oczywiście porównanie kilku komórek nawet nie zygoty,nazywasz człowiekiem ,który płacze ,śmieje się ,krzyczy ,je i wydala ....Gratuluję inteligencji ....Natomiast radze pomóc jakiejś rodzinie wielodzietnej nawet przy popilnowaniu dzieciaków na placu zabaw bo z autopsji wiem ,że każde potrafi iśc w swoja strone ,nie patrzą na nic w świetnej zabawie ,Szkoda,że w Polsce tak broni sie życia poczętego ale zapomina sie o narodzonym.
drogi gościu z 22.41, uwierz, że pomagam licznym rodzinom, matkom i znam wiele problemów... również kobiet, które stosowały antykoncepcję, a potem miały problemy z poczęciem dziecka, syndromy poaborcyjne w przypadku aborcji.... znam też rodziny wielodzietne, które świetnie funkcjonują, a po wtóre.... jakie 10 dzieci? to zależy tylko od małżonków czy znają swoje ciała i sami mogą planować, czy w danym momencie począć dziecko, czy nie, nie ingerując przy tym w swoje organizmy i miłość sztucznymi metodami - często drogimi... i nie zabijają ewentualnie poczętego DZIECKA, ale jak to mówią - przekonanego, nie przekonasz :)
Czy znaja swoje ciała ....hm ...Czy wiesz gościu ,że ciała się zmieniaja ?czy wiesz ,że inną gospodarke hormonalną ma 20 latka a inna 30 i 40 latka?Wmawiano mi ,że dziecka nie da się począć tuż przed miesiączka i tuż po a jednak zaszłam wtedy w ciąże,bo pomimo niezażywania tabletek moje hormony szalały .To nie tylko wieloletnie branie hormonów powoduje ,że kobiety maja problem z zajściem tylko wiek ,bo płodnośc spada z wiekiemi jest .to naturalne .Co do szkodliwości tabletek anty to ginekolodzy przepisują je kobietom przechodzącym menopauzę ,żeby obniżyć skutki tego stanu .Hormony kobiety biora tez ,żeby zajść w ciąże.
Gościu 20:13, najpierw troszkę się poducz tego i owego a dopiero później zabieraj głos w takich dyskusjach. To, że ktoś coś Ci wmawiał świadczy tylko o Twojej głupocie - no sorry ale inaczej nie da się tego ująć. Gdybyś znała swoje ciało, obserwowała je to wiedziałabyś z dokładnością do jednego dnia, kiedy możesz począć dziecko a kiedy nie. Ja stosuję naturalne metody od kilkunastu lat. W tym czasie moje cykle były raz dłuższe, raz krótsze,różnie z tym bywało. Zawsze jednak wiedziałam co się dzieje. Zapytasz skąd? Ano właśnie to jest ta wiedza, której Ci brakuje a być może przydałaby Ci się. Pamiętaj, na naukę nigdy nie jest za późno. Póki jednak nie masz żadnej wiedzy, nie mieszaj w głowach innym. Przynosi to więcej szkody niż pożytku.,
zgadza się, ale osobiście byłam na konferencji, na której lekarz ginekolog wypowiadał się o ogromnej szkodliwości antykoncepcji, której jak stwierdził - nigdy w życiu nie przepisał by własnej córce, ale innym przepisuje się bo chcą... po drugie na antykoncepcji można wiele zarobić, a po trzecie doskonale wiem, że ciało kobiety i objawy płodności zmieniają się z wiekiem, hmm.... a dziecko można począć przed miesiączką jak najbardziej.... to chyba jakieś przestarzałe dane... bowiem, wszystko zależy od tego czy dany cykl u kobiety był płodny czy nie - jeśli na wykresie widzimy ze nie to mur beton owulacja następuje w tzw. krwawieniu śródcyklicznym :) wiec zachęcam do mądrych lektur... niestety wiele kobiet najpierw stosuje antykoncepcje żeby uniknąć poczęcia, a potem stosują hormony, żeby mieć dziecko.... jaka w tym logika? :)
Bzdura, mam 45 lat, całe życie dorosłe stosuję antykoncepcję hormonalną, zdrowia a tym bardziej płodności mi nie zniszczyła bo jakoś nie przeszkodziła mi w urodzeniu trójki zdrowych dzieci. Chcianych i planowanych .
Wcześniej tabletki, po skończeniu 35 lat wkładkę domaciczną z hormonami.
a wkładka domaciczna drogi gościu z 19.33 to owszem "antykoncepcja" ale o działaniu wczesnoporonnym - więc kobieta nawet często nie wie ile już było poczętych niewinnych żyć i unicestwionych... to przykre
Taki z ciebie lekarz jak z koziej ...trąba. Wkładka domaciczna z hormonami nie działa wczesnoporonnie. A w ogóle co z ciebie za lekarz jak własne poglądy stawiasz wyżej od rzetelnej informacji . Idź leczyć zakonnice nie będziesz mieć dylematów moralnych.(choć można się zdziwić).
:) aż szkoda myśleć, jak ludzie mało wiedzą.... i nie odróżniają środków wczesnoporonnych od antykoncepcji, nie mówiąc już o niszczeniu swojego zdrowia...
http://www.teenzone.pl/spirala-antykoncepcyjna-74.html
Ja nie stosuję , nie stosowałam i jestem okazem zdrowia i urody . Tak drogie panie. Nie wmawiajcie sobie , że to nie szkodzi , bo szkodzi i to bardzo. Jestem z zawodu pielęgniarką , więc nie wyssałam sobie z palca tego stwierdzenia. Zapytajcie swojego partnera , który by sie zgodził na zabieg np. ??????? Naiwne są tylko kobiety.Mężczyźni są rozsądniejsi w tych sprawach.Mam 56 lat , a wyniki badań lepsze niż kobiety 20-sto letnie. Apeluje o rozwagę i przemyślenie decyzji , bo każda z was będzie miała te 40+ , jak oczywiście dożyje.Zdrowie w tym wieku niezbędne jest , bo pracować do 67 lat musimy.
20 latka antyki chce przyjmować? tylko aby póżniej nie było tragedii, ze za parę lat nie mozesz w ciażę zajść. A i jeszcze jedno plastry i hormon w nim zawarty róznie z oddziałują negatywnie na wątrobę, dawka leku wchłania się i dociera poprzez krew do wtroby gdzie jest metabolizowana.
Plastry ewra jako pierwsza antykoncepcja są bardzo złym pomysłem zwłaszcza, ze to produkt stosunkowo nowy na rynku (jakies 7 lat) , w tym roku we Francji ostrzegano przed jago stosowaniem ze wgledu na wyskoie ryzoko powikłań żylnych. Sama ich nie używałam, ale koleżanki, które je stosowały skarzyły się na obniżenie nastroju, wrecz lekka depresję poztym walczyły z odklejaniem sie plastrów i d paskudnymi uodparzeniami w miejscach gdzie naklejały go juz poraz drugi. Także nie wybor nalezy do Ciebie. Osobiscie uwazam, jak ANTYKONCEPCJA, ze kobieta najpierw powinna poznac swoj organizm i przez wszystkim uswiadomic w tym partnera, zanim zdecyduje na jak dlugo chce odlozyc macierzynstwo
Tu bym się zgodziła z poprzedniczką,ponieważ ja mam 35 lat i urodziłam dwoje dzieci.Natomiast młoda dziewczyna,która jeszcze nie rodziła powinna tak naprawdę poradzić się dobrego ginekologa,który doradzi jej skuteczną metodę.Podoba mi się natomiast to,że dziewczyna myśli o tym,bu skutecznie zabezpieczyć się przed niechcianą ciążą.Pozdrawiam rozsądną dziewczynę!!!