Ile idzie ekogroszku na dom ok 200 metrów ??
Ja zapytam na jaki okres czasu starczą te 2 tony na dom 200m ? Jaka temperatura panuje wówczas w domu i czy ccw jest też grzana z pieca ?
Chyba przy temperaturze na zewnątrz +15 i wewnątrz +15. Bajka jakaś.
2 tony i zimno w chałupie minimum 3.5-4tony.
3,5 tony na dom 250 m2 i przepalanie drewnem.
a tona ekogroszku ile kosztuje ?? i ile trzeba drewna kupic na zime ?
Tona dobrego ekogroszku luzem 780 zł(pieklorz) należy pamiętać, że pokłady węgla dobrego węgla kończą się, a w praktyce już są wybrane pokłady.
W sprzedaży znajdują sie gorszej jakość węgle czeskie i rosyjskie, używanie takich węgli powoduje nadmierną korozję podajników i ślimaków. Poza tym ilość wody jaką nam sprzedają razem z węglem przekracza już zdrowy rozsądek. Biorąc to wszystko pod uwagę przechodzę na pellet, towar suchy, popiołu praktycznie nie ma, a na dodatek jestem eko:) Może ma mniejszą kaloryczność, ale reasumując wszystkie wady węgla, wychodzi i tak na plus.
U mnie od pazdziernika juz poszlo 3 tony. W tym mam 100 m2 podlogowki, grzejniki w 3 sypialniach, garazu, pralni. Dom pow. 165m2 plus garaz 34m2. Dom ocieplony styropian 15 grafitowa z organiki.temperarura w domu 20/22 C. Piec defro z podajnikiem. Ciepla woda tez w tym. Latem na ciepla wode 25 kg na dwa tygodnie.
I to zużycie jest realne a nie jakieś bzdury 2 tony......
Witam mam taki sam piec oraz tyle samo podlogowki i metraż ten sam poszło na dzień dzisiejszy 2.5 po ustawieniu sterownika z pid
Jak już macie dom to warto też dbać o kostke brukowa poprzez regularne mycie z dobrą firmą http://www.elevatio.pl/czyszczenie-mycie-kostki-brukowej.html
Okolo kilograma ekogroszka na 1 godzine.moze niecale nawet.
Mega wydajny jest polski eko groszek grzejemnieto.