Mnie zastanawia jakie obecnie pracujący będa mieli emerytury bo mnie się wydaje , że są okradani na rzecz poprzedniego pokolenia, które tak dzielnie "pracowało" w PRL i budowało nam socjalizm ? w latach 70-80 tych ci ludzie odkładali po 5 dolarów miesięcznie a dzisiaj mają 500 dolarów miesięcznie emerytury, chociaż w kasie jest tylko 250 dolarów. Dzisiaj pracujący "transferują" do dzisiejszych emerytów 120-130 miliardów z czego TYLKO POLOWA to składki ZUS a a 50-70 miliardów (zależnie od roku) to ordynarne zabieranie pieniędzy z wpływów VAT, PIT, CIT i przekazywanie ich emerytom, zamiast budowania dróg, szkół, porzadnych pensji dla pielęgniarek, nauczycieli, budowy nowych sadów, wsparcia wojska, straży pożanej i Policji. Bezczelniejszej kradzieży w Polsce to jeszcze nie było, bo jednocześnie okradanym się mówi - "My zabieramy kasę od Was do emerytów ale wy za 15-30 lat nie będziecie mieli emerytur !!!" Czy naprawde emeryt dzisiaj musi mieć 3000 emerytury a ten finansujący za 20 lat 1000 zł ??? Skoro ZUS uważa, że po 40 latach pracy ja mam mieć 1500 brutto emerytury to dlaczego dzisiaj emeryt za te same lata pracy ma 6000 zł ??? ktoś pracował krótko i ma dzisiaj 1300 emerytury, to osoba z podobnym stażem będzie miała za 20 lat 800 emerytury (przed komentowanie warto popytac znajomych zwłaszcza kobiet, jaką prognozę im przysłał ZUS)
Moja emerytura po 35 latach pracy to 1.658 zł wiec nie szczuj smarkaczu na emerytów bo oni całe swoje zawodowe życie odprowadzali składki na ZUS i teraz maja prawo do świadczeń . Za to co się wyprawia i jakie są perspektywy dla przyszłych klientów ZUS podziękuj obecnej władzy. Jak będziecie pracować krótko to będziecie na starość zdychać
Nie przesadzaj 10:51. Ty pracowałeś 35 lat a innym każesz pracować dziesięć lat więcej ? Niskie emerytury w przyszłości to efekt umów śmieciowych, pracy na czarno oraz ujemnego przyrostu naturalnego. Odpowiadają za to wszyscy politycy, którzy rządzili do tej pory i nic z tym nie zrobili. Obecna władza próbuje coś działać w tym kierunku ale jest już trochę na to za późno.
Polikwidować renty nierobom którym się nie chciało robić a mają większe renty za łapówki niż ludzie którzy pracowali
ZUS jest bogaty. Utrzymuje emerytów za granicą , którzy w Polsce ani jednego dnia nie przepracowali.
Jestem na emeryturze A należałam do OFE czy dostanę pieniądze czy już nie
Jedyne co jest pewne to, że niedługo dostaniesz podwyżki pradu
Gdzie Ty widzisz tych emerytów co mają 3000 ? Większość z tych, których znam ma 1200-1600 maksymalnie.
Uważam, że po raz kolejny nie mamy do czynienia z żadną reformą emerytalna, tylko prostackim skokiem na kasę.
PIS regularnie kradnie nam na naszych oczach 15 % tego co przez ostanie naście lat uzbieraliśmy. To potężne pieniądze. Pójdą na 500+ dla ludzi, którzy kompletnie takiego wsparcia nie potrzebują (na rodziny, których dochód wynosi 20, 30 czy 100 tyś miesięcznie też). Logiki, gospodarności czy dbałości o to co będzie za 20-30 lat nie ma w tym w ogóle.
Jest złodziej: tu i teraz.
W sumie to mistrz - złodziej. 40% przyklaśnie, bo im się należy. Teraz. Za 15 lat będą drzeć mordy, że znowu im się należy I znowu cudze.