Oparty na prawdziwych wydarzeniach dramat sensacyjny przedstawiający życie Tomasza Komendy - młodego mężczyzny niesłusznie skazanego na 25 lat więzienia za gwałt i zabójstwo nastolatki. Po 18 latach odsiadki, na jego drodze pojawili się prokuratorzy i policjant, którzy postanowili odkryć prawdę stojącą za zagadkową sprawą zatrzymanego. Tomasz Komenda miał 23 lata, kiedy jego normalne życie zostało brutalnie przerwane.
Reżyserem jest Jan Holoubek, głównego bohatera filmu gra Piotr Trojan. Premiera w kinach 18 września 2020.
Utwór promujący film 25 LAT NIEWINNOŚCI SPRAWA TOMKA KOMENDY zaśpiewał Kazik. (link w nastepnym poście).
Przepiękny protest song i nikt tego nie mógł wykonać, jak tylko Kazik. Nie znajdzie się chyba człowiek na tej ziemi, który byłby w stanie objąć swoim rozumem, jakie piekło na ziemi przeszedł niewinny Tomasz Komenda w swoim młodym życiu. Jak po czymś takim żyć dalej i zapomnieć doznane krzywdy?
Cały dzień ta piosenka za mną chodzi. Kazik , jak zwykle, wykonanie-:Liga Mistrzów. Dobrze, że w końcu znalazło się paru uczciwych, nieskorumpowanych ludzi i popchnęło tę sprawę do przodu. Jednak żadne zadośćuczynienie nie zwróci chłopakowi tych straconych lat i koszmaru jaki przeszedł przez te 18 lat.
Popatrz, jaki jest poziom tego forum, jacy ludzie tu się wypowiadają, co ich interesuje, porusza, co jest dla nich w życiu ważne, jaki jest ich poziom empatii wobec drugiego człowieka? Chyba tylko ty założycielu/założycielko wątku i ja zabraliśmy głos na temat tej niewyobrażalnej ludzkiej tragedii. Innym to wisi. Ważniejsze jest plucie na ludzi i ubliżanie, a przy tym bezczelne nazywanie siebie patriotami i wielkimi katolikami. Nie chce się gadać. Ja na pewno wybiorę się na ten film w pierwszym możliwym terminie. Dzięki za Twój wątek.
Powinien w podzięce złożyć kwiaty Kaczyńskiemu za ten wyrok.
Kaczyński osobiście interweniował w tej sprawie.
21:17. Pierwsze słyszę. Bez wątpliwości tymi, którzy się przyczynili do uwolnienia Komendy są: oficer CBŚ i dwaj prokuratorzy, ale teraz, jak zwykle ojców sukcesu będzie wielu.
21:04. Jakie zasługi ma pan Kaczyński w uniewinnieniu Tomasza Komendy? Wylicz je. Tobie już naprawdę bije na mózg ten komunistyczny kult jednostki.
A niby czemu słonko wysnułeś tak odważne wnioski?
Bo jesteś na tym forum jedynym, bezwarunkowym fanatykiem Kaczyńskiego. Aż się boję myśleć, czy ty czasem nie modlisz się do niego. Nie nazywaj mnie "słonkiem", bo nie lubię takich poufałości w wykonaniu facetów.Jesteś gejem?
No nie jestem ale do takich co sobie teorię dorabiają, to trzeba pisać lub mówić delikatnie. Szukasz innego ciepłego? no niestety słonko nie u mnie :)
21:29. To ty stara gejozu ciemniaku13?
Musisz się go zapytać, może i ci odpowie, mnie nic do tego co was łączy poza forum.
cHODZI chyba o to jaki wpływ miał LK na wyrok. Chyba, że się mylę.
Kaczyński już nie miał wpływu na sam wyrok bo nie był już ministrem w tym czasie, śledztwo się wlokło a prokuratorzy się zmieniali jeden po drugim, jednego nawet zamknęli chyba za łapówki. Po interwencji Kaczyńskiego śledztwo nabrało rozpędu, bo musiał być znaleziony winny i padło na Komendę. Pewnie w tym czasie większość go od **** wyzywała i cieszyła się z wyroku a obecnie już się tego nie pamięta ale metody nadal się chętnie stosowane przez ówczesnego zastępcę.
Acha czyli skoro interweniował i nawet wytropiono skorumpowanych policjantów, którzy następnie w pośpiechu wyszukali "ofiarę" na zabójcę to wina jest Kaczyńskiego? Zdumiewa, jak wielu idiotów jest na tym forum, kwalifikujacych się do leczenia.