To,że mieszkasz z rodzicami, to nie ma najmnieszego wpływu, bo rodziną jesteś TY, Mąż i Dziecko. Mam taką samą sytuację. Oboje z mężem pracujemy. I ja, gdybym przeszła na urlop wychowawczy, to dostałabym to dodatkowe 1000zł, ponieważ wtedy mój dochód nie jest brany pod uwagę- traktuje się go jako utracony. Tak się dowiedziałam w MOPS-ie. Jednak chyba wrócę do pracy i niestety nie dostanę nic. Także rodzinnego. Do wszystkich dodatków musisz mieć to przeklęte 504zł netto na osobę.
Zapomniałam dodać,że ja urodziłam dzidziusia w listopadzie 2010r, a dochód był potrzebny z 2009r.
Nie ma za co:) I życzę lekkiego porodu i zdrowego dzidziusia :)
Jakie wymądrzanie??? To,że ktoś odpowiedział z kulturą, na temat,wymienił się doświadczeniami to też jest złe?????
Dziwni są co niektórzy...
zawsze coś tam można za te pieniążki z becikowego załatwić, coś dziecku kupić
dziś byłam w Mopsie i pani kazała przynieśc zaśw. o dochodach z 2009 roku mimo ze urodziłam w 2011 w marcu .głupota totalna bo co mają zarobki z 2009 roku do obecnej sytuacji finansowej.
Dlatego,że zaświadczenia bierze się ze skarbówki. A za rok 2010 jeszcze nie ma rozliczeń. Dopiero od pażdziernika danego roku dają za rok poprzedni.
no dobrze ale po co im zarobki z poprzedniego roku jeśli rodzinne bierze się dziś,jeśli składasz to powinni potrzebować ostatnich zarobków.a więc jeśli w 2009 roku dobrą miałam pracę,sporo zarabiałam ale po urodzeniu dziecka nie pracyję to rodzinne z dodatkami mi się nie nalezy ? a kwotę 504 zł netto nie trudno dziś przekroczyć
dziwne nie?- w mopsie chca kwote netto, w pupie podaja brutto
bo wszedzie w urzędach są niedociągnięcia za które my na własnej skórze płacimy
"Od 31 marca 2010 r. do 31 grudnia 2011r. został zawieszony warunek udokumentowania pozostawania matki dziecka pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do dnia porodu. Do 31 grudnia 2011 r., aby uzyskać to świadczenie, wystarczy przedstawić zaświadczenie lekarskie lub zaświadczenie wystawione przez położną, potwierdzające co najmniej jedno badanie kobiety w okresie ciąży przeprowadzone przez lekarza ginekologa lub położną."
i co teraz powiecie?? i kto tu chcial zablysnac?? mowilam ze nie ma tego potwierdzenia do 10tc
A kto wypłaca to becikowe?. Jestem w 1 ciąży w dodatku nie pochodzę z Ostrowca i nie znam jeszcze pewnych zachowań. Proszę o radę gdzie kiedy i jak się załatwia tę sprawę.