Czy ktoś z was brał może dotacje 40 tyś. na rozpoczęcie działalności? Czy trudno dostac taką dotację i jak to wygląda wogóle w praktyce?
A na jaką działalność chcesz się ubiegać o dotacje?Bo jeżeli chcesz samochód czy kompa,to też raczej zapomnij.
Przede wszystkim nie chodzi mi o dotacje z urzędu pracy tylko o dotację z kapitału ludzkiego 40 tys.
Kompa nie potrzebuje kupować, samochód tez mam.
Co do działalności to cały czas się zastanawiam z czym by tu wejść na nasz wspaniały ostrowiecki rynek żeby sie utrzymać i nie popłynąć.
Mam dość bezrobocia i chcę sama sobie dac pracę.
Najlepiej wejść z czymś na czym się znasz i co lubisz robić. Dofinansowanie 40 tyś ? jest dla wybranych a zwykli mogą jeździć w kółko na kursy spotkania i tak nic nie dostaną. Smutne ale prawdziwe, możesz liczyć na max 8 tyś z pup o ile jeszcze dają ale z takim układem lepiej z dziada odłożyć.
zebys z tego dziada nie odlozyl czasem, kokosy ze ho ho.. lepiej wziasc te 8
Dobrze przygotowany wniosek + mocne poparcie argumentami, że interes będzie rentowny (liczy się również to w jakim stopniu działalność będzie "pokrywała" się z Twoimi umiejętnościami) i śmiało składaj.
I jeszcze jedno. Pamiętaj, że aby dostać 40000 zł musisz mieć 15% tej kwoty czyli 6000 zł wkładu wlasnego.
ja składałam dwa razy o tą dotację i niestety nie dostała. Raz w kielcach a raz u nas w Ostrowcu na siennieńskiej. choć pomysł dobry i prawie żadnej konkurencji to stwierdzili ,że moje wykształcenie kierunek studiów jest inny i dlatego nie dostane. może część w tym prawdy ale jeśli coś się lubi robić i ma się o tym pojęcie. Trudno po 2 razie narazie dałam sobie spokój ale niedługo będę znowu próbować
Zakładaj prywatne archiwum ,w Warszawie takie firmy są rozchwytywane.
a jezeli ktos dostal dotacje z pup-u tylko ze malą kwote, to czy moze po jakims czasie sie starac o dofinansowanie np. z UE ?