Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy uważasz, że dobrze zagłosowałeś w kwietniu wybiarając obecnie rządzących?
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Dzień Pański - kolejny

Ilość postów: 3931 | Odsłon: 178727 | Najnowszy post | Post rozpoczynający
Aktualny widok mógłby udostępnić posty, które oczekują na weryfikację (m.in. sprawdzenie, czy są zgodne z Zasadami Forum). Jednak w tym wątku brak jest takich postów. Przywróć zwykły widok wątku „Dzień Pański - kolejny”.
                    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 2679

Odp.: Dzień Pański - kolejny

A jednak....kolejna blokada.

Tak oto nowomyśliciele zamykają usta myślącym inaczej niż oni.

Nic z tego. Ja się nie poddam, a jak widać, mimo braku nowych postów czy też zalegania w "katakumbach" moich wpisów ( i braku ich widoczności w słupkach po pomyślnej weryfikacji ) wątek jest czytany. Musicie z tym żyć i z z tą waszą nietolerancją, która zatruwa wam życie również.

Bóg jest wielki, a Jego chwała trwa na wieki. Amen

Ten post oczekuje na weryfikację (m.in. sprawdzenie, czy jest zgodny z Zasadami Forum). Czytelnicy Forum mogą na razie nie mieć dostępu do tego posta.

Dlaczego post oczekuje na weryfikację?

Co zrobić, aby moje posty sporadycznie oczekiwały na weryfikację (aby wyświetlały się niemal zawsze bez weryfikacji)?

Felice123 Dziś, 15:56 ZgłośOdpowiedz

Gość_Felice123
                      Zgłoś
                      Odpowiedz
                  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 2684

@ Magilla.... żyjesz ?

Pytam, bo zaczynam się na poważnie o Ciebie martwić.

Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałeś mój post z 29.10.2018r., godz.11.20. Pisałam w nim (w ad. 2) o sobie...o moich doświadczeniach (nie tylko z wiarą).

Gdy zaś chodzi o przypisany Tobie wężowy walor, to nie odbieram go pejoratywnie. Wręcz przeciwnie ...cenię sobie takie umiejętności wykorzystywane w słusznej sprawie.

(Nie)ciemniak12 też jakoś zniknął....

Może pora i na mnie ?

Żartuję oczywiście :))

Felice123
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 2647

Czy chronologicznie nie został pominięty ‘Dzień Pański – kolejny’? Lepiej późno, niż wcale, @Felice123 :)).

Wiem, że to wymaga wyrzeczeń, a napisać ad hoc, to też nie za bardzo ma sens, więc może jednak tym razem ('wyborczym') niekoniecznie.

Magilla
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Dzień Pański - kolejny

Jutro@ Magilla...., nie zapomniałam. Wspomnianym "ad hoc" się nie przejmuję, to byłby zbędny jak dla mnie garb.Konieczne jest ex post. Rok liturgiczny to rok lirurgiczny, porządek musi być dla zachowania ciągłości niedzielnych czytań. Jutro otworzę tę furtkę, której poszukiwałam od wczoraj :)).

Felice123
          Zgłoś
          Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 2663

Wczesnoporonnym?

SCZ
        Zgłoś
        Odpowiedz

Zwykła pomyłka, czy znów obniżasz loty ? :))

Felice123
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 2649

Dziwna sprawa. Dwa razy już - dziwnym zbiegiem okoliczności- straciłam tekst dotyczący I czytania. Uznając więc w końcu to za sygnał, daruję sobie i przejdę od razu do centralnego Słowa z ostatniej niedzieli. Czas oddać Bogu to co Mu się należy - cześć i chwałę.

A w Ewangelii (Mk. 10, 35-45).... niemalże jak w wielu rodzinach przy stole biesiadnym. A to ukochany (nic nie szkodzi, że tylko w swoim subiektywnym odczuciu) synunio (czytaj: pierwszy przyboczny) nie wiedzieć czemu, zaczyna głupio gadać, że jemu się należy najwięcej zaszczytów i uznania, bo taki uczynny (wiecznie na kolanach)....a to "ni z gruszki, ni z pietruszki" do akcji o przyszłą schedę - za swoje zasługi na polu walki o miano najwierniejszej służebnicy - włącza się córunia, która czując pismo nosem - trzyma rękę na pulsie. A pozostali .... może chociaż oni pokorniejsi ? Nic z tych rzeczy. Ciskają gromy na lizusów pomszcząc na nich w duchu i trącają się po sąsiedzku porozumiewawczo łokciami i kolanami pod stołem... i knują...knują....knują i spiskują...spiskują ....spiskują. Tort duży, ale "rodzina" jeszcze większa. Czy dla wszystkich wystarczy ?

