witam jakie piwko możecie polecić z piw niepasteryzowanych ostatnio pilem CIECHAN WYBORNE na serio dobre a wy jakie macie propozycje
Lubelska Perła. Nieczęsto spotykana w ostrowieckich sklepach. Ja kupuję ją w sklepie osiedlowym jak Opatowska wpada do Sandomierskiej, koło autokomisu. Zupełnie inny smak niż tych rozreklamowanych masówek.
ale ono nie jest niepasteryzowane ? ta perelka lubelska
Jest wersja pasteryzowana i niepasteryzowana. Trzeba patrzeć na etykiety.
Ciechan zielony ok !!!! i cenowo spoko 3zety z groszem
Perełka pasteryzowana zwłaszcza exportowa to moje ulubione piwko. Kto nie pił niech sprobuje. Pamietam czasy jak świeżutka Perła podawana była z beczek z Lechu (lata 90-te). Pysznotka..
Dobra piwa są w monopolowym na Stawkach, przy parkingu obok starego Plusa. Polecam Perła niepasteryzowana i Lech Pils. Piwa bardzo dobre, a rzadko spotykane
Tylko i wyłącznie Lwówek Książęcy, w monopolowym na Stawkach. Smak dobrego piwa jak 20 lat temu. Po nim dopiero można stwierdzić, że piwa korporacyjne to siki i chemia.
Są 3 rodzaje PERŁY
PASTERYZOWANA:
- Export
- Chmielowa
(zielone butelki)
oraz NIEPASTERYZOWANA
(butelka brązowa)
Jak dla mnie piwka lux...i tanie!
A jeśli chcesz zakosztować różnych rodzajów niepasteryzowanego piwka to polecam ALKOHOL U DZIADA (koło małego Tesco) spoko typek tam sprzedaj i napewno doradzi...a jest z czego wybierać....może piwko o zielonym kolorze??
a wiecie ze do piwa pasteryzowanego dodaja żółć zwierzęcą po to by pasteryzacja szybciej przebiegała...blehh co my pijemy heheh
kikaa-wiesz ty co to jest pasteryzacja i po co się ją stosuje,a żółć dodają zamiast chmielu tańsze i efekt ten sam-uzyskanie goryczki/wykryto to w kilku browarach/.
Pasteryzacja przebiega szybciej nie przez dodanie żółci a przez UHT (podgrzanie na chwile do wysokiej temperatury) polecam wikipedie;)
A piwo pasteryzowane wcale nie musi być gorsze od niepasteryzowanego, zależy to od metody produkcji piwka. Lechy, tyskacze i inne dostępne w każdym sklepie są robione w setkach hektolitrów metodą UHT i doprawia się je chmielem (bardzo małymi ilościami)
Piwka małych browarów typu kormoran, ciechan, witnica są produkowane starymi metodami z chmielu i słodu. Piwa te leżakują i naturalnie się gazują. W Ostrowcu normalne piwa kupić można albo pod Sezamem na Jana Pawła, albo u Dziada na Siennieńskiej przy Jana Pawła. Ja mam bliżej do Dziada ale pod Sezamem mają lepszy parking;)
Dobre piwo można poznać na tym że na etykiecie masz wypisany skład a nie tylko info że zawiera słód jęczmienny i zero informacji o chmielu (tak mają lechy, tykie itd, ale również Kasztelan)
Jak to jest mozliwe, że niepasteryzowane piwo ma termin przydatnosci ze 45 dni. Kiedyś, ze 25 lat temu i wczesniej niepasteryzowanew piwo (innego nie było) zaczynało fermentować juz po kilku dniach. Dzisiaj - same podróbki, które nie wiadomo dlaczego nazywaja sie niepasteryxowanymi piwami. Pozdrawiam wszystkich piwoszy.