Dokładnie używaj rozumu to nie boli.
Chyba już skleroza u ciebie się pojawiła. Albo wybiórczo stosujesz historię tak dla wygody i poparcia swoich też. Co nie wygodne to przemilczeć albo pod dywan. Widać naukę Kościoła Katolickiego.
Tyrani zawsze szli ramię w ramię z Kościołem Katolickim i wiarą katolicką twierdząc że wyrażają wolę Boga, przy tym stosując przy tym różne "boskie" narzędzia w postaci tortur i mordów.
Przecież Bóg jest jeden, ponad religiami. Nie ma sensu spierać się o to, czyja wiara lepsza bo i tak wierzy się w jednego Boga.
Masz 100% racji, tylko powiedz to felice123, która twierdzi że obecną władza jest z woli Boga, ciekawe czy tak twierdziła za poprzedniej władzy. I ciekawe czy według niej prezydent Ostrowca też jest z woli Boga?
Każda władza, nie każdy jednak ogarnia sens Bożej sprawiedliwości w planie zbawczym każdego człowieka:
"Dlaczego narody się buntują,
czemu ludy knują daremne zamysły?
Królowie ziemi powstają
i władcy spiskują wraz z nimi
przeciw Panu i przeciw Jego Pamazańcowi1:
«Stargajmy Ich więzy
i odrzućmy od siebie Ich pęta!»
Śmieje się Ten, który mieszka w niebie,
Pan się z nich naigrawa a wtedy mówi do nich w swoim gniewie
i w swej zapalczywości ich trwoży:
«Przecież Ja ustanowiłem sobie króla
na Syjonie, świętej górze mojej».
Ogłoszę postanowienie Pana:
Powiedział do mnie:
«Tyś Synem moim,
Ja Ciebie dziś zrodziłem3.
Żądaj ode Mnie, a dam Ci narody w dziedzictwo
i w posiadanie Twoje krańce ziemi.
Żelazną rózgą będziesz nimi rządzić
i jak naczynie garncarza ich pokruszysz»
A teraz, królowie, zrozumcie,
nauczcie się, sędziowie ziemi!
Służcie Panu z bojaźnią
i Jego nogi ze drżeniem całujcie5,
bo zapłonie gniewem i poginiecie w drodze,
gdyż gniew Jego prędko wybucha.
Szczęśliwi wszyscy, co w Nim szukają ucieczki." (Ps 2).
i Jego nogi ze drżeniem całujcie5,
bo zapłonie gniewem i poginiecie w drodze,
gdyż gniew Jego prędko wybucha..
///
Bóg jest miłością i wszystko robi z miłości do nas...
Jak toto pogodzić...?
Bóg: kocham was, dzieci moje, misiaczki moje słodziusie, niu niu niu, ale spróbujcie mi się sprzeciwić lub nie skakać wystarczająco wysoko, a złamię waszą wolę i spalę do kości wasze ciała, zetrę w proch miliony i nawet po śmierci będę torturował bez końca w miejscu, które specjalnie do tego celu stworzyłem. A czy mówiłem już, że bardzo was kocham? To teraz powtarzajcie: Bóg jest miłością, Bóg jest miłością...
Dzięki Panie z cudowny show:święte wojny, chytry kler.
Dzięki Panie za: rozbieżny zez, hiva, raka i za świerzb.
Piekło, szatan, zez, hiv, rak, świerzb, hitler, stalin, śmierć pierworodnych, covid, głód, globalne ocieplenie, susza, cierpienie zostały stworzone dla naszego dobra, po prostu nasz rozum nie jest w stanie pojąć boskiego zamiaru i wielkiego dobra, które docelowo z tych plag wyniknie. To przecież takie proste. A teraz powtarzaj ze mną: Bóg jest miłością, Bóg jest miłością...
Aż sobie zanuciłem :)
Aleś Ty porąbany do g z G11;06
Bóg jest miłością i każdego traktuje sprawiedliwie. Dlatego między innymi dusze doświadczają reinkarnacji czyli ponownych wcieleń. Każdy błąd można naprawić, każdą lekcję na ziemi powtórzyć.
Albo z tym: "...Bóg miłosierny i litościwy, cierpliwy, bogaty w łaskę i wierność... też ze Starego Testamentu (Wj. 34, 6b). Zawrzyj z nim Nowe Przymierze w ciele i krwi Pańskiej - w Kościele, bo tak to uczynił i przewidział dla nas. Dowiesz jak pogodzić gniew z łagodnością i miło(ść)/sierdzie ze sprawiedliwością.
Zawrzyj z nim przymierze (czyli podporządkuj się i nie pyskuj) albo giń przeklęty na wieki. W prawie nazywamy to klauzulami abuzywnymi, gdy jedna strona kontraktu może wszystko a druga może potulnie spełniać rozkazy albo płacić niewspółmierną do winy karę (10 lat więzienia za batonik, nieskończona ilość czasu nieludzkich tortur za cudzołóstwo). To ja już wolę sobie nucić z gościem z 11:17. Ale może trzeba zaktualizować mantrę, skoro sama Felice uznaje to za stosowne? "Bógo jest gniewem i miłością, Bóg jest gniewem i miłością...".
Wiara jest łaską ale to nie znaczy, że muszę wierzyć w to samo co Ty. Ja mam inny obraz Boga. Bardzo dobrze opisane jest to wszystko w "Księdze duchów" Allana Cardeca. Bóg jest miłością.
Czy to Ewangelie dały początek Kościołowi, czy raczej Kościół dał początek Ewangeliom?
Czy to Allan Cardeca dał początek Bogu/Słowu, czy Bóg dał początek (stworzył) Allana Cardeca?
Bóg sam o sobie świadczy, bo dał się poznać przez swojego Syna, który udzielił swojego Ducha Św. swoim apostałom i ich uczniom ( tworzącym Kościół), którzy je spisali, a Kościół podał w zbiorze jako pisma święte.