W Polsce tak się nie da. To dziwny kraj. Jeśli wprowadzasz jakieś oszczędności to cię zaraz zniszczą. [np. gaz]10;25.
Ja myślę nie o piecu na gaz,tylko o piecu na pellet.Palenie/ogrzewanie oiecem na gaz w chwili obecnej nie jest ekonomiczne.
rachunek za ogrzewanie 130m2 za 2 miesiące wzrósł o cn.300zł z tym że 3/4 tego okresu rozliczone po starej cenie a pozostały okres od nowego roku wg obecnej ceny 2,8zł/m3 gazu po odjęciu vatu, akcyzy. Cena normalna to 3,19zł/m3. Ogólnie wzrost ceny gazu od października wyniósł ok.80%.
Do Jana z 08.51
Wydaje mi się, że należy przejrzeć cały rok:
Ceny gazu:
01.01.2021r.-0,0854 teraz-0.20017
Opłata dystrybucyjna stała:
31,7 teraz-34,03
Opłata dystrybucyjna zmienna:
0,026630 teraz 0.02858
Abonament 6,30 bez zmian
Zwróć uwagę na współ.konwersji.Na początku wynosił on poniżej 11 a teraz cały czas powyżej 11.Jeszcze jedno,
za dystrybucję zmienną płacą tylko ci co ogrzewają,pozostali nie.Ponieważ nic nie ma za darmo chyba się domyślasz
kto za to płaci.
Wracając do wzrostu opłat za ogrzewanie śr.m-cznie w zimę (350m3) to u mnie będzie następująca różnica;
W zeszłym roku 690zł
Obecnie 1020 przy 8%vat,a przy 23% 1160zł
Strach pomyśleć jak zdrożeją artykuły pierwszej potrzeby bo przedsiębiorcy jeszcze więcej będą płacić
Wole kopciucha jednak gaz mialem zakladac w tym roku ,ale w tej chwili to niestety niema takiej mozliwosci tylko opal drewnem,tanio i ekologicznie w 500zl sie zmieszcze na pol roku spokojnie
I muszę siedzieć przy piecu i podkładać ubrudzony po sam nos, bez możliwości wyjścia gdziekolwiek. 08.24.
Pół roku opalanie za 500 zł?To chyba,że latem...
Jak masz swoj las to wychodzi tak 500zl na sezon grzewczy....za przywóz i ciecie,pomocnikowi tez z tego trzeba zaplacić
Brawo PiS - tak trzymać. Ani kroku w tył !!!
Taka to walka o poprawę klimatu
Przecież nikt o zdrowych zmysłach teraz nie zlikwiduje kotła na węgiel czy drewno
Teraz ti dopiero zaczną palić wszystkim
No cóż. Węgiel drogi, ale kopalnie dalej nierentowne i już Pis zadeklarował podwyżki dla górników. Absurd? No nie. To tylko Polska.
Tak powinno być wg rządzących - im mniej pracujesz, tym więcej dostajesz. Muszą być dobrze dogadani z ruskimi, bo to główny nasz dostawca.
Taka mamy walkę o ekologię.... ja kupuje drugiego kopciucha aby mi starczyl na x lat napewno dlugo sie to niezmieni i bedziem palić czym popadnie ,no niestety taki mamy w Polsce klimat...
Zgadza sie nikt o zdrowych zmyslach niezlikwiduje kopciucha,chyba ze mi zaloza instalacje gazowa i beda doplacc polowe do rachunku,inaczej niema takiej mozliwości
A zapowiada sie że bedzie jeszcze gorzej takze w razie czego drewno w lesie zawsze jest....
Tak,ale drewno trzeba kupić/zajumać załadować,przywieźćzrzucić pociąć na kawałki.Tyle roboty,to ja wolę już kupić pellet,za 1000 zł za tonę mogę kupić i mam czysto bez żadnej roboty.Jak u mnie to 1.5 t
pelletu przy takiej zimie starczy.Bez roboty i czysto.
17 .30 powiedz gdzie kupić dobry pellet i jakie firmy masz kocioł
Niektórzy myślą że, gdyby rządziła Platforma i Tfusek to gaz byłby po 1zł za metr. TVN robi wodę z mózgu.