czy daja jeszcze 5 tys na fotowoltaike w ostrowcu ?
Dają w całej Polsce, to jest państwowe.
5 tys + 19% w formie zwrotu podatku.
Sorry pomyłka - 18% od kwoty inwestycji pomniejszonej o te wcześniej pobrane 5 tysięcy.
Czyli przykład - instalacja 4kW - 20000, minus 5000 zwrotu od ręki daje 15000 i od tego odjąć 18%
15000 - 2700 = 12300 - tyle zapłacimy po wszystkich odliczeniach
Weź rachunek za ostatni rok i tam masz zużycie i moc zamówioną.
Rozmiar instalacji nie może przekraczać mocy zamówionej do budynku i musi być o jakieś 20-30% większy od rocznego zużycia.
Ja mam zużycie 2,2 na rok więc taka instalacja 4kW umożliwia mi na przykład założenie dodatkowo klimatyzatora i bojlera na wodę cwu.
I trzeba pamiętać że jak się nie ma tzw "siły" czyli instalacji trójfazowej to maksimum które pozwala przyłączyć PGE na instalacji jednofazowej to 3,68 kW.
Na etapie podejmowania decyzji o instalacji fotowoltaicznej należałoby zmierzyć jakie jest napięcie w gniazdku. Instalacja fotowoltaiczna podwyższa napięcie w sieci, aby niejako "wtłoczyć" tę energię do sieci.
Falownik może pracować do 253V i jak to osiągnie to się wyłączy na 10 minut.
Więc jak macie w środku słonecznego dnia w gniazdku 245-248 V to zapewne będą problemy.
Trzeba będzie zastosować:
grubsze przekroje kabli
rozłożyć obciążenie na 3 fazy
wystosować prośbę do energetyki aby obniżyli przekładnie transformatora.
poprawka - zwiększyli przekładnię transformatora - napięcie wtedy powinno trochę spaść, ale pewnie zaczną mieć problemy konsumenci podłączeni na końcu nitki.
Koszt dla domu o powierzchni ok 200 m2 to nie 20 a 60 tys. zł. 60000-5000(dotacja) to trzeba wyłożyc gotówką 55 tys. Jeżeli skorzystasz z kredytu to kwota wzrośnie do ok 95 tys. Gdyby to było tak tanie jak ktoś tu podaje to już na 4/5 domów zamontowana byłaby instalacja fotowoltaiczna.
A kto w Ostrowcu ma chałupę 200m2?
Większość mieszka w domkach do 100m.
Bardzo dużo domów jest o powierzchni użytkowej powyżej 150, 200 m2. Mój dom ma 180 m2 i wcale nie jest duży. W okolicy jest bardzo dużo większych domów. 100 m2 to mały domek, sam garaż zajmuje 30 m2 to ile zostaje na pokoje, kuchnię, łazienkę, kotłownię?
19% w formie zwrotu podatku o ile ktoś ma podatek do zwrotu. Korzystając z ulgi prorodzinnej, rehabilitacyjnej czy innej to czasami nie zostaje już nic podatku do odliczenia.
7:44,gościu gdzie ty kończyłeś jakakolwiek szkołę.Twoje teorie powstały chyba podczas zebrania kółka różańcowego.Nie osmieszaj sie fachowcu.
9:29 tu nie chodzi o powierzchnie domu ale o zużycie prądu w danym domu.Wyobraź sobie ,ze w domku o pow.100m2 moze być wieksze zuzycie niz w niejednym 300-tu metrowym molochu.60 tys.zł za foto?!!!!!Tak ,to możliwe,ale po co komu wytwarzac ponad 14 kV rocznie jeśli sam zużyje niecałe 4 kV?No chyba ,ze chce handlować prądem.
Nie pohandluje, bo może tylko odebrać 80% tego co wytworzył i ma na to rok.
Więc instalacja na 14kV za 60 tysięcy mija się z celem.
Akurat to prawda, u mnie wyłącza się co jakiś czas falownik, zwykle w święta i w godzinach porannych, napięcie wzrasta do 254 V, mogę to sprawdzić bo mam monitoring pvmonitor.