Kurde, a ja nawet byłem na praktykach za które mi nawet nie płacono kilka miesięcy, tylko po to, żeby się czegoś nauczyć i zdobyć jakieś doświadczenie. Gdzie ja miałem głowę?
Akurat wymieniłeś źle, pielęgniarka zarabia grosze, chodzi o te co muszą zasuwać w szpitalu, te z przychodni ok. Nauczyciel jeśli by przeliczyć na godzinę zarabia bardzo dużo. A jak to się ma do zdobywania doświadczenia to nie mam pojęcia, ale Ty mi wyjaśnij. Więcej powinni zarabiać Ci wszyscy bez których nie przeżyjemy, sprzedawcy, kierowcy, lekarze, pielęgniarki a nie urzędnicy czy nauczyciele. Bardzo dbrze, że podnieśli tą minimalną choć wcale nieznacznie.
Co masz do pielęgniarek w przychodni ? Nie ma pojęcia o czym piszesz. Pewnie mylisz pielęgniarki ze zwykłymi rejestratorkami gościu 11:55. Wiesz, co to jest pielęgniarka środowiskowa ? Najlepiej wypowiadać się, nie wiedząc w ogóle, o czym się pisze.
Lepiej aby człowiek zarobił mniej i zdobył doświadczanie czy aby nie miał ani pieniędzy ani doświadczenia? Pensja minimalna prowadzi do bezrobocia, a osoby już zatrudnione nie nie dostaną podwyżek bo wszystkie pieniądze poszły na nagłą, szybką i skokową podwyżkę wynagrodzeń dla osób na minimalnej. Doprowadziło to do sytuacji że sprzątaczki czy sprzedawczynie zarabiają co zarządcy niższego szczebla i inni pracownicy. A nie, nie zarabiają wcale - straciły pracę a te co zostały muszą harować za kilka. Ale ich los też jest przesądzony - powstają już sklepy bezobsługowe, zaraz inteligentne roboty będą sprzątać i będzie spokój z niskimi pensjami.
Bzdury opowiadasz 12:38. Nikt nie pracuje dla samej idei tylko po to, aby móc godnie żyć i to właśnie powinna zapewniać każda pensja. Pisanie, że lepiej mniej niż wcale to takie trele-morele. Nie o to tu chodzi. Dysproporcje w zarobkach między pracownikami a kadrą zarządzającą są ogromne i to tu jest patologia. Nie powinno być tak, że ktoś w miesiąc zarobi tyle, co innemu nie uda się przez dziesięć lat. To chore.
Jak miałeś odczuć, że oszczędności straciły na wartości jak z tego co wynika po twojej wypowiedzi ich nie miałes. No szał.