawiły się nagle bardzo liczne roczniki, to dzieci musiałyby chodzić do szkoły na zmiany.
Druga sprawa - to merytoryczne przygotowanie nauczycieli do pracy z takimi dziećmi - nie mieli żadnych szkoleń jak dotąd, nie na dla nich pomocy naukowych.
Niech więc w ministerstwie najpierw sprawdza czy w szkołach jest miejsce na dodatkowe klasy, przeszkolą nauczycieli i dopiero wprowadzają reformę - a nie robią wszystko od d..y strony.