Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy uważasz, że dobrze zagłosowałeś w kwietniu wybiarając obecnie rządzących?
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Ceny

Ilość postów: 42 | Odsłon: 1673 | Najnowszy post | Post rozpoczynający
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 8

Odp.: Ceny

Więc nieudacznik nie potrafiący zarobić, zawsze będzie krzyczał, że drogo.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Ceny

co wy do sklepów nie chodzicie jak nie podrożało np;parówka w grudniu kupowałem po 11,40 teraz ta sama 16,49/sklep Lichoty koło bazarku/schab ok 12 zł teraz ponad 17 zł i tak można wymieniać piszą o 3-5 % a faktycznie 30-50 % .chleb 3,49 zł- najtaniej w Biedronce 1,99zł.A usługi ile w górę.?.

Gość_zubożały emeryt
            Zgłoś
            Odpowiedz

Może i podrożało ale pensje też wzrosły więc nie odczuwam tych droższych cen. Nie jest tak źle, co roku ceny szły w górę.

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

8 49 pisi trolu

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

Pisowskie zera ekonomiczne

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

Weźmiesz 100 na zakupy i wracasz z reklamoweczką. Gdzie ten dobrobyt? No gdzie?

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
                • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 25

Sam jesteś troll 08:50. Mnie się dobrze żyje i mam prawo to wyrażać. Ceny zawsze rosły, gorzej było z zarobkami i pracą w ogóle.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
              • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 26

Zależy komu. Wzrosły ceny bo rząd sztucznie zmusił do płacenia więcej. Jakby nie zmuszał to by ceny były niższe.

Twoej oszczedności straciły na wartości - moje też

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

Sztucznie zmusił ? Daj spokój. Piszesz bzdury. Bardzo dobrze, że minimalna idzie w górę bo to wstyd płacić takie pieniądze. Najbardziej z tego powodu ujadają "Janusze biznesu", którzy najchętniej płaciliby po 3 zł na godzinę. Koniec takich czasów. Nie tylko jednak minimalna wzrosłą, pozostałe pensje też bo bezrobocie spadło. Ja nie odczuwam, żeby moje oszczędności straciły na wartości, wręcz odwrotnie. Dopiero teraz mam z czego szczędzić.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

Ja mógłbym zarabiać te 3 zł na godzinę ale żeby paczka fajek kosztowała 50 groszy a litr paliwa 15 groszy.

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
                  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 29

Jak ktoś nie ma kompetencji to nie powinien zarabiać tyle samo co np.: nauczyciel czy pielęgniarka. A przez minimalną osoby młode (po studiach) nie mają kiedy zdobyć doświadczenia - lepiej aby 20latek zarobił 1000 zł i miał doświadczenie czy aby nie miał nic bo minimalna wynosi ponad 2000

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

Z tego co mi wiadomo, doświadczenie w pracy zdobywa się wraz ze stażem pracy, a nie ze względu na zarobki.

Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz

Nie wyraziłem się jasno - jak właściciel firmy ma zatrudnić pracownika to wybiera wg kompetencji i zadanej płacy - jak ktoś ma doświadczenie, kursy, studia to więcej zażąda niż student świeżo po magisterce - więc wybiera czy woli tego czy tego pracownika. Jal jest pensja minimalna i musi płacić minimalną to woli zatrudnić tego lepiej wykwalifikowanego pracownika - będzie mieć większy zysk niż jak zatrudni za tyle samoe tego mniej wykfalifikowanego.

Student jest mniej warty na rynku bo nie ma doświadczenia - a musi je zdobyć by więcej zarobić - lepiej nich teraz pracuje za mniej i zdobywa doświadczenie by za jakiś czas zarabiać co raz więcej, niż nie pracować wcale i nie mieć ani pensji ani doświadczenia bo jego praca jest warta mniej niż minimalna.

Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz
                    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 31

Co rozumiesz pod pojęciem kompetencji ? Jeśli jest jakaś praca do wykonania to znaczy, że jest ona potrzebna. Nikt nie będzie jej wykonywał za "Bóg zapłać". Jeśli nie stać Cię dać minimalnej, zakasaj rękawy i sam pracuj.Oczywiście, że im większe kompetencje i odpowiedzialność, tym zarobki powinny być większe. Jednak płaca minimalna powinna zapewniać absolutne minimum egzystencji i godnego życia. Po to się pracuje.

Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz

Nie konieczne. Praca minimalna nie pozwla młodym osobom bez doświadczenia je zdobywać - lepiej aby taka osoba pracowała za mniej i miała doświadczenie niz aby nie zarabiała wcale bo nie ma umiejętności i nie jest dużo warta na rynku pracy

Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz

Bzdury opowiadasz 11:45. Bronisz czegoś, co jest nie do obrony. Od zdobywania doświadczenia powinny być staże, które w obecnej formie również są wypaczeniem i nie spełniają swojej funkcji. Każda praca jest coś warta, im mniej osób chce ją wykonywać, tym jej wartość rośnie.

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

Nie można pracować cały czas na stażu. Musi być coś między stażystą a doświadczonym pracoenikiem z latami pracy.

Kazdy człowiek ma wartość, ale nie wolno jej mylić z wartością rynkową na rynku pracy.

To pensja minimalna jest nie do obrony - już większość ekonomistów wie że jest im wyższa tym bardziej szkodliwa

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

Oczywiście, że nie. Dlatego napisałem, że staże powinny służyć tylko i wyłącznie w celu zdobycia doświadczenia przez młodych ludzi. Nie tak jak jest teraz, że służą jako tania siła robocza dla Januszy biznesu. Pensja minimalna jest potrzebna i bardzo dobrze, że wzrasta. Normalny pracodawca i tak płaci znacznie więcej.

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
Bistro za Miastem
Branża: restauracja