No ja tam pare rybek mam. Ale ekspertem nie jestem.
Jestem ciekaw ile jest na Ostrowcu akwarystow amatorów. Czy warto jakąś społeczność założyć na Facebooku.
Byłem zapalonym akwarystą wiele lat temu i wróciłem do tego wspaniałego hobby. Założyłem 200 L i dwa mniejsze kotniczki. Ktoś chętny na paprotnicę, leży w wanience, chętnie oddam.
Macie jakieś własne sposoby na krystaliczną wodę w akwariach.
200 Litrów - Filtr Tetra EX 800, co tydzień podmiana 40 litrów wody, płukanie filtra, jak sobie przypomnę, raz w roku. Woda kryształ. Początki bywają trudne, ja posiłkowałem się chemią, było mleko.
Seachem Purigen.
Kryształ. Ale zapomnij o BW.
Widziałem na YouTube robi wrażenie. Chyba się skuszę. Ciekawe jak się to ma do roślin i ryb. Jakie parametry są po użyciu.
Fajny jest. Parametry ok - mierzyłem regularnie, ale przy braku skoków parametrów, już mi się nie chcę ;-) i daję 50/50 wodę RO i kran.
B. dobrze się regeneruje w chlorze (Np. Ace).
Woda... ryby "wiszą". Wody nie widać.
Mam głównie roślinne i też ładnie rosną.
Polecam.
parałem się akwarystyką parę lat,teraz już nie.Ale parę rad mogę podrzucić w miarę mojej wiedzy.A teraz odpowiem g. neonkowi.Na czystość wody wpływa kila czynników/Pierwszy to równowaga biologiczna-polega na tym by zachować stosunek zarybienia do wielkości akwarium.Odpowiednie oświetlenie filtracja wody oraz jej podmiana okresowo np 10-15 dni w ilości15-20 % .Nie przekarmianie ryb.To podstawa by woda była przejrzysta.
Jaki sklep polecacie do zakupu rybek i roślin.
Zależy jakie rybki cię interesują. Czasami lepiej kupić od prywatnych osób
Nie ma ktoś anubias ów na zbyciu w dobrej cenie
20 lat temu kupowalem u Wyrzykowskiego na Pułankach