Witam, poszukuje kogoś z Ostrowca kto dobrze napisze biznes plan na rozpoczęcie działalności z możliwością pobrania dotacji. Znacie kogoś? Polecacie?
Jak chcesz się brać za prowadzenie działalności gospodarczej jeśli nie umiesz stworzyć biznesplanu ? Przecież to Ty powinnaś znać każdy aspekt , słabe, mocne strony Twojej firmy. Ludzie biznesplan to prosta sprawa każdy ekonomista Ci go napisze.
Nie zgadzam się. Oboje z mężem jesteśmy po studiach humanistycznych i gdy przyszło nam pisać biznes plan, byliśmy zieloni. Zaczęliśmy od czytania artykułów na temat tworzenia biznesplanów, a później szukaliśmy przykładów, jak wygląda gotowy. To było trudne zadanie. Same wyliczenia, szacowanie, itd. to małe piwo. Pisanie biznesplanu zajęło nam ponad miesiąc. Teraz jesteśmy bogatsi w doświadczenie i nie taki diabeł już straszny. Nie podjelabym się jednak pisania dla kogoś i cieszę się, że nie muszę do tego już wracać. Szukajcie pomocy, a taką krytyką, jak ta wyżej nie przejmujcie się, jest nieuczciwa.
uczciwa! Jak ktoś ma zarządzać czymś, co nie jest w stanie okiełznać nawet w początkowych założeniach? Nie chodzi o krytykę, a bardziej o ostrzeżenie, że nie warto czasami brać kredytu na działalność i zmarnować sobie życia tylko dla "a może się uda"
A gdzie on pisze o kredycie czytaj sieroto ze zrozumieniem . Dotacje zwykle sa bezzwrotne wiec nie siej defetyzmu a jak taka jestes madra to sama sprobuj napisac taki biznesplan. Przez male bledy mozna utopic i nie dostac dotacji wiec nie dziwie sie ze szukaja profesjonalisty.
Jeśli biznesplan jest pisany przez kogoś obcego, to działalność nie ma szansy na powodzenie.
Pewnie chodzi o wyłudzenie pieniędzy z PUP jak przy większości tego typu dotacji.
Roczny okres utrzymania projektu świadczy, że nikomu w PUP nie zależy na trwałym samozatrudnieniu czy powodzeniu działalności. To najgłupszy program rozdawnictwa pieniędzy. Prawie jak szkolenia z EFS.
3letni okres jako minimum byłby właściwy. Wówczas przypadkowe osoby, których celem jest tylko zarejestrowanie firmy i pozyskanie tej dotacji nie zabierałyby pieniędzy potrzebnych na faktyczne dofinansowanie działalności rokującej przetrwaniem.
Czy ktoś analizuje statystyki ile firm po roku zwija interes ? Chyba nie PUP.
napisz na maila: biznesplan@interia.pl
co będziesz chciała prowadzić, podaj kontakt do siebie to się skontaktują z Tobą
Przecież w tym momencie papierologia do dofinansowań jest tak okrojona, że jeśli ktoś sam jej nie umie wypełnić to nie powinien brać się za prowadzenie działaności. Nie wiem czy na kase do sklepu się nadaje... Przecież tam nie ma zadań z fizyki czy chemii.Sama napisałam biznes plan, wypełniłam cały wniosek i dostałam dofinansowanie bez problemu.
Zgadzam się - myślę, że takie dokumenty jak biznes plan i wszelkie papierki związane z samym założeniem firmy powinna zrobić osoba, która chce założyć działalność. To nie jest skomplikowane, a w razie wątpliwości zawsze można poprosić osoby z urzędu, których obowiązkiem jest pomoc nam. Ja radziłbym skupić się innych aspektach - zaplanować lokalizację swojej firmy, poszukać dobrej księgowej - to bardzo ważny punkt! Należy także za wczasu postawić na promocję swoje firmy. To dziś niezwykle ważne - dobra strona internetowa i jej https://www.birdcode.pl/oferta/pozycjonowanie pozwolą dotrzeć do naszych klientów i osiągnąć zamierzony sukces!