Za styczeń inflacja 4,4%. Pobiliśmy w tej kategorii Rumunię tam było 3,8%.
Dobrze tak prywaciarzom. Sprawiedliwość społeczna musi być. Dość wyzysku. Nareszcie godnie płacą, a nie tak jak za PO. XD
14.05 dobrze płacą, dość wyzysku a ty pewnie ciagle na mopsie i funduszu co nie maDka?
Nie przesadzaj. Nie podrożało aż tak bardzo. W sumie nie więcej niż co roku.
A wątku o cenach mieszkań ludzie piszą, że ceny oszalały. O remontach piszą to samo.
I o warzywach. I o cenach usług medycznych.
Więc ......
Mieszkania zawsze drogie były. Chodzi o to, że za stare rudery ludzie chcą dużo kasy. Jak ktoś bardzo chce niech narzeka, ja tam bym nie chciał żeby wróciło to, co było. Teraz dla mnie jest super.
Bo zapewne masz 500+? Jak ludzie mają dzieci więcej to może im i lepiej. Ja się nie załapałam bo córka już dorosła i studiuje, mieszkanie Jej trzeba opłacać i też by się jakieś 500+ przydało. Szkoda, ze u nas nie pomaga się studentom a Oni więcej kosztują niż dziecko, które mieszka w domu rodzinnym. Ale, zeby nie było, nie jestem przeciwniczką 500+, cieszę się, że dzieciakom z biedniejszych rodzin dzisiaj lepiej. Mnie ciężej ale i tak za poprzednich rządów nic nie dostałam a dziś chociaż emeryci i dzieci coś zyskają.
Mam, tak jak większość ludzi z dziećmi. No i co z tego ? Top tylko dodatek do pensji mojej i żony. Pensji, która w ostatnim czasie również wzrosła. Nie jest moją winą, że się nie załapałaś. Poprzednia władza nie dbała o rodziny, taka prawda. Jeśli chodzi o studia to moich rodziców też nie było na nie stać ale jakoś dałem radę. Dla chcącego,nic trudnego. Bardzo wielu studentów dorabia, nie każdy ma bogatych rodziców. Może jeszcze coś zyskasz, bądź dobrej myśli. Większe jest takie prawdopodobieństwo za obecnej władzy, niż gdyby do koryta dorwali się znowu poprzednicy.
Nie napisałąm, że jest Twoją winą i że zazdroszczę. Bardzo dobrze, że wspierają rodziny z dziećmi. Moich rodziców też nie było stać i dlatego chcę aby córka mogła skończyć studia spokojnie a jak coś dorabia w weekendy to ma na ciuszki, kosmetyki. Utrzymanie, mieszkanie my Jej opłacamy. Mam nadzieję, ze POprzednicy nie wrócą. No i dodam jeszcze, że jeśli masz jedno dziecko to fakt, dodatek ale jak troje to juz 1500zł, to już jest duża pomoc państwa w wychowaniu dzieci. Nie jestem przeciwniczką tego programu absolutnie. Tzn, jestem jak widzę, że u niektórych zmian nie ma pomimo tej kasy przy czwórce dzieci, bo rodzice rozpiep..ą a dzieci nic z tego nie mają. Jednak wiekszość dzieciaków ma rozsądnych rodziców i na pewno lepiej dzięki tym pieniądzom.
Skoro jej opłacacie mieszkanie i utrzymanie to nie jest tak źle. Moich rodziców nie było na to stać i musiałem sobie radzić sam. Nie jest to ich winą, po prostu w takim kraju żyjemy i już. Nie przeszkodziło mi to skończyć dobrych studiów, choć było przy tym wiele wyrzeczeń. Dlatego teraz potrafię docenić to, że rząd dba o rodziny. Pamiętam jak na początku, nawet rodzinnego nie mogliśmy dostać bo byliśmy za bogaci, zarabiając najniższą pensję Zresztą, co to za rodzinne było, 50 zł z tego co pamiętam. Mamy dwójkę dzieci i ta pomoc państwa jest naprawdę widoczna. Nie musimy się ograniczać, choć w jakimś przesadnym luksusie też nie żyjemy. Myślę, że większość ludzi ma podobnie. Pozdrawiam.
Napisałam, że moich rodziców nie było stać na studia. Nie mamy wyjścia ale lekko nie jest. Jednak studia nie trwają wieczność. A i tak cieszy mnie to, że inne dzieci skorzystają. Ja nie ale kiedyś moje wnuki. Ale i tak uważam, że najbogatszym dawać to rozrzutność. Ale i tak jest lepiej niż wcześniej.
Może jej przejdzie, przynajmniej ma jakąś przyszłość, szczególnie za granicą.
Ale dlaczego tylko zagranicą? W Polsce wcale nie jest tak źle. Ludzie wykształceni a szczególnie po kierunkach medycznych znajdą tu pracę. Polska jest piękna i ja np nie chciałabym żeby moje dziecko poniewierało się po świecie. Tu jest ojczyzna, tu kończą studia i tu powinna być Ich przyszłość. Który rodzic marzy o tym aby dziecko wyjechało i widywać się z Nim w święta? Ja np nie chciałabym.