Macie rację były też ciemne strony,ale nie pamiętam tylu morderstw,i jeszcze wiele innych rzeczy,z którymi się teraz spotykam.Były gościu aborcje legalne,ale czy teraz ich nie ma??
To niech nie mówią,że w ich super czasach dziewczyny to były super dziewice orleańskie.Czasy zawsze są takie same,tylko my widzimy i pamiętamy je inaczej.
Zawsze będą biedni i zawsze będą bogaci,głupi i mądrzy piękni i tacy sobie,niezależnie od systemu czy wieku.
Nie wierzę, że ktoś nie widzi zmian na gorsze w zachowaniach ludzi, nawet jak nie zna tamtych czasów z autopsji,to nie żyje na innej planecie i chyba cokolwiek mu się o uszy obiło o tamtych czasach , nie tylko o kartkach, komunie, itp. To nie przesada, że ludziom w moim wieku włosy stają na głowie, jak widzą zachowanie młodzieży a nawet dzieci na ulicach ,w szkołach, w domach , w stosunku do osób starszych , zwierząt. Codziennie w mediach można usłyszeć o zwyrodnialcach,zobaczyć naćpanych lub pijanych nastolatków, których ludzie najbardziej się obawiają.Niech nikt nie próbuje mi wmówić, że kiedyś było tak samo,tylko "władze to ukrywały", już pisałam , że kiedyś bez obaw mogłam chodzić po ostrowieckich ulicach w nocy , a czy dzisiaj jakaś młoda kobieta może się odważyć? Poza tym, w tamtych czasach, tylko ten kto nie chciał, to nie pracował, a dzisiaj? Być może, że brak zajęcia i pieniędzy jest główną przyczyną demoralizacji ludzi, ale czy jedyną?
Ależ oczywiście, że może iść ulicami nocą. Nikogo nie ma to jej nikt krzywdy nie zrobi.
może wrócimy do miłych wspomnień,dość tego współczesnego syfu,pamiętacie piosenkę-dziewczyna o perłowych włosach?
Byłam na koncercie Omegi w Hali Wisły, bodajże w 1973r. Szał.....
Ale niebyło takiego bandyctwa jak teraz i młodziez miała szacunek do starszych a teraz co ?bezstresowe wychowanie wychodzi kiedys tak niebylo byl szacunek dla nauczycieli i innych tu sie mylisz gościu z 17:43teraz niema szacunku dla nikogo niestety tak kiedyś niebyło
Tak macie rację,lata były słoneczne i gorące,zimy ,mroźne i śnieżne, wiosna tylko dla zakochanych i ta polska złota jesień,najpiękniejsza w świecie.
Ludzie znak pokoju na każdym kroku sobie przekazywali,nie było alkoholizmu,rozwodów,marginesu.Nawet więzień nie było.Zwierzaki wśród ludzi hasały wesoło na pierwszego maja,lew nie czynił krzywdy owieczce,a lis kurce.Polska miodem i mlekiem płynęła ,od gór,aż po morze,nad którym tłumy wczasowiczów ,przez dwa miesiące wypoczywały.Pracę miał każdy jaką tylko chciał,chcesz być dyrektorem,proszę bardzo jutro jesteś dyrem.Po prostu sratratatata.
Nic dodać, nic ująć. Trafnie podsumowane. Tak właśnie było.
trzeba tak robić, żeby i teraz kochać to miasto i być z niego dumnym
stare dobre czasy,towarzystwo spacerowało od poczty do placu wolności,randki umawiane pod pocztą lub pod komisem w rynku,pijalnia piwa na szerokiej,spójnia na Siennieńskiej.W rynku Staromiejska ,w knajpach gwarno ,wesoło ,zakopcone fajkami.Każdego 14- stego danego miesiąca Ostrowiec szalał,matka- huta płaciła wypłaty.Hej co to były za szaleństwa?????.A ile ludzi szło wiaduktem z pracy po 14 stej???.Kino Hutnik ,kino Przodownik trzecie było w Denkowie.Park hutniczy,park miejski jak jeszcze część nowa, za muszlą stanowiła ławeczki i niskie młode drzewka.Gdy się cztery litry podniosło z ławeczki to widać było cały park.Winko za 23 złote wypite na kierkucie lub nad Kamienną...stare dobre czasy.TO SE NE WRATIT !!!
PIĘKNE TO BYŁY LATA_WSPOMNIENIA PISAĆ DALEJ TYLKO POZOSTAŁO NAM LUDZIE Z TAMTYCH LAT
Przebrnąłem. Fajnie się czyta ten wątek.
Pozdrawiam
faktycznie,że czyta się fajnie,ale to tak jak wpiosence-,,..każde pokolenie ma swój czas.."
-nasz właśnie przemija i czy się komuś podoba ,czy nie-tak być musi-chociaż zgadzam się ,że było inaczej ,lepiej,bezpieczniej-ale to chyba tylko zasługa tego,że byliśmy młodzi i szliśmy w życie nie skażeni beznadzieją,jak teraz nasze dzieci-brak pracy,mieszkań,perspektyw-PO,PO,PO--niech żyje wielki DONIU
Najlepszy wątek w całym forum :)
Lata świetności tego miasta :)