Normalne stosunki :))

Czyżby ?

Pan nasz Jezus Chrystus twierdzi coś innego.

Mówi, że jakikolwiek ucisk doznawany od wielkich tego świata; tych, którzy - w poszukiwaniu zaszczytów - wywyższają się ponad innych chołubiąc swojej żądzy chwały/swojemu pragnieniu władzy i nie folgują zupełnie swojej pysze, nie pochodzi od Niego.

Co więcej - Pan nasz Jezus Chrystus mówi tym wszystkim, którzy mają zapędy, by innych zmuszać do klękania i oddawania hołdów za " kawałek tortu" , że to przede wszystkim oni mają służyć, i to nie tylko tym, którzy im schlebiają np. przy urnach, ale wszystkim, dbając o dobro wszystkich ludzi, a nie tylko tych, dla których np. liczy się relaks i zabawa w przerwie między... relaksem i zabawą.

Pożyjemy, zobaczymy.

Jedno jest pewne. Tylko Bóg uzdalnia do takiej służby. Tylko ten, kto służy Bogu, służył też będzie dobrej sprawie. Taka służba nie ma nic wspólnego z grzaniem pierwszych ławek w kościele i z innymi pokazówkami/ustawkami.

No to ekipa.... do służby. 5 dłuuuugich lat. Każdą służbę ku pożytkowi ogólnemu, a nie tylko na rzecz kolesi, społeczność Ostrowczan chętnie przyjmnie i przy urnach za pięć lat podziękuje.

Felice123
      Zgłoś
      Odpowiedz

Co to znaczy błogosławić?

SCZ
        Zgłoś
        Odpowiedz

Chcesz definicji, czy chodzi ci o opis rytuału błogosławieństwa ?

Felice123
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 2671

Łaska Wam i pokój w ten kolejny dzień podarowany nam przez Pana naszego Jezusa Chrystusa.

Dzisiaj z bogactwa Słowa przewidzianego na dzisiejszy dzień skupię się na dwóch fragmentach:

"Idą i płaczą

niosąc ziarno na zasiew,

lecz powrócą z radością

niosąc swoje snopy".- tj. na Ps 126 (125), 1b-2b. 2c-3. 4-5. 6).

Powrót do przeszłości....Wigilia Święta Zesłania Ducha Świętego.... stoję i płaczę ...przede mną księdz Mirosław ( właśnie wczoraj odszedł do Pana)...w zupełnej prawdzie wobec siebie samej... nie obwiniam ( już nie...a przynajmniej w tejże chwili) tej osoby, która zabiera mi życie, którego tak bardzo bronię nie akceptując sytuacji, w których tracę radość, energię, chęć egzystencji, w których jestem zmiażdżona cierpieniem.

Stoję przed Nim (już śp.księdzem Mirosławem - świeć Panie nad Jego duszą) i wiem...wiem też , że i On to wie... wiemy oboje, że walcząc ze swoją historią, walczę z nikim innym jak tylko z Bogiem, który wie lepiej.. jestem więc na przegranej pozycji... to też wiemy ( z doświadczenia)... wiem Ja i wie Ksiądz Mirosław. Sprawa poważna...chodzi o życie moje, mojej rodziny. Nie mówi mi: przestań, odpuść, zaprzyj się siebie. Wiem, że jest zmęczony, że chętnie poszedłby już na plebanię...odpocząć. Teraz jednak jest dla mnie, traci dla mnie swoje "życie" ( czas, energię, mimo późnych godzin wieczornych, dobiera słowa konieczne by mnie podźwignąć ...by uratować "tę", która dana mu została pod opiekę w tej właśnie sytuacji/chwili). Co mówi ?

"Płacz dziecko... płacz....kolana będą boleć, odmówią ci posłuszeństwa... to konieczne...przyjdzie jednak czas radości...".

Czekam...moje kolana jeszcze niedostatecznie mnie bolą....mijają kolejne dni - na przemian: poczucie bezsilności (sygnał, że walczę); potem padanie na kolana i wołanie do Boga "Jezusie - synu Dawida ulituj się nade mną" i wracam do życia, znów idę..do przodu.

Ksiądz Mirisław dla mnie pozostanie tym kapłanem z drugiego czytania z dzisiejszej niedzieli, który współczuł wtedy ( w swojej słabości wynikającej z ograniczoności sił fizycznych/witalnych) mojej słabości ....i nie stracił przy tym pogody ducha wypowiadając słowa, które będę pamiętać (Hbr 5, 1-6).

Felice123
      Zgłoś
      Odpowiedz
1234 ... 139140142144145 ... 216217218219
Przejdź do strony nr
46 postów w tym wątku zostało wyłączonych z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -