Ja mam pytanie z innej beczki. Czy ktoś z Zarządu lub RN mógłby mi udzieli odpowiedzi na pytanie, dlaczego w rejestrze KRS (dostępny jest powszechnie na stronie ministerstwa) są wykazani tylko 2 członkowie Zarządu? Przecież Zarząd składa się z 3 osób.
Do Gościa_Stawki 20, 13:53
Odpowiedź jest prosta: Sąd Rejonowy w Kielcach Wydział Gospodarczy odmówił wpisania obecnej prezes Zarządu z tego tylko powodu, że wniosek o jej wpisanie do KRS podpisał również Mirosław K, który zdaniem tego Sądu nie był do tego, uprawniony, gdyż zgodnie z zarządzeniem tegoż samego Sądu z dnia 8.12.2016r. nie był już członkiem zarządu SM Krzemionki. W lutym zaś ten sam Sąd postanowieniem z 22.02.2017r. wszczął postępowanie PRZYMUSZAJĄCE celem wykreślenia MK z KRS po rygorem zastosowania grzywny. KRS jest jawny więc każdy może sobie pojechać do Kielc i sprawdzić. Sytuacja ta nie wymaga chyba żadnego komentarza.
13:37 - przekroczenie limitu, to przekroczenie, tak jak jazda samochodem - przekroczysz nawet minimalną prędkość to płacisz mandat karny. Przekroczono limit zatrudnienia, tak stwierdziła lustracja - nie jest ważne ile, przekroczono liczbę zatrudnionych i koniec kropka. Pan prokurator, jeśli będzie taka potrzeba poprosi o dokumenty i się do ich zapisów odniesie. SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA TO NIE PRYWATNY FOLWARK JEDNEGO TAKIEGO.
SPÓŁDZIELNIA MIESZKANIOWA NALEŻY DO WSZYSTKICH SPÓŁDZIELCÓW - ZAPAMIĘTAJ TO SOBIE. TO SPÓŁDZIELCY MAJĄ DECYDOWAĆ O SPÓŁDZIELNI, A NIE RADA I ZARZĄD. RADA I ZARZĄD MAJĄ BYĆ WYKONAWCAMI DECYZJI SPÓŁDZIELCÓW A NIE DZIAŁAĆ WG SWOICH "POMYSŁÓW".
Właściwie tym podsumowaniem można by już zakończyć dyskusję.
Nie każda nieprawidłowość jest od razu przestępstwem. Czasami wystarczającą karą będzie nie udzielenie członkom zarządu absolutorium, co w tych wymienionych przypadkach byłoby wielce zasadne.
do 13:37
Witek, daj se człowieku spokój. Dobrze wiesz, że jest dużo za uszami u niektórych. Pilnuj swoich uszu, byś nie był za uszy wytargany. Już nie broń Mid(r)asa. Szykuj obronę dla siebie.
do Gościa z 2017-05-05, 14:20 - proponuję sprawdzić w KRK (Krajowy Rejestr Skazanych). Tam znajdziesz o kogo chodzi
do goscia 21.36 w KRS-e nie sprawddzisz kto ma układy z KRSem i dlaczego tak sie opózniają rejestracje!Ale napewno PIS to zmieni i taka klika w krs-E sie może w koncu sie rozpadnie!
Moim zdaniem w radach nadzorczych w spółdzielniach (nie chodzi mi tylko o Krzemionki, ale spółdzielnie w ogóle) powinni zasiadać prawnicy, księgowi, ekonomiści, finansiści, inżynierowie. Dlaczego? Ano, bo cóż z tego, że Heniek albo Waldek będzie miał dobre chęci, jak nie będzie kumał, o co chodzi w księgowości SM, inwestycjach, remontach, zarządzaniu, nie będzie potrafił interpretować zjawisk ekonomicznych, kalkulować, analizować. Nie da się nadzorować czegoś lub kogoś, jak samemu się nie posiada wiedzy na dane tematy. Bez wiedzy to można być tylko maszynką do głosowania i być na "tak" lub "nie" w zależności co się uwidzi albo jak ktoś podpowie, komu się ufa (gorzej jak doradca też nie ma pojęcia o co chodzi). To dotyczy nie tylko rad nadzorczych w spółdzielniach, ale radnych miejskich, posłów czy senatorów.
Potrzeba nam ludzi wykształconych, chętnych do działania, którzy nie są cwaniaczkami i nie stratują po pieniądze - dobra opcja to taka, że teraz są obniżone diety, więc jak ktoś będzie startował, to przynajmniej nie po kasę.
Masz rację " Moim zdaniem w radach nadzorczych w spółdzielniach (nie chodzi mi tylko o Krzemionki, ale spółdzielnie w ogóle) powinni zasiadać prawnicy, księgowi, ekonomiści, finansiści, inżynierowie." , tylko zmień statut i wszystko jasne.
W czym problem? Przecież statut był już klka razy zmieniany. A może ktoś tu ma alergię na osoby z wykształceniem wyższym od niego?
18:50, nie da się w ten sposób zmienić statutu, ponieważ każdy członek może startować, a każdy inny członek może na niego głosować. Wśród członków mamy róże osoby - z wykształceniem podstawowym, średnim, wyższym itp. Nie chodzi o to, żeby dyskredytować osoby np. po podstawówce czy z wykształceniem zawodowym. Uważam tylko, że taka osoba, jeśli ma trochę oleju w głowie nie powinna kandydować, może poprzeć innego kandydata (niech to będzie dziecko, kuzyn, sąsiad, kolega albo inna osoba), który ma predyspozycję do bycia członkiem rady nadzorczej. Ja na przykład mam fatalny głos, więc nie idę na casting do "The Voice of Poland" albo "Idola" czy "Mam talent" (skoro talentu nie mam) - choć przecież zakazu nie ma i mógłbym spróbować - ale po co, skoro wiem, że do śpiewania się nie nadaję? Wszystko pomieszało się w tej demokracji do tego stopnia, że Edek spod budki z piwem jak go naród wybierze może zostać prezydentem.
12 i 14 pogonimy Rade Nadzorcza cala 11a to juz niedlugo CZERWIEC 2017 pamietne daty zlotymi literami zapisze w notesie
jestes gosciu w błedzie!przyszła chwila żeby znowu jeszcze próbowac dostać sie do [koryta?] mieszkancy zdecydują co zrobiono za poprzednich władz spółdzielni a co zrobiono teraz! Piątka musi odejsc i nie trzeba byc po studiach żeby zrobic tyle dobrego dla mieszkanców co zrobiono przez te trzy lata! Podziekowania dla Rady Nadzorczej 6osobowej i z-y Prezesa.
z podstawowym wykształceniem nie powinno się brać nawet pod uwagę bo to wstyd mieć takich w zarządzie w dzisiejszych czasach
Mam pytanie. Czy prawdą jest że parę lat temu spółdzielnia kupiła wyposażenie do siłowni? Czy prawda jest ze instruktor był na etacie w spółdzielni? Ile to wszystko kosztowało? Czy spółdzielnia coś zarobiła na tym? Kto podął decyzje? Czy walne głosowało za tym?
Czy prawdą jest, że było to jakieś 20 lat temu?
Czy prawdą jest, że mamy rok 2017?
Czy prawdą jest, że ciągłe porównywanie się do poprzedników jest nudne?
Brawo Ty. z 15:41 Trzeba im przypomnieć, - chyba już zapomnieli niektórzy jak do szkoły chodzili bo tamto było przed rokiem 2000.