Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu


- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy uważasz, że dobrze zagłosowałeś w kwietniu wybiarając obecnie rządzących?
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Przepisy kulinarne! Mniam ;))

Ilość postów: 32 | Odsłon: 4489 | Najnowszy post | Post rozpoczynający
                  • Odp.: Przepisy kulinarne! Mniam ;))

                    Ostatnio piekłam placem "Fala Dunaju" i zrobił się zakalec. Nie był jakiś tragiczny, w smaku nawet dobry tyle że wygląd... jak to zakalec. Powiedzcie doświadczeni w pieczeniu placków Forumowicze, co mogło być przyczyną?? Może słabo odsączone brzoskwinie?? ;-/

                    Gość_KK
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
                    • Odp.: Przepisy kulinarne! Mniam ;))

                      Owszem-to mogło byc przyczyną.Mogłas za krótko trzymac w piekarniku,mogłas miec za niską temperaturę.Rózne są przyczyny zakalca w ciescie.Może otwierałas piekarnik w czasie pieczenia i przekręcałas placek?Zycze samych bezzakalców w przyszłosci.

                      zenka
                      Zgłoś
                      Odpowiedz
                      • Odp.: Przepisy kulinarne! Mniam ;))

                        A moze ciotka przyjechała ? Albo zakupy w Tesco sie nie udały?

                        Gość_Racuch
                        Zgłoś
                        Odpowiedz
                        • Odp.: Przepisy kulinarne! Mniam ;))

                          Hm ciotki akurat nie było hehe;) To nie wyciągałam go z piekarnika w trakcie pieczenie ale otwierałam piecyk... Stawiała bym jednak na te słabo odsączone brzoskwinie. Pozdrawiam ;)

                          Gość_KK
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Odp.: Przepisy kulinarne! Mniam ;))

                          Na co się pytasz jak sama stwierdzasz że brzoskwinie nie odsączone hehehe.A może mąka nie przesiana żeby weszło troszkę powietrza oj baby baby pieczenie to wzór chemiczny i tyle.

                          Gość_xxx
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Odp.: Przepisy kulinarne! Mniam ;))

                          Pytam bo nie jestem pewna!! A jak jesteś taki mądry xxx.... to podaj wzór chemiczny, sprawdzimy czy z ciebie taki specjalista......

                          Gość_KK
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Odp.: Przepisy kulinarne! Mniam ;))

                          Czy ktoś moze kiedyś piekł domowy chleb ? Jak się za to zabrać ?

                          gift
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Odp.: Przepisy kulinarne! Mniam ;))

                          Na stronie masz kilka przepisów: https://www.mniammniam.com/jak-upiec-chleb-na-drozdzach-zakwasie-w-piekarniku-razowy

                          Ze swojej strony polecam ten:

                          Skladniki:

                          400 g maki pszennej (mozna ja zmieszac z zytnia lub uzyc samej zytniej)

                          320 ml wody (cieplej)

                          1,5 lyzeczki soli

                          1/4 lyzeczki suchych drozdzy

                          1 szczypta witaminy C (niekoniecznie)

                          Wszystkie suche skladniki mieszamy, dolewamy wode i zarabiamy ciasto do momentu, gdy nie ma juz zadnych grudek maki. Przykrywamy i odstawiamy w chlodne miejsce na 18 godzin.

                          Tutaj moze dodam, ze ja zostawilam miske w kuchni, nie chcialo mi sie biegac z nia do piwnicy i nie czekalam 18 godzin, zarobilam je wczoraj okolo 21:00, a rano przed 9:00 juz bylo w piekarniku.

                          Gdy ciasto jest wyrosniete, wylozyc je na wysypana maka stolnice i zarobic, skladajac je 4 razy w koperte. Ciasto wykladamy miejscem skladania w dol, do wylozonego papierem pergaminowym garnka z przykrywka ( ja uzylam szklanej formy zaroodpornej). Garnek wkladamy do nagrzanego do 250°C piekarnika, po 5 minutach zmniejszamy temperature do 230° i w pieczemy 30 minut, po 30 minutach sciagamy przykrywke i pieczemy jeszcze okolo 18 minut, do uzyskania odpowiedniego zabrazowienia.

                          changes
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Odp.: Przepisy kulinarne! Mniam ;))

                          szybki lekki obiad - z naciskiem na lekki

                          opakowanie warzyw "na patelnię" , 4 jajka, przyprawy wg gustu

                          - smażę warzywa wg przepisu na opakowaniu

                          - gdy są miękkie (ale nie rozgotowane) zalewam je rozbełtanymi jajkami z kilkoma łyżkami śmietanki, solą, pieprzem, czekam aż jaka się zetną (można posypać startym parmezanem, czy innym serem) - smacznego

                          Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Odp.: Przepisy kulinarne! Mniam ;))

                          a ja dzisiaj pierogi zrobiłam miska i pieczarek. Mniam

                          Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Odp.: Przepisy kulinarne! Mniam ;))

                          z mięska sorry :-)

                          Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Post nadrzędny dla poniższego posta o numerze 30

                          Odp.: Przepisy kulinarne! Mniam ;))

                          Gośc Wczoraj 14;32- ZRÓB SOBIE CHLEBEK Z GARCZKA. Pyszny wychodzi. Tylko ja zamiast dac 3,5 szkl mąki pszennej, dałam 1,5 szkl zytniej zamiast. No rewelacja.

                          3 dag drożdży

                          1/3 szkl. wody-zrobić rozczyn z łyzką maki.

                          3,5 szkl.mąki pszennej

                          1 i 1/2 łyzeczki soli.

                          1 i 1/4 szkl. wody letniej.

                          Zagnieśc ciasto ,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2h.

                          wyłożyc na stolnice i kilkukrotnie złozyc jak koperte.Potem uformowac kulę i posypac maką.Połozyc na papierze do pieczenia.

                          Piekarnik nagrzac do 220st C

                          Włozyc do niego pusty garczek i czekac az sie zagrzeje. Pote garczek wyjąc i włozyc do niego chleb. Naciąc głęboko na krzyż.Przykryc pokrywka i piec25 min.Potem zdjąc pokrywke i piec do zrumienienia.koło 20 min.Studzic na kratce.

                          Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Odp.: Przepisy kulinarne! Mniam ;))

                          A wczoraj robiłam z zakwasem bez zakwasu :) Nie miałam zakwasu wiec użyłam barszczu białego z butelki :) To był chlebek razowy :)

                          Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Odp.: Przepisy kulinarne! Mniam ;))

                          pizza z patelni na podpłomyku

                          Gość_Łostrowiok
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -