Nie nazwałabym siebie drobiazgową, nawet pomimo mojej kobiecej natury, a uważam się w tej materii za "przedni sort" (najlepszy, bo poddaję się tej naturze kobiecej bez sprzeciwu, współpracując z Bogiem w dziele jego sworzenia. :))
Odpowiadając zaś przewrotnemu GiordanoBruno ( vide pytanie o plasowaniu biesiadników na uczcie weselnej) zastosowałam się do mądrości Bożej z Ewangelii wg. Św. Mateusza (21, 25), która poucza nas jak traktować ludzi przewrotnych.:))
Wypad z baru głupia ...babo z madrości mojej.
Ty przedni sort ?? Z nowu leków nie wziełaś.
Nic z tych rzeczy. Przerosła Cię odpowiedź na proste pytanie. Także stój sobie z kolumną jak lubisz.
Z tyłu, za kolumną, nie ma miejscówek siedzących. Tam są zazwyczaj już drzwi. Chyba, że parkan kościelny dla "wolnych słuchaczy na zaocznych z dużym nuedosłuchem - okupujesz. Dziękuję... ja zostaję za kolumną/ postoję.:))
Miło się rozmawiało GB, ale muszę kończyć. Trzymaj się.
Z tyłu, nie za kolumną. Tam jest sporo wolnych miejsc, ale tylko dla prawych. Ci nie prawi stoją za kolumną lub pchają się na przód na afisz wywyższając się.
Pisze tylko o Panu a ani słowem nie wspomina o Matce Bożej. To nie jest katoliczka.
Ty nie masz ni w ząb kobiecej natury. Masz naturę butnego chłopca.
Tyle ode mnie.
Gościu z 14:32, nie wiem, czy ”mądrzej” zabrzmiało, czy może prawdziwie.
Z Twojej strony już sama forma wpisu daje do myślenia, bo używanie form dawnych (‘cytata’) raczej kojarzy się z próbą dezawuowania adwersarza (podobnie jak z nutką pogardy o księdzu mówić ‘klecha’), a to, że ‘walniesz tu cytat’ z Pisma Świętego ma znamiona nieposzanowania Go i być może manipulacji. Zapewne też dlatego Felice123 (pozdrawiam) napisała o ludziach przewrotnych.
Ten cytat z Ewangelii mówi o skromności, jej braku, ale nie zapominajmy też o fałszywej skromności. Musielibyśmy prześledzić tu poszczególne posty i wskazać u poszczególnych osób na posiadanie jednej z tych cech (nie osądzać, a zasygnalizować).
Nie wiem, czy w Twoim przypadku, w związku z tym co napisałem w pierwszym zdaniu, nie należałoby rozważyć tę trzecią ewentualność, bowiem można intencjonalnie i z premedytacją wykorzystywać fałszywą skromność do manipulowania ludźmi, aby markując określone zachowania, więcej osiągnąć.
Fundamenty naszej wiary są oparte na skromności (często kojarzonej z prostotą) Pana naszego Jezusa Chrystusa. Obok potocznie rozumianej skromności, skromność to pokorne słuchanie Pana Boga i wypełnianie Jego przykazań, czyli pełnienie Jego woli. Bowiem prawdziwa skromność kształtuje się w człowieku, kiedy bezgranicznie ufa Bogu. Bycie skromnym w tych trudnych czasach, to także świadoma decyzja pójścia za Chrystusem, to odważne bycie apostołem. Także w Internecie, uwzględniając jego prawa i własne, ludzkie emocje w intensywności uwarunkowane ważnością spraw.
Wszyscy mamy skłonności do grzechu, ale pomówienie o brak skromności czy fałszywą skromność nie uzasadnione przykładem czy dowodem, może być zgubnym znakiem drogi życiowej opartej ma pysze, fałszywej skromności właśnie i braku pokory, które także innych mogą doprowadzić do dezorientacji i chaosu.