Jak podaje TV Lokalna w Telefaktach dzięki CAZ,powstało 185 Firm w różnych branżach.Zainteresowanie dofinansowaniem rośnie.Większość takich Firm pozostaje na rynku(tak podają Telefakty,a wolne lokale czekają na pod wynajem.OSM ma ich kilkanaście.Bezrobocie spada- było17% teraz nieco ponad 14%(co siódma osoba jest bez pracy)Co o tym myśleć?
Co o tym sądzimy? bzdury i pijar jeżeli jest tak dobrze to dlaczego tyle lokali jest do wynajecia w mieście
Lokali do wynajęcia i do sprzedania coraz to więcej i więcej.....w okolicach Rynku chyba najwięcej.Nawet w atrakcyjnych miejscach wydawało by się,że nie powinny być puste-a jednak.
Ciekawe czy moja firmę wzięli pod uwagę, bo z TYM CAZ nie miałem i nie mam nic wspólnego.
Bicie piany z niczego. Napisz jeszcze, że to prezydent tak skutecznie działa. Żal tylną część ciała ściska.
Powstało 185,ale niech powiedzą ile po 2latach małego Zus-u pozostało.Zasada działania jest taka(w większości)że,Firma działa,ale tylko do chwili posiadania t.zw "ulgi", potem likwidują.Ot taki kołowrotek.W większości są to drobne usługi,albo drobny handel....
Co z tego że powstało tyle firm?Czym tu się chwalić?Lans PUP i tyle...
Tak to jest prawda wczoraj pisałem w skrócie o godz 21.38. Meritum sprawy jest że osoby z Centrum Aktywizacji i Biura Pracy mają zatrudnienie, po zatym wskaznik bezrobocia cały czas jest ruchomy dzięki takim działaniom i wg analiz papierkowych ciągle spada ,natomiast w rzeczywistości jest na takim samym poziomie od 5 lat.Te wszystkie staże,umowy nie przekraczające 6 miesięcy to wynik pewnego nie pisanego układu my robimy wszystko by bezrobotny wyszedł z bezrobocia natomiast tzw bezrobotny za 4 czy 6 miesięcy rejestruje się od nowa............WIEC MY MAMY PRACĘ BEZROBOCIE SPADA W MIEŚCIE WG SZACUNKOWYCH DANYCH PAPIERKOWYCH ,A FAKTYCZNIE JAK NIE BYŁO PRACY TAK NADAL NIE MA.
Niech pracownicy PUP na chwilę zamienią się miejscami z bezrobotnym i wtedy zobaczymy.Niech pokarzą jak skutecznie szuka się pracy w Ostrowcu.Chciałbym to zobaczyć.Wymądrzać się to każdy potrafi,jak ma intratna posadę i pieniądze.
Bajki dla dorosłych to opowiadał kiedyś Jan Kobuszewski,a tu proszę jaki sukces w Ostrowieckim PUP.Tyle firm się otworzyło dzięki CAZ- nie do wiary jakich mamy obrotnych bezrobotnych nagle...Ale poproszę o wnioski!
Wszystkie refundacje, staże, dotacje to głupota jakich mało. Wystarczyłoby zmniejszyć na stałe ZUS dla małych firm i dużo więcej osób by rejestrowało firmy, które mogłyby prosperować nawet przy niewielkich dochodach. Ale skąd urzędnicy mają to wiedzieć, skoro firmy sami nigdy nie prowadzili.
ostatnio TV lokalna podała, że firmy potrzebuja ludzi do pracy a ich nie ma w ostrowcu?
coś mi tu zalatuje tym śledztwem w UM...
Składka dużego ZUS-u jest zabójcza dla małej jednoosobowej firmy.Składkę trzeba odprowadzić bez względu na dochód,i to jest cała tajemnica.Zgadzam się z gość20:52,iż małe firmy powinny korzystać z ulgi cały czas.Bez żadnych dotacji z PUP ludzie by z chęcią zakładali firmy,choćby dlatego żeby sobie dorobić.Będąc zatrudnionym na umowę zlecenie muszą płacić ZUS w pełnej wysokości i już niestety"droga"się zamyka.Wydaja miliony na aktywizacje itp,a tu takie proste rozwiązanie....dlaczego nikt o tym nie pomyślał?