Nie narzekaj na Ukraińców. Ostatnio im rozdawali laptopy za darmo, gdyż wiadomo. Wojna.
Nie stać cię na prowadzenie firmy to ją zamknij. Dla przedsiębiorców najlepiej by było żeby pracownik robił za miskę ryżu.
I właśnie dlatego zamykamy trochę zakładu i zwalniamy ludzi w Starachowicach.
Rosną koszty pracownicze - rosną (jeszcze bardziej) ceny towarów i usług. Proste.
No, ale... PiS dał :)
Masz rację, przestaje mnie stać na prowadzenie firmy. Szczerze, boję się że tyle rodzin może zostać bez żadnego dochodu jeśli nie uda im się szybko znaleźć pracę. Co ty myślisz, że nie chciałbym, aby pracownicy w firmie dobrze zarabiali, żeby byli zadowoleni z pracy w mojej firmie? Żeby nie chcieli odchodzić, bo cenie ich doświadczenie. Szeregi bezrobotnych i pobierających zasiłki zwiększa się, a utrzymywać ich będą ci którzy jeszcze pracę będą mieli. Faktycznie lepiej zamknąć niż czytać takie głupoty.
Własnie rządzący ustalili, że wykształcenie jak i doświadczenie (staż pracy) nie mają żadnego znaczenia.
11:46 Ciebie to nie dotyczy, jak sam powiedziałeś to dotyczy normalnych pracowników.
I cyk. Polaki się cieszą, że przez to wszystkim składki podskoczą. Za to idealny przykład kompetencji rządu. Prognozowana inflacja po tym ruchu to 30%.
Jako pracodawca jestem pewien że będę zmuszony do zwolnień. Coraz mniej zamówień coraz droższe koszta.
Zawsze mnie bawi jak ludzie cieszą się z podniesionej ustawowo minimalnej. Myślą, że ich poziom się zmieni. Nie! nadal będziesz zarabiał minimalną i nadal będzie stać cię dokładnie na to samo. No tylko większe składki do budżetu będziesz odprowadzał.
Aż szkoda tutaj tego nie przypomnieć:
I pyk ceny żywności i nie tylko w górę że minimalnego podwyżka to "pic na wodę "
Nie 6,08 proc. PKB, ale zaledwie 4,81 proc. wyniosą realnie publiczne wydatki na zdrowie w 2023 roku – wynika z opublikowanego Monitora Finansowania Ochrony Zdrowia.
Kolejne pisowskie kłamstwo do odkłamania. Ciekawe na co idzie ta zwiększona składka zdrowotna , ale na pewno nie na Zdrowie!!!
Drodzy przedsiębiorcy. Nie jest tak źle. Bo jakby było, to pojawiłoby się dużo ogłoszeń " zamienię Leksusa na Golfa III na gazie" A takich ogłoszeń póki co nie ma. Skończyły się czasy gdzie pracownik słyszał " na twoje miejsce mam dziesięciu" Nastały czasy gdzie trzeba zapłacić pracownikowi i zapłacić podatki. A to może się niektórym nie podobać. Bo kto to widział robolowi uczciwie zapłacić. Hańba!
21:46 Jakby tak było to by było wmóstwo ogłoszeń w Ostrowcu. No niestety tak nie ma jakbyś chciał.
Gdyby ta podwyżka płacy najniższej krajowej wynikała z wzrostu gospodarczego Polski np. gdyby były uruchomione inwestycje takie jak produkcja samochodów elektrycznych i te samochody sprzedawały się na pniu, gdyby budowano statki w Stoczni Szczecińskiej i były by kolejne zamówienia na nie od wielu armatorów, gdyby po otwarciu przekopu Mierzei Wiślanej aktywowano by port w Elblągu (nie wiadomo kiedy pierwsze statki tam przypłyną), gdyby zainwestowano w tanią energię odnawialną , itd, itd. to wtedy każdy by rozumiał potrzebę wzrostu płacy nie tylko minimalnej ale wszelkiej. Jeżeli natomiast ten wzrost odbywa się tylko po przez dodrukowanie kolejnych banknotów polskiej waluty, to jest to duży problem dla zwykłego Polaka i trzeba się tym martwić.
Noi teraz to strzał w kolano. Będzie gigantyczne bezrobocie.