Pytanie do budujących dom -taniej wyjdzie osobno ekipa i samemu materiały sciągać czy ekipa z materiałem ( chodzi podobno o mniejszy vat) . Ktoś coś podpowie
Zeby obniżyć VAT z 23% do 8% firma budowlana musi być vatowcem. Firma taka bedzie tez odprowadzać podatek dochodowy, wiec doliczy sobie do tego odpowiednio stawki. Policz sobie ilość materiałow i porównaj wielkość roboczny. W moim przypadku np przy budowie dachu wolałem ze wsi fachowców i drzewo z małego tartaku niż firmę, bo to było ponad połowę drożej.
Bierz ekipę z ich materiałem.
1. Nie myślisz o nadmiarze lub niedoborze towaru i dostawach - to oni sami ogarniają. Ty płacisz za tyle ile zużyte.
2. Jeśli mają jakiś układ z dostawcami, to sprawniej sobie ogarną dostawy we właściwym czasie a jeśli na tym coś jeszcze zarobią, to będą kepiej zmotywowani
3. Zero stresu przy ogarnianiu dostaw.
Vat też ma znaczenie.
10 tyś wydane brutto na materiały
Kwota vat 23% od 10tyś =1869zł
Kwota Vat 8% od 10 tyś= 740zł
zysk 1120zł
Masz czas, chęci i umiejętności negocjacyjne, to na bank tą kasę zaoszczedzisz samemu kupując. Zysk dodatkowy to tańsza robocizna.
Ha ha ha ze wsi fachowców do składania dachu.12;49. Teraz nie dziwię się że po pierwszej burzy ten dach leży u sąsiada na działce.
Ma ktoś do polecenia jakąś dobrą firmę budowlaną?