ja w jednym z butików w tesco z firmową odzieżą zarabiam 900zl do ręki umowa zlecenie z czego odchodzi mi prawie 400zł bo wynajmuję pokój w Ostrowcu.
no widzisz czyli pracujesz na jakiegos jalope za marne grosze a ten tu pisze o szkoleniach i robolach ,naukowiec sie znalazl.Ale nikt czlowieku nie pisze o kiosku z gazetami ani o babci klozetowej przeciez ci pisze pustaku ktos w poscie ze dochodowa firma itd wiec albo nie czytasz albo jestes glab bez wyobrazni skoro nierozumiesz prostego jezyka i myslisz e tylko w kiosku zarobisz 1200 Ludzie zapierdalaj po 7 dni w tygodniu i maja gówno
Myślę tak -
5 lat w zawodzie, wykształcenie wyższe techniczne i co miesiąc na przelewie widzę 984,15.........
tyle w temacie.
przecież jeden z drugim wie co podpisuje na umowie jak ci nie pasuje to nie podpisuj i szukaj dalej albo załóż swoją firme a nie żal się na forum
Cóż z tego że wie co podpisuje jak nie ma alternatywy wyboru,a żyć trzeba .I to jest kwadratura koła ,którego problemu do tej pory nie rozwiązano.Nie weźmiesz ty tej pracy inni wezmą ,a ty szukaj wiatru w polu ,to wolny rynek tak właśnie robi.Przepisy zezwalają na takie traktowanie pracowników i sa warunki stwarzane dla pracodawców a nie pracowników.Kolejny wymysł to zwolnienia lekarskie by np za pierwsze 4 dni nie płacić.A wiadomo przeziębienie gorączka takie objawy zamykają się zwolnieniem 4-7 dni .Nie ma złotego środka ustalając minimalną płace zbyt na niskim poziomie daje możliwość takiej płacy przez większość pracodawców bo zgodnie z przepisem nie złamią prawa,ale z kolei podnosząc ją do poziomu takiego gdy pracujący w ciężkich warunkach zarabiał będzie nie dużo więcej od tego minimum też nie bardzo fer.I jak wyjść z impasu?
Nie chodzi ze sie żali ,tylko pyta co byscie czuli ,czy to samo co on /a albo co na ten temat uwazacie (czyli na temat wyzysku bo to nie jest godziwa pensja a moze jest??? 7:50,za uczciwa prace ,a pisanie tekstu tupu jak ci nie pasuje to nie podpisuj -to tak moze tylko napisac laik ktory nie marodziny potrzeb i nie musi kupic dziecku sniadania do szkoly)Nierozumie takich baranów ktorzy mowia jak ci nie pasi to nie podpisuj ,a co ma dziecku powiedziec ,ze olalem tego ciula a jutro nie pojdziesz do szkoly czy nie upiore cie bo wiesz takie czasy czas wyzysku .Jest ogolne przyzwolenie z tego wynika i nic sie w tym gownianym ostrowcu nie zmieni bo sa tak myslace osly jak ci wyzej ,piszacy zezawesze mozna zmienic albo niepodjac pracy,przez takich tak wlasnie jest on musi zyc a drugi nie
No niestety, ale do ludzi, którzy wypisują "jak ci się nie podoba to się zwolnij, albo załóż firmę" to ja chyba zacznę strzelać jak mówi klasyk "Pozbędziemy się szmaty i szereg nam się oczyści..."
A więc piszę do was Panowie demiurdzy XXI w:
Zatrudnienie człowieka za płacę niewystarczającą na utrzymanie rodziny i mieszkania, stanowi naruszenie zasad współżycia społecznego, natomiast zawieranie tzw umów śmieciowych, powinno by traktowane jako posunięcie kryminalne. Międzynarodowa Organizacja Pracy krytykuje Polskę za odsetek umów zleceń, a panowie biznesmeni mają gemby pełne frazesów o tzw fexicurity i elastycznych formach zatrudnienia, ale kraje, które realizują ten model rynku pracy mają wysokie zasiłki, a u nas jeżeli dochodzi do dyskucji na temat zasiłków pracodawcy zawsze są przeciwni. W końcu Unia wymusi godne warunki płacy i pracy, ale to chyba nie za naszego życia...
prawda jest taka że to miasto jest bez żadnej przyszłości.Praca tu to same układy.Mało tego pracodawcy wymiataja sobie chętnymi bo 80% ludzi bedzie pracowało za 1200zł z pocałowaniem ręki! Mało tego traktuja pracowników na poziomie zerowym,"nie podoba sie to dziekujemy,mam mase innych chetnych" żenada! ale tak sie tu zyje,powiem wiecej tylko tu,Kto ma troche oleju w głowie to wyjechał i pracuje ale wie za co.
Pozdrawiam.
Ostrowiec to miasto zasciankowe tu wszyscy byznesmeni sie znaja, wiedza ze rynek pracy jest trudny i to wykorzystuja.W mediach w ostatnim czasie czesto sie slyszy o zlej reformie szkolnictwa-likwidacja duzej ilosci szkol zawodowych,po roku 1989 duze zapotrzebowanie bylo na kierunki ekonomiczne, wielu mlodych ksztalcilo sie w tych kierunkach ze wzgledu na popyt,czysta i dosc dobrze platna prace.W pewnym momencie nastapil przesyt tych kierunkow(zapytajcie w swoim gronie swoich znajomych ilu tych ludzi jest bezrobotnych w tych kierunkach-bez znajomosci pracy nie znajda).Wiemy ze przemysl w Ostrowcu byl glownie ciezki-hutnictwo i lekki-odziezowy szwalnia Wolczanka, zwroccie uwage szkola odziezowa jest zlikwidowana,podobnie szkola zawodowa hutnicza. Wiadomo mozna przeszkolic ludzi na kursie trwajacym np 30dni do pracy, ale w kazdym zawodzie chyba nie.Polskie wladze wydluzaja wiek emerytalny tlumaczac dlugim zyciem obecnych emerytow,jezeli czlowiek w wieku 60lat bedzie jeszcze pracowal to mlody czlowiek jak ma znalezc zatrudnienie skoro stary jeszcze pracuje-mlody czlowiek nie zaklada rodziny bo ma problemy materialne i brak perspektyw na zycie,mamy w tym przypadku niz demograficzny.W mediach znow problem jezeli ludzie mlodzi nie beda mieli dzieci to co bedzie za 30 lat kto bedzie pracowal na emerutury obecnie pracujacych, jak problem nizu to problem ze szkolnictwem brak dzieci to puste szkoly i ich zamykanie,slyszymy dzieci od 6lat zycia w szkolach i co maja miec zabrane dziecinstwo, wczesniej skoncza edukacje,wczesniej pojda do pracy i beda pracowac do jakiego wieku 80lat?Teraz slyszymy przyszlosc to kierunki techniczne- tak zgoda tylko aby znow nie bylo nadprodukcji bo gdzie ci ludzie beda pracowac.Brak wykwalifikowanej kadry juz stopniowo widac w ofertach pracy jakie kierunki ciesza sie popytem np.elektryk,hydraulik,spawacz,murarz itp.Wladze miasta powinny pojsc w kierunku sciagania nowych inwestorow to jest w ich ineresie bo miasto zyje z podatkow tzw.przedsiebiorcow.
Jeszcze raz zenada! takie małe miasto jak Kwidzyn a mówia na nie-miasto młodych,jest tam cała masa inwestorów bo i mądrzy ludzie tam rządzą, a tu? jakaś masakra. Jeszce raz powtórzę-Układy i Układziki! nie bez powodu to miasto ma przydomek-Czerwony Ostrowiec.
Pozdrawiam.
to i tak fajna kwota, ja na papierze mam najnizsza a do reki szef daje 1000-łaskawca...
do gościa z 8 07 mylisz się bo mam rodzine i też zapierdalam po 12 godzin dziennie a jak zakładałem firme to zdażalo się że po 16 godzin się robiło nie ważne świątek piątek czy niedziela nikogo nie interesowło czy jestem chory czy nie miał mieć robote zrobioną i tyle też pracowałem wcześniej za 1000 zł chciałem pójść na swoje to poszłem i nie użalam się na forum a jak tobie "baranie"wydaje się że to tak fajnie kolorowo prowadzić firme i mieć z tego kokosy droga wolna otwieraj i masz kokosy
Wszyscy firmy nie otworzą, więc nie wymądrzajcie się. Skoro ci się udało i jesteś zadowolony ze swojego biznesu, to gratuluję. Ale ile jest takich osób co otwierają swój interes i ledwo wiążą koniec z końcem. A po roku zamykają, bo nie był dość rentowny. I znowu zasiłek i klepanie bidy.
Jak "poszłeś" na swoje to ja nie dziwię się że ciężko przędziesz :)
do gości z 10 05 ja wiem że wszyscy firm nie otworzą chciałem tylko zaznaczyć że własna firma to nie jest łatwy kawałek chleba jak się niektórym wydaje myślą że tylko siedzimy i kasa leci ja na pensje musze ciężko pracować i do tego stres bo nie wiesz co będzie za miesiąc dlatego pisałem tym co myślą że to tak łatwo niech sprubują a nie bluzgają na pracodawców
Skoro rzucasz takie propozycje to co powiesz jak bedzie w twojej dxziedzinie dosc olbrzymia konkurencja tez tego chcesz:)))))ojjj pierdoly piszesz gosci pierdoly To ze zapiedalasz po 16 godzin to i dobrze bo to twoje a pracownik ma jakis kodeks a opracodwaca jakies sumienie i tez za zapierd po godzinach pwinien miec placone a nie m czesto i gesto
trzeba umieć gospodarować pieniędzmi... moja 4osobowa rodzina utrzymuje się z ok. 600 zł i musimy sobie jakoś radzić więc... yh marzę o znalezieniu pracy za takie pieniądze...