Ja pierdziu, ale pazerność i jaka wtopa hi hi hi. W internecie nic nie ginie i się rypło.
Śliczne chryzantemy są w sklepach - oczy cieszą gamą kolorów - a przede wszystkim żywe, a nie sztuczne badziewie, które będzie setki lat zatruwać będą planetę. A żywy kwiat się momentalnie po przekwitnieniu rozłoży i jeszcze użyźni ziemię.
Bądźmy choć trochę eko.
A najlepiej, zgodnie z tematem wątku nie zawracać sobie głowy sprzątaniem i strojeniem grobów, bo wystarczy wpłacić stosowną kwotę na "wypominki" i już temat Święta Zmarłych z czapki. Tak już absolutnie na marginesie, dlaczego za wypominki należy płacić? Czy teraz już trzeba płacić za każdą czynność wykonywaną podczas mszy? Czyli za odczytanie ewangelii, kazanie, rozdanie komunii też trzeba wnosić opłaty poza zbieraniem na tacę?A co z dotacjami rządowymi, jakie każdy kościół otrzymuje z naszych składek podatkowych, które z roku na rok są coraz większe, a jednak nie wystarczają na podstawowe rytuały kościelne?
A ja kupuję i sztuczne i żywe kwiaty, żywe przemarzną, sztuczne zostaną na cały rok, nie kupuje sztucznych co miesiąc tylko raz na rok, a dym że zniczy nie powoduje smogu?
Trzeba oszczędzać na strojeniu grobów wg. apelu.
Średnio to 50 zł za duszę.
4 imiona to 200 zł na rok na wypominki.
modlitwy za zmarłych ...wypominki i co tam jeszcze to wszystko im pomoże jak umarłemu kadzidło.Tak mówi mądrość ludowa.
A może to nie o pomoc chodzi? Może właśnie w ten sposób ktoś chce wyrazić pamięć i szacunek bliskiej, zmarłej osobie? Każdy robi to na swój sposób i nie potrzeba tu żadnych ludowych mądrości.
Dziś byłam na cmentarzu i to co tam zobaczyłam, to wszechobecny plastik. Brzydki, jeszcze z ubiegłego roku, wypłowiały - wyć się chce. Jak można tak oszpecać mogiły i niszczyć planetę.
To dlaczego nie wzięłaś się za sprzątanie zbawicielko planety, a wyłaś jak dzika? Tak się zachowuje prawdziwa patriotka? Wstyd.