http://allegro.pl/item939734975_1000_zl_jan_pawel_ii_1982.html
Nic tu nie pisze, ale ta moneta jest ze srebra .
nie sprzedawaj za takie smieszne pieniadze trzymaj ja ona sie doleży spokojnie
Zwykły naciągacz, moneta warta 25zł!!!
Niska wartość tej monety bierze się stad, ze był duży nakład. Nawet to że ze srebra nic Ci nie da. Moneta jest dużo warta przy małym nakladzie, lub gdy jest niespotykana. Może być wtedy nawet z byle jakiego metalu.
druga sprawa to jej stan menniczy. Ty ta pewnie masz w papierku itp. Ma więc rysy itd a to obniża wartość. Jak już ktoś słusznie nadmienił trzymaj ją, bo większa wartość ma sentymentalną niż finansową.
Na male otarcie łez powiem Ci, że też mam taka monetę i tez przezyłem takie rozczarowanie jej wartością
Ta moneta ma srebra 62,5% , reszta to jakieś domieszki miedzi , cynku . Słaba próba też się wlicza w cenę - Ag 625.
Jest też wersja prof like tzw.lustrzana - ale nie stricte lustrzana tylko pierwsze odbitki ze stempla. Wartość takiej to 150zł ale musi być w kapslu i nienaruszona . Lustrzanka ma lustrzane tło i matowy wizerunek.
Pozdrawiam
Nie wprowadzaj ludzi w błąd pisząć o dużym nakładzie. Srebrne monety z Papieżem w 1982 były wydane niedużym nakładem. Trzeba było zapisać się aby kupić taka monetę i nie każdy ją dostał.
Nakład ponad 2.300.000 sztuk to duży nakład.
Ciekawe ile ta moneta jest warta?
Ile jest warta taka moneta
najlepiej zeby zobaczył ją fachowiec i wycenił
Nawet 150 to co to jest jedno tankowanie samochodu?hehehe
Link do allegro padł.. Tamta poszła za całe 18 zł (bez kapsla)
A mój wnuk 5- dniowy dostał taką monetę od swojej prababci ;Jak dorośnie to może będzie miało jakąś wartość ,bo tych monet jest multum!
Moja żona miała dziadka wielkiego sknerę . Nawet własnej zonie nie dawał pieniędzy na utrzymanie dzieci , a pieniążki miał całkiem niezłe , ale to inna historia . Trzy lata temu zmarł , a żonie przypadł w spadku jego dom . Zawsze zastanawialiśmy się co robił z pieniędzmi , bo nie przepijał , a dowiedzieliśmy się przy remoncie . Wierzcie mi , że fantazję miał ogromną. Pieniądze pochowane były od podłogi , poprzez ściany do samego podwórza , a nawet w obejściach gospodarczych . Papierowych pieniędzy jest tyle , że jak się ich ułoży to nie mieszczą się w pudełku po starym telewizorze , a bilonu też jest sporo . Bardzo przykro było teściowej , bo pamięta , że czasem nie było co jeść w domu , a on chował tyle pieniędzy i nikomu nie pomógł . Paradoksem jest to , że wtedy były to spore pieniądze , a dziś niewiele są warte . Postanowiliśmy , że również ich schowamy i zostawimy to naszym dzieciom . Może wtedy będą coś warte .