W amerykańskiej Izbie Reprezentantów pojawił się projekt rezolucji potępiającej Chiny za ich reakcję na epidemię Covid-19. Kongresmeni zwracają w niej uwagę, że problemy przez nią spowodowane mogłyby być znacznie mniejsze gdyby rząd Chin nie uciszał lekarzy którzy raportowali o niej jako pierwsi.
Projekt rezolucji został przedstawiony przez republikańskiego kongresmana z Indiany Jima Banksa we wtorek. Teraz razem z demokratą Sethem Moultonem zbierają tzw. kosponsorów czyli osoby, które deklarują swoje poparcie dla danej inicjatywy. Udało im się już zebrać kilkunastu – na razie pod rezolucją podpisali się niemal wyłącznie Republikanie, ale nieoficjalnie mówi się, że poprą ją obie partie.
W swojej rezolucji kongresmeni zwracają uwagę na to jak władze Chin zachowywały się na początku epidemii.
Powołują się przy tym na niedawne badanie naukowców z uniwersytetu w Southampton z którego wynika, że gdyby Chiny podjęły walkę z koronawirusem trzy tygodnie wcześniej to globalne rozprzestrzenianie się koronawirusa udałoby się zmniejszyć o 95%.
Jednak zamiast podjąć wczesne działania, które znacznie zmniejszyłyby skalę epidemii, uciszali lekarzy którzy próbowali przed nim ostrzegać. Wspomnieli przy tym o lekarzu, którego na początku stycznia zmuszono do podpisania oświadczenia, że rozsiewał fałszywe informacje które naruszały porządek społeczny.
Amerykańscy politycy skrytykowali także ogromną kampanię propagandową chińskiego rządu, której celem jest zrzucenie z Pekinu odpowiedzialności za epidemię.
https://niezalezna.pl/318546-chiny-ukrywaly-prawde-o-covid-19-mozna-bylo-o-95-zmniejszyc-rozprzestrzenianie-koronawirusa
Jak słyszę słowa USA i Waszyngton to mnie na wymioty zbiera .
Gościu 08:02; zmień menu:))
menu mam lekko strawne a jak słyszę USA to jednak ciągnie na wymioty, znaleźli się POLICJANCI ŚWIATA .
Tak tak, ale filmy usa to chetnie z rodziną ogladasz nie? :D
Dla ciebie wystarczy Policjantka zza Odry:))
https://biotechnologia.pl/biotechnologia/panika-nakrecana-przez-politykow-grozniejsza-niz-koronawirus,19532
ja mam to sami, nienawidze pseudo demokracji
antek-foliarz nie czytam twoich linków
ja nie antek, to nie czytaj. nic nie będziesz wiedział :)
Chińska Republika Ludowa tym co ostrzegali skutecznie zamknęła usta, albo nie żyją tak jak pierwszy lekarz, który już w 2019 ostrzegał władze CHIN.
Prawda ,tam jest reżim polityczny