A miało być cesarstwo....
Czy to prawda, że "stara" rada zebrała się specjalnie przed kolegium bez nowych członków i wzięła diety po staremu?
Składaj wniosek, nie zostawimy cię w potrzebie, wspólnie damy radę i spłacimy twoje zadłużenie.
Do RN może wejść każdy członek. Nie ma w statucie zapisu o braku zadłużenia.
przekona wyborców to ich wybór. Jeśli ktoś nie ma możliwości podjęcia pracy lub naprawdę trudne warunki to może, ale chętnych mało. Natomiast podań o umorzenie odsetek jest znacznie więcej. Teoretycznie każdy dłużnik może, praktycznie , niewiele ma chęci. Każdy z nich ma wybór.
22:33 a jak wszyscy spółdzielcy wpadną na pomysł, żeby nie płacić czynszu tylko napiszą podanie o odpracowanie i umorzenie odsetek? Ja jestem za takim rozwiązaniem - nie płacić tylko odpracować. Tylko, co na to wodociągi, MEC, REMONDIS, kablówka i inne firmy, którym trzeba płacić w złotówkach,a nie w odpracowankach. Przecież to z naszych czynszów są płacone zobowiązania do zapłaty za wodę, ścieki, wywóz nieczystości itp.
Są należgości ,, twarde"- wód-kan, mec itp.
Oraz ,,miękkie " sprzątanie , malowanie, koszenie. Pierwsze - kasa. Drugie można odpracować. Niestety jest ,, pula". Zamiast płacić firmie zewnętrznej lub na etat, można odrobić. Właśnie zrobiło tak ponad 40 osób. Możliwości byłoby 100. Niestety, wolą oddać mieszkanie niż płacić. Nie ma obaw wszyscy nie przyjdą choćby ich ciągnąć koniem. Pan(i) na 100 % na pewno NI E. Jaki obciach!
nie place czynszu od dzisiaj !!!!!!!!! , tez chetnie sobie postoje z miotła jak to robia panie na Stawkach I ,codziennie przy krawezniku 3 osoby w tym samym miejscu stoja , nie pamietam takiego syfu od lat wokoł mojego bloku , krzewy wysokosci drzew , chwasty , chodnikiem nie mozna normalnie przejsc , ciekawi mnie jaka dniowke maja Ci odrabiajacy ??? najnizsza musza miec wg .prawa .
Skoro jest syf jak piszesz to podaj pod którym blokiem. Czemu tego nie zgłosisz mistrzowi? No miej odwagę.
06:26 - pan jeden taki z zarządu , co to wyjeżdża do stolicy i nas zachęca do odpracowania zadłużeń mówił na WZ , że za godzinę takiej pracy, Spółdzielnia płaci 12 zł i podkreślił, że jest to dobra cena. Też tak uważam, że stawka jest dobra jak na Ostrowiec. Nie płacę czynszu od tego miesiąca, bo zaległości odpracuję.
Lekka przesada. Nie 12 a 8, nie każdy zadłużony, ale powyżej określonej granicy, musi przejść przez windykację, ta sprawdzi czy rzeczywiście nie ma możliwości zapłaty i wyda opinię. Najpierw odetną ciepłą wodę i LTVK, później procedury niezbyt przyjemne i ................. w Pana(i) przypadku do zobaczenia za 2 lata,"codziennie przy krawezniku 3 osoby w tym samym miejscu stoja" . To miejsce czeka. Należy jednak wziąć pod uwagę, że w między czasie wniosek pójdzie do sądu, komornika. Zadłużenia wzrosną o koszty i zastępstwa. Jeśli opłaty wynoszą około 400.00 zł./m-c., to nominalnie zadłużenie będzie wynosić 9 600.00 zł. W między czasie wykluczenie z członka i dalej idzie lawinowo, odsetki, procesy, nakazy upomnienia, komornicy. W ciągu 5 lat długi przerosną wartość mieszkania i ............. wtedy aby odpracować 100 000.00 zł. po 8 zł./godz. trzeba pracować 12 500 godzin. W roku jest 2 000 godzin roboczych. Czyli należałoby w tej trójce stać nie przerwanie ponad 6 lat. W tym czasie nadal zadłużenie rośnie.
" że jest to dobra cena. Też tak uważam, że stawka jest dobra jak na Ostrowiec. Nie płacę czynszu od tego miesiąca, bo zaległości odpracuję."
Powodzenia.
17:41, na WZ jeden z członków zarządu podawał:
a) najpierw, że woda odcinana jest dla osób, które mają od 10 000 zł długu,
b) że woda nie jest odcinana, bo ludzie kombinują, zrywają plomby i jest nawet jakaś sprawa na policji.
Inny pan z Zarządu podawał, że w Bałtowie to płacą 4 zeta za h, a w SM za 12 nie chcą.
Konkluzja: przestajemy płacić czynsz, bo wody nam nie odetniecie do długu wysokości 10 000 zł, a będziemy se odpracowywać. Ja mogę rekreacyjnie pokosić trawę. Po co płacić czynsz, jak mogę se go odpracować?
Na Rosochach trawa 2tyg temu skoszona,ale nie ma kto zgrabić,pytam gdzie są panie sprzątające.Dwa lata temu robiły to te panie,a teraz nic nie robią,chociaż mają lepszą płace.
22.45
Już nie ma umarzania odsetek. W lutym RN podjęła taką decyzję. Wpłacamy co do grosza. Jest to właśnie efekt odpracowania. Masz możliwości pracy i odrabiaj. Umorzenia stanowiły kiedyś sporą kwotę. Teraz można je tylko odpracować. Pytam więc co lepiej. Odpracować zaległe odsetki czy jak było dawniej umarzać nawet do 100%?
Dlaczego o wynikach walnego zgromadzenia dowiadujemy się z niskonakładowych gazet, a nie z oficjalnej strony internetowej SM? http://www.wiadomoscisw.pl/news.php?readmore=2195 Dwóch członków zarządu ponownie bez absolutorium!
Prasa to potęga. Najpierw tą sama gazeta napisała o panu x. Teraz o y i z. Znając rzetelność dziennikarzy należy sądzić że pisze prawdę a ta w pierwszym przypadku jest porażająca. To że niski nakład świadczy, że trzeba pisać sensację. Może wzrośnie. Natomiast w LTVK jest rzetelna ocena i dają cały materiał a nie zajawkę. Oceniać trzeba całość a nie fragmenty.
Właśnie dlaczego!!!Mieszkańcy ocenili ich pracę nie dając drugi raz z rzędu absolutorium,co na to RN.
Nie ma absolutorium powinna być więc honorowa dymisja.
Mam pytanie do nowej członkini rady. Walczyła o chodnik. Teraz jest u władzy więc kiedy weźmie się za ten chodnik? Kiedy będą efekty? Jak brała udział w spółdzielni w przedstawieniu to może wreszcie znajdzie czas aby zając się chodnikiem? Mieszkańcy czekają.