Padlo dzis zdanie ze z obawy przed koronawirusem moge dziecko nie poslac do przedszkola a zasilek dalej sie należy. Kurde to jak to ma byc
Do 24maja tak. Nie musisz posyłać i po 24. Zasiłek do 24maja. Mówili w radiu. Później już sami musimy sobie radzić.
Tak dzisiaj była konferencja wychodzi na to że wymuszona przez zgrzyty i to że ludzie byli zbulwersowani faktem powrotu dzieci do żłobków itd. Dziś padły konkrety że nawet jeśli placówki będą otwarte to nie mamy obiwiązku posyłać dzieci. Że w pierwszej kolejno#ci powinny wrócić dzieci rodziców którzy mają czynny udział w walce z koronawiruse. Mimo że placówka będzie otwarta a my zostaniemy w domu z dziećmi będzie nam się należał zasiłek na starych zasadach. Myślę że to też zagranie przedwyborcze. Ja rano dzwoniłam na infolinię krajową ZUS-u i dostałam konkretną informację że rozporządzenie mówi wyraźnie że zasiłek należy się tylko w przypadku zamknięcia placówki. I jeśli placówka będzie otwarta a my zostaniemy w domu to zasiłku nie otrzymamy. Około 14 godziny już na konferencji padły zupełnie inne słowa. Ja uważam że to igranie z naszymi nerwami że taka huśtawka nie powinna mieć miejsca. Zwłaszcza że stresu w życiu nam nie brakuje.
No dokładnie strasznie kręcą! Za piekne by to bylo ze otwieraja szkoky ale jak nie chcesz to siedz w domu a my wam damy zasilek tymbardziej ze kasy brak na juz wykorzystane zasilki. Poki co w grupach moich dzieci u corki w gruoie 6latkow jest 2 osoby z moja a u syna grupa4 latkow jest on jeden zgloszony do pojscia 6maja co robić?! Do 4 zasilek od 6 do przedszkola a co z 5 maja?
Takim jak ty nie dogodzi 21:44. Co by nie robić będzie źle.
Klepiesz głupoty totalne. Ja się cieszę no mogę zosta" z dziećmi jeszcze przez 3 tygodnie. Ale hu#tawka była. Nie wiem w jakiej jesteś sytuacji. Ja nie mam z kim dzieci zostawić więc albo przedszkole albo ja lub mąż na opiece. Ewentualnie sporadycznie ktoś z rodziny. Więc nie pisz głupot. Nawet nie wiesz jaki to stres dla rodzica kiedy musi wroócić do pracy a nie ma z kim dzieci zostawić. Dlatego jestem zadowolona że do 24 ale mogli to od razu powiedzieć.
Mam taką samą sytuację 07:26 a mimo to nie krytykuję rządu bo dla wszystkich jest to nietypowa sytuacja. Nie jestem typem narzekacza.
Zasilek jest póki co do 24 maja. Od 6 dzieci mogą ale nie muszą wrócić do przedszkola. Tak to wygląda.
W Starachowicach prezydent nie otworzył zlobkow i przedszkoli. Prezydent Gdańska i innych większych miast też nie chcą brać odpowiedzialności za zdrowie dzieci i personelu placówek.
Kolejny "odlotowy" pomysł super (nie)rządu.
Prezydent Warszawy także powiedział,że nie otworzy żłobków i przedszkoli bo to strzał w kolano i wielkie ryzyko.Dziecko nie usiedzi w pewnej odległości od dziecka.
Nagle wam Trzaskowski odpowiada?, dziwne
I tak żłobki i przedszkola powinny się cieszyć, bo nie określono jakie będą kary pieniężne dla maluchów nie stosujących się do zasad. Tylko nie wiem czy policja nie dostała zadania kontroli żłobków i nakładania mandatów na maluchy. Ręce opadają jak się czyta i słucha te rządowe mądrości, odlot całkowity…
8.02 bierzesz pincset to sie stosuj do zalecen wodza
Chcecie siedzieć z dziećmi w domu bierzcie urlop. Jaki problem?
To nienormalne przeciez pozarazaja sie dzieci i bedzie jeszcze gorzej niż jest,teraz chca luzowac obostrzenia jak zachorowalnosc jest o niebo wiekszą niz w czasie gdy wprowadzali! Wiadomo dla pracy tak,bo trzeba jakoś zyć ale co innego to powinno byc wykluczone do czasu miniecia lub wynalezienia szczepionki bo ludzie tylko beda umierać