Cześć.
Chciałbym założyć taki właśnie wątek. Jak dziś się gotuje obiad taki codzienny i taki weekendowy.
- Czy w tradycyjny sposób (jak rodzice nauczyli) czyli mielone kotlety z ziemniaczkami, czy ubity schabowy w panierce, czy mięso z szynki na sosik taki domowy, czy udka pieczone. Czy robicie zupy - ale takie z proszku czy może kupujecie np groch na grochówkę (do tego ziemniaczki w kostkę lub makaron) czy kaszę na krupnik no i czy te zupy robicie na wywarze z mięska jakiegoś czy tak na wodzie z bulionem.
- Czy może idziecie w nowe gotowanie. Może wzorujecie się na kimś (np Okrasa) czy może na jakiś kanałach YT (np policzona szama). Może samemu coś tworzycie.
- Czy może coś beż mięsa.
Podzielcie się proszę swoim Menu obiadowym. Może natchniemy innych. Pozdrawiam. :)))))))))))))))))))))))
No bo u mnie dziś właśnie mięsko z szynki duszone z cebulką i papryką, do tego młode ziemniaczki (z wody) z koperkiem, sałatka to: poszatkowana świeża młoda kapustka z ogórkiem i pomidorkiem. Czyli tak tradycyjnie. ;))))
Żeberka w sosie własnym. Skład:Zeberka, cebula i trochę mąki, młode ziemniaki i ogórki ze śmietaną.No i oczywiście do tego świeży kompocik z czerwonej porzeczki.
Perliczki faszerowane truflami w sosie pieczarkowym z batatami i surówką z jarmużu z dodatkiem kurkumy i kiwi oraz z marchwi i jabłka z dodatkiem kukurydzy
Zupa krem z białej rzepy z dodatkiem rzodkwi, pietruszki i zapiekanych grzanek
Deser: panna cotta z sosem z truskawek, bitą śmietaną i przekładanym naprzemiennie kawałkiem ciasta bananowego z ekologicznymi powidłami z mango
jak ja mam to zrobić ?!?!? mogę się wprosić :))))))))))
Założyłaś fajny wątek!!!Gotowanie to ważna sprawa,bo żywienie wpływa na nasze zdrowie!Jak gotujemy?Myślę,że zupełnie inaczej niż kiedyś.Jestem dojrzałą kobietą i chcę powiedzieć,że moje koleżanki i ja gotujemy teraz zdrowiej niż kiedy miałyśmy małe dzieci i puste półki!Tworzę sama obiady, wiem co smakuje mnie i mężowi,ciągle wymyślam nowe dania, bo stosuję nowoczesne przyprawy!U mnie dziś LECZO,ale jakże inne niż kiedyś robiłam!
Nie założyłaś tylko założyłeś
To znów ja ucięło mi dalsza cześć, a zatem piszę dalej
pasiBrzuch to ON, lubię gotować i z chęcią wypróbuję czyjeś pomysły. Poproszę coś więcej o tym leczo
Botwinkowa - na wodzie
Coś ucięło - ta botwinkowa to po nowemu na wywarze z warzyw, tylko buraczki na masełku podduszone. Pierś indycza w przyprawach gotowana, ziemniaczki z wody z koperkiem, cukinia grilowana, ogórki- bez śmietany. CEL - chuda doopa.
Super,że lubisz gotować!Jak pisałam moje leczo za każdym razem jest inne!Nie znoszę trzymać się przepisów!Dziś:uduszona pierś z kurczaka,cukinia, papryka czerwona, żółta, biała,cebula, twarde części pekińskiej,kawałek imbiru,obrane pomidory i mnóstwo przypraw:czosnek, papryka wędzona, czarnuszka , nasiona CHIA,p.caynne,kurkuma i inne ulubione zioła!Napisz czy Ci się podoba mój przepis!Podałam z ryżem,dziś białym!
Hmmmmm wygląda ciekawie. Chia mnie zastanawia-jak długo dochodzi do miękkości, a może nie musi, chrupkie są ziarna? I widzę że pikantne.
Chłodnik z botwinki, rzodkiewki i ogórka, jajeczko obowiązkowo
U mnie też botwinkowa z jajeczkiem oraz placki z cukinii.
Botwinka widzę na topie. Tylko że ja nie lubię żadnych takich różnorodnych gotowanych liści, ja od szpinaku to uciekam;))))) na surowo tak zjem. Pietruszkę wolę posiekaną i posypaną po rosole niż taką wygotowaną.
Tylko i wyłącznie tak, jak rodzice nauczyli. Żadne nowoczesne gotowanie w moim domu nie wchodzi w grę.
leczo dziś zrobiłam - takie po mojemu, z kabaczkiem,papryką, cebulą, pomidorami, kiełbasą i wieloma przyprawami. Zjadło się z apetytem. Jutro będzie bis.
U mnie dzis była zupa ogórkowa , a na drugie biały sos z szynki zaprawiony maką z dodatkiem cząbru i kluchy takie dobre, domowe. Tak, gniotę sama kluchy. Ogólnie kuchnia tradycyjna. Czasem zaszaleje i zrobię coś innego. Na przykład placki ziemniaczane z łososiem koperkiem i kozim serem.Zupy kremy z cukini, dyni, marchwi, brokuła. Wczoraj był bigos z cukini. Nie leczo, tylko bigos. Cukinia starta na tarce, do tego duzo zieleniny czyli pietruszki, selera i koperku. Kiełbasa pokrojona i usmazona i na koniec pomidor swiezy obrany ze skóry.Sól, pieprz.Bardzo lubimy. Natomiast tak jak Wy robicie leczo,z papryką pomidorem i cebulą, ja robie tak samo, tylko zamiast kiełbasy wbijam jajka.Kiełbasa do bigosu tylko. Pyszne jest z cukini jeszcze takie cos jak omlet. Jutro będe gotowała zupę z przepisu z Veto.stary przepis ponad 40 letni chyba. Ziemniaki, fasola, ryż koncentrat pom. Warzywa łącznie z kapustą białą.I na koncu zasmazka z maki na smalcu.A na drugie danie bedzie leszcz pieczony w piekarniku z dodatkiem natki pietruszki, koperku skropiony obficie sokiem z cytryny, ziemniaki z wody i surówka z marchwi.