A ja NIE POLECAM notariusza na placu Wolności - rachunek zawyżony ze względu na dużą ilość zbytecznych kopii dokumentów (zasugerowaną przez panią notariusz), niemiłą atmosferę podczas spotkania - traktowanie klienta "z góry".
co to za bzdury. Notariusz pobiera po prostu opłaty sadowe, a załatwienie tego jest jego obowiązkiem i nie pobiera dodatkowych opłat. Taka już to usługa.
W Ostrowcu co ciekawe same kobiety notariusz. Byłem u kilku z różnymi aktami, wyróżniłbym Pyrżakową, uprzejma i komunikatywna, nie traktuje klienta z góry.
ja natomiast mam jak najlepsze zdanie o p.Pyrżak, po poradę weszłam przypadkowo szukając notariusz "na ślepo" - przyjęła mnie bezpłatnie udzielając wyczerpujących informacji - potem już u niej prowadziłam swoje sprawy-polecam.
witam mam pytanie chcemy kupic mieszkanie za 100tys ile by wynioslo przepisaniu u notariusza
Opłaty: PLN
Podatek od czynności cywilnoprawnych: 2000
Taksa notarialna: 585
VAT (od taksy i inych opłat): 128,7
Opłata za wpis do księgi: 300
Suma opłat dodatkowych: 2913,7
Suma ceny nieruchomości i opłat dodatkowych: 102913,7
Oj, chyba więcej... suma opłat notarialnych (z wyszczególnionym podatkiem PCC) daje ponad 4 tysiące złotych od umowy cywilnej na zakup działki lub mieszkania o wartości 100 tysięcy. Zapomniałaś (eś) o odpisach. Jeśli akt jest skomplikowany to może kosztować dużo więcej (płaci się od strony odpisu).
Ceny z połowy stycznia 2011 przy zakupie działki budowlanej za 80.000zł. (podobnie jak z mieszkaniem - cel mieszkaniowy)
Taksa notarialna (50% działka budowlana) razem z VAT wyniosła 670,35zł - to jest przychód notariusza.
Podatek od czynności cywilnoprawnych 2% = 1600,00zł
Opłata sądowa za założenie księgi i wpis właścicieli: 60zł + 200zł tj. 260zł
Wypis aktu = 5 szt. po 5 stron (koszt przeliczany na strony) [u mnie był bardzo długi bo był zawarty podział działki, wyodrębnienie, wzmianka o hipotece i jej wykreśleniu, no i 6 osób uczestniczących w akcie. Normalnie powinny wystarczyć trzy strony] = 5 x 44,28 = 221,40zł.
Łącznie 2.751,75zł, czyli znacznie mniej niż pisał Pan Arek.
Polecam serdecznie Panią Annę Kamińską-Sternal bo pomimo dużego poziomu zagmatwania sprawy wszystko poszło bardzo sprawnie i w krótkim terminie.
witam rodzinka a dokładnie 4 osoby chcą mi przepisać darowizną działkę o wartości 54tyś. ile by wyniosło przepisanie u notariusza
tylko pyrżak anna kolo pko na placu
Czy najtaniej to nie wiem, takie rzeczy kosztują i są przeliczane w zależności od komplikacji tematu.
A polecić mogę z czystym sumieniem Panią notariusz Pyrżak. Sama korzystałam, moi znajomi i jeszcze mi się nie zdarzyło usłyszeć złej opinii o niej. A o kilku innych ... i owszem.
Ja niepolecam p.Pyrzak ona jest mila gdy wszystko jest ok odbywa sud bez żadnych komplikacji ,byłam u niej z dość skomplikowana sprawą dot.darowizny to od nie chcenia zajrzala w papiery rzuciła na biurko i chamsko odp.ze nieda się nic zrobić .Pomoc znalazłam u p.Sternal-Kaminskiej znalazła rozwiązanie mojego problemu ,szczerze polecam
Ile wynoszą opłaty u notariusza od darowizny mieszkania ? Wartość 120 tys.