16:21.Znowu ten opętany powtarza wkoło to samo, bo tylko na tyle go stać. Zabierzcie stąd tego opętańca.
czyli jednak to prawda z tymi wyborcami pisu?
"Będziemy zarabiać min. 4 tys. !!!" Komu na takie hasło zaświecą się oczy, temu zgaśnie rozum.
Ja nie wiem z jakiego powodu mamy się ograniczać? Wróćmy do czasów, kiedy wszyscy zarabiali w Polsce grube miliony i każdy czuł się jak vice- szejk. To było eldorado. Wystarczy tylko wrócić do dawnych nominałów i nadrukować pieniędzy, ale z tym chyba nie będzie problemu? Fajny scenariusz? Nadaję się na scenarzystę?
O co Ci chodzi 16:26 ? Uważasz że za uczciwą prace nie powinno być uczciwej płacy ? Każdy kto pracuje powinien zarabiać co najmniej tyle żeby z tej pracy móc swobodnie żyć. Inaczej praca mija się z celem.
16:35.To zależy, co ktoś uważa za "swobodne życie" i nie zapominaj, że apetyty rośnie w miarę jedzenia u każdego. I u tego z kilkoma fakultetami i u tego, po podstawówce. Jak temu sprostać w przyszłości? Opowiadacie takie bzdury, że rozwolnienia można dostać. To są właśnie skutki polityki obecnego rządu i ogłupiania ludzi, aby za wszelką cenę utrzymać się przy korycie. Tragedia. Nie zapomnijcie, jak będziecie gorzko żałować w przyszłości, że uprzedzałem. Opętaniec zaraz napisze swoją mantrę o sraniu.
No tak, najlepiej to biedę klepać i pracować na kogoś za darmo. To jest właśnie podejście liberałów. Koniec z tym. Basta. Teraz mamy normalny rząd i on zostanie.
Nie gościu 16:20. Twoim zdaniem najlepiej żeby było tak jak było ? Mamy zarabiać po 1000 zł a po wypłacie nie wiedzieć co z tymi pieniążkami zrobić ? Koniec z tym. Pensje będą rosły aż dojdą do poziomu takiego jak w innych, cywilizowanych krajach. Koniec z tanią siłą roboczą i współczesnym niewolnictwem. Niektórym może się to nie podobać ale to ich problem, nie mój.
Ależ przecież tutaj nie o to chodzi. Zamiast inwestować w gospodarkę, aby rzeczywiście wyrównać poziom to zachodniego to sztucznie chcą wymusić ten poziom. Tylko tak to nie działa. Jeśli ustawą wymuszą min. to wszystkie koszty nadal zostaną przerzucone na konsumentów. Finał tego będzie taki, że inflacja skoczy jeszcze bardziej. W konsekwencji ta kwota 4tys. będzie warta tyle co teraz 2tys, a więc nic tak naprawdę się nie zmieni poza liczbą na banknocie. Dobrobyt nie bierze się z tego, że ktoś powie "O! od jutra zarządzam dobrobyt".
"Koniec z tanią siłą roboczą i współczesnym niewolnictwem."
To odpowiedz sobie na jedna bardzo ważne pytanie. "Co nasz kraj ma do zaoferowania Europie poza tanią siłą roboczą?" Jakąś konkretną technologię? Jakieś super pomysły? Banki? Na czym chcesz zarabiać, aby ktoś z Europy zachodniej wybrał właśnie ciebie i płacąc ci dokładnie tyle samo ile by zapłacił człowiekowi u siebie, hę?
Ma bardzo dużo do zaoferowania a jeśli Ty tego nie widzisz to jesteś albo ślepy albo po prostu nie chcesz widzieć. Polska jest w tej chwili jedynym krajem w Europie gdzie mamy spokój, poszanowanie wartości i normalność. Nikt Ci broni pracować dla Niemca czy Francuza za frajer jeśli masz na to ochotę. Nie zmuszaj jednak do tego innych. Jeśli coś robię to chcę za to pieniądze i to takie, żebym nie musiał martwić się o to, czy uda mi się przeżyć do końca miesiąca. Koniec. Kropka.
"jedynym krajem w Europie gdzie mamy spokój"
No chyba nie do końca. Poza tym co ma spokój do tego, żeby ktoś wybrał pracownika z Polski zamiast z innego kraju jeśli ma mu zapłacić tyle samo? Biznes to biznes i nikt nie będzie zatrudniał tylko kogoś bo w jego kraju mają ładne lasy czy góry czy tylko dlatego, że ludzie tam są uśmiechnięci albo nie.
"Nikt Ci broni pracować dla Niemca czy Francuza za frajer jeśli masz na to ochotę. Nie zmuszaj jednak do tego innych. "
Ja z tym nie mam problemu, bo znam swoją wartość i pracuje za tyle ile uważam. To problem innych, że by chcieli za pracę więcej niż jest ona warta. Jak ma niby konkurować taki polski zakład z tokarkami pamiętającymi czasu PRL z tymi zautomatyzowanymi na zachodzie? Jeśli nie roboczo-godziną? Oczywiście wg mnie to kijowe i uważam, że Polska zamiast wykorzystać fundusze UE na rozwój gospodarki to większość z nich jest przejadana na jakieś pierdoły albo zarabiają na tym tylko konkretne osoby. Dla przykładu te wszystkie szkolenia z funduszy europejskich. Nic człowieka nie nauczą, ale ktoś przy tym zgarnie dobrą kasę. I to jest właśnie złe, bo to nie rozwija kraju.
"Jeśli coś robię to chcę za to pieniądze i to takie, żebym nie musiał martwić"
To w czym problem? Przecież zasada jest prosta. Jeśli pracodawca dzięki twojej pracy zarabia dużo to i zapłaci ci więcej. Jeśli trafiasz na Janusza biznesu to pokazujesz mu fakolca i się żegnasz. To jest jedyny sposób, aby owy Janusz w końcu zrozumiał, żeby ktokolwiek u niego pracował i tym samym on więcej zarabiał, musi dać więcej zarobić pracownikom. Żadne odgórne ustalenia tego nie zmienią. Koniec. Kropka.
Chodzi właśnie o to, że pracodawcy w takim Ostrowcu np nie chcą płacić więcej. Płacą minimalną, gdyby nie ona to płaciliby jeszcze mniej. Ja oczywiście pokazuję fakolca takim "pracodawcom" ale wielu ludzi jest zastraszonych i nie potrafią tego zrobić. Nie wiem dlaczego tak bronisz gościu 17:16 czegoś, co obronić się nie da. To, że w Polsce jest spokój w porównaniu z innymi krajami Europy to fakt. Co do funduszy europejskich zgadzam się z Tobą, zarabiają na tym nieodpowiedni ludzie a pieniądze są marnotrawione.
Nie chodzi o to, że bronię, bo cenie ludzi, którzy są kowalami swego losu, ale z drugiej strony pewnie zdajesz sobie sprawę ile cię kosztowało wysiłku to, aby teraz móc powiedzieć takiemu Januszowi "bujaj sie". Niestety są ludzie, którzy chcieli by ustawowo zarabiać tyle co ty nie potrafiąc nawet 1/10 tego co Ty. I właśnie o to mi chodzi.
Pozdrawiam
Mnie nie przeszkadza że ktoś dostanie za swoją pracę tyle co ja za moją.Kazda praca, która jest potrzebna jest coś warta. Nikt nie powinien tracić czasu i sił na darmo. Również pozdrawiam.
17:02. LUDZIE, trzymajta mi ręce. Co za obłąkaniec? Dlaczego on nie jest izolowany w psychiatryku?
Dlaczego chcesz zamykać w psychiatryku kogoś, kto bardzo sensownie pisze ? Może sam jesteś obłąkany 18:16 ?
17:02. LUDZIE, trzymajta mi ręce. Co za obłąkaniec? Dlaczego on nie jest izolowany w psychiatryku?Koniec. Kropka